Tyrkiets ministerpræsident Erdogan hånede tysk præsident efter kritik af det tyrkiske retsvæsen

Arkiv

Da Tysklands præsident Joachim Gauck, under et besøg i Tyrkiet, tillod sig at kritisere Tyrkiet for den førte politik omkring retsvæsenets uafhængighed, så reagerede ministerpræsident Erdogan ved at sige om Gauck, at han sagde ”hæslige ting om Tyrkiet”, fordi han ”stadig kun er en præst”, og omtalte ham foragteligt som ”pastor Gauck”. Som statsmand har han diskvalificeret sig selv, ifølge Erdogan.

 

Kritiserede retsvæsenets uafhængighed

Joachim Gauck havde holdt en tale på et universitet i Ankara og i ret forsigtige vendinger  kritiseret den førte politik i Tyrkiet. Præsidenten havde ellers fremsat ros om partnerskab og venskab og lovprist de tysk-tyrkiske relationer. Dernæst vovede Gauck sig ud med en spæd kritik, hvor han tog udgangspunkt i sin egen fortid med at leve under DDR-diktatur:

 

”Påvirket af erfaringerne med at vinde demokratiet interesserer det mig særligt, hvis der et eller andet sted er tendenser til at begrænse retsstaten eller begrænse magtdelingen, som det efterhånden er praksis mange steder.

 

Så spørger jeg mig her og nu, om retsvæsenets uafhængighed stadig er beskyttet, som når regeringen modarbejder uvelkomne statsanklagere og forhindrer politifolk i at afsløre misbrug uden hensyn til personen. Eller hvis regeringen søger at påvirke domstolenes afgørelser, eller at omgå de domme, som de ikke bryder sig om.

 

For mange tyrkiske statsborgere og helt sikkert for mange politikere, kan det være svært at acceptere en sådan kritik. Måske den ene eller den anden forsvarer sig med at anklagerne er ubegrundede eller uønskede. Men misforstå mig ikke. Jeg ønsker ikke at blande mig i indre anliggender; men jeg ønsker en ligeberettiget udveksling. Jeg taler ud fra bekymringen fra en borger, som efter mangeårige erfaringer i en totalitær stat blev til en fortaler for demokratiet. ”

 

Ytrings- og meningsfriheden er truet

Gauck fortsatte sin kritik af den tyrkiske politik ”som for mange fremstår som en fare for demokratiet” Med øget hemmelig overvågning af borgerne og med voldelig undertrykkelse af demonstranter tilføjede Gauck, at ”denne udvikling afskrækker mig” og særligt når menings- og pressefriheden indskrænkes. Når adgangen til internet og sociale medier begrænses og kritiske journalister sættes under pres og aviser forbydes.

 

I tyske medier blev det straks udlagt som en hård kritik af Tyrkiet. Medens Tyrkiets ministerpræsident Erdogan reagerede ved at sige om Gauck, at han sagde ”hæslige ting om Tyrkiet”, fordi han ”stadig kun er en præst”, og omtalte ham foragteligt som ”pastor Gauck”. Som statsmand har han diskvalificeret sig selv, ifølge Erdogan.

 

Erdogan tordner mod EU, mens EU roser den anden vej

Men så bemærker den tyske avis Die Welt, hvordan dialogen mellem Tyrkiet og EU foregår.

 

„Mest bliver EU og Europa i Erdogans brandtaler skildret som ond, æreløs, fej, løgnagtig og racistisk, Aldrig har EU i Erdogans indenrigspolitiske diskurs fået en positiv vinkel. Europæerne glemmer derimod aldrig at værdsætte Tyrkiet som en værdifuld partner. Denne skæve struktur i omgangen med hinanden fungerer, fordi europæerne finder sig i det”.

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

Men så skete den frygtelige mineulykke i Tyrkiet, og alle måtte jo føle med de stakkels minearbejdere og deres familier. Medfølelsen var dog ikke stor da ministerpræsident Erdogan blot sagde, at der jo hele tiden skete ulykker på arbejdspladser. At en af Erdogans medarbejdere ligefrem sparkede en demonstrant, gjorde det jo ikke bedre.

 

Kondolerer alligevel 

Derimod, så sendte forbundspræsident Joachim Gauck den 14. maj 2014 et kondolence-telegram til den tyrkiske præsident Abdullah Güldt. Og heri skriver han:

 

„Med sorg og bestyrtelse har jeg erfaret om den tragiske mineulykke i Soma, som har kostet så mange menneskelige ofre. Jeg vil gerne, også på mine landsmænds vegne, udtrykke min dybeste medfølelse. Mine tanker går til de efterladte til de minearbejdere, som endnu savnes. Jeg ønsker dem styrke over for denne svære tid. Jeg håber meget, at de savnede bliver bjerget i live.”

 

Afsluttende, og med udgangspunkt i Die Welt artiklen, viser dette nok forskellen imellem islamisten Erdogan og en præsident for et europæisk land, som er rundet af Europas kristen/ jødiske kultur.

 

Jørgen Nielsen, Frankrig

 

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…