Tvungen licens: En syg tankegang

Nogle har denne holdning: ”Herre Gud, det er jo bare licens, og i forhold til alle mulige andre skatter og afgifter koster det ‘kun’ 2.436,- om året.”

 

Det er ganske rigtigt ikke meget i den store sammenhæng. Men dog et ganske pænt beløb for den enkelte skatteyder. Og beløbets størrelse ændrer under ingen omstændigheder ikke ved at spørgsmålet om tvungen medielicen er meget principielle. Det er en syg tankegang, at enhver husholdning og virksomhed under tvang skal betale medielicens.

 

“Jamen vi får jo masser af public service for pengene,” lyder indvendingen.

 

Hvad er public service?

Jo, men hvad er public service?

 

Aktuelt er det defineret i Radio- og fjernssynsloven, hvor public service tolkes meget bredt. Formålet er at “sikre den danske befolkning et bredt udbud af programmer og tjenester omfattende nyhedsformidling, oplysning, undervisning, kunst og underholdning”.

 

Public service er altså alt fra Deadline over Bonderøven til X-factor.

 

Public service skal også sikre, at der “…i udbuddet tilstræbes kvalitet, alsidighed og mangfoldighed”.

 

Kvaliteten er svingende. DR laver både virkeligt gode og virkeligt ringe produktioner. Samme kvaliteter kan man imidlertid finde kvit og frit på Youtube. Kvit og frit hvis man da ikke var tvunget til at betale medielicens til DR for at have den frækhed, at have købt sig en internetforbindelse.

 

Alsidig og mangfoldig?

Hvad med alsidighed og mangfoldighed?

 

Læs også
Oprør mod Merkel fra egne rækker: Hun indkasserer sviende nederlag, der ligner begyndelsen til enden

Ja, hvor mangfoldigt er det egentlig lige, at tillade et TV-selskab, DR, sidder på broderparten af TV-markedet og endda tvinge kunderne til at betale for det?

 

Hvad bliver der af alsidighed, når det er de samme journalister og redaktioner, der efterlever de samme politiker? Vil man mangfoldighed i det danske mediebillede, må tvungen medielicens afskaffes. Så bliver der mulighed for mangfoldighed og alsidighed, når udbud og efterspørgsel afgør, hvad produceres.

 

Liberal Alliance står alene

Desværre står Liberal Alliance alene med ønsket om reduceret og frivillig medielicens.

 

Og jeg kan da godt se, at det for de gamle partier er rart, at kunne dele poster i DRs bestyrelse mellem sig. Det gør det ligesom lidt nemmere, at få DR til at sende det, de enkelte politikere finder hensigtsmæssigt. Desværre betyder den konstruktion, at hensynet til borgerne og medieforbrugerne skubbes i baggrunden.

 

Tænk hvis vi nu turde have tillid til, at borgerne selv kan finde ud af at vælge både kvalitet, alsidighed og mangfoldighed?

 

Sabeena Sareen, pædagog og medlem af Liberal Alliance

Læs også
Nu eksploderer tysk politik – rystet Angela Merkel sættes på plads af sine egne
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…