Nikita Klæstrup kritiserede Christiania og fik dødstrusler

Nikita Klæstrup, privat.

En af de mest fundamentale grundsten i Danmark er vores grundlovssikrede ytringsfrihed, som sikrer os retten til at kunne diskutere alt. En afgørende forudsætning for denne grundsten er, at vi har gensidig respekt for hinandens holdninger.

 

Det er helt uhørt her i Danmark, at trusler bliver brugt som en metode til at tromle en moddebattør. Derfor vakte det berettiget stor opsigt, da ungdomspolitikeren Nikita Klæstrup i denne uge modtog en lang række dødstrusler i privatbeskeder på Facebook, fordi hun i et læserbrev i Berlingske ytrede sin utilfredshed med tingenes tilstand på Christiania.

 

Der er ingen tvivl. Sådanne trusler er selvfølgelig ulovlige, og myndighederne skal reagere på dem. Derfor er det utilfredsstillende, at politiet i første omgang afviste anmeldelsen fra Nikita Klæstrup, og at sagen første blevet taget op efter stort politisk pres i medierne.

 

Nu er det sjældent, at debatter i Danmark ender ud i dødstrusler, men alligevel er det vigtigt, at vi alle husker, at der bør være grænser for, hvilke mishagsytringer vi kommer med i den daglige debat.

Engagerede borgere er et gode, fordi engagement skaber en god debat, men man kan få sine budskaber frem på mange måder, og det er vigtigt at tænke over, hvordan man vil ytre sig.

I Danmark har vi alle ytringsfrihed, og netop derfor er det vigtigt at huske på, at det, man er utilfreds med, at en anden lige har sagt eller skrevet, er lige så tilladt og grundlovssikret som ens egen holdning.

 

Hvis vi ikke husker på, hvilke måder vi ytrer os på, og debatten bliver styret af hidsige personers hadske ytringer mod andre mennesker og deres holdninger, så bliver ytringsfriheden ganske enkelt ødelagt.

 

Konservativ Ungdom

Når jeg skriver om Nikita Klæstrup og dødstruslerne mod hende, har det intet at gøre med, at hun er fra Konservativ Ungdom, og jeg er enig i hendes betragtninger om Christiania. Hvis jeg havde været uenig med hende, ville jeg have nøjagtig den samme opfattelse, nemlig at en debat bør være styret af argumenter, som kan påvirke, og selvfølgelig ikke trusler.

 

Man får intet ud af trusler, snarere tværtimod. Læserbrevet i Berlingske og Nikita Klæstrup har fået markant mere omtale på grund af dødstruslerne.

 

Næste gang der kommer et kritisk indlæg i debatten om Christiania, håber jeg, at der i stedet for dødstrusler kommer saglige argumenter om, hvad det er, der anses for at være fantastisk ved Christiania. Det vil man kunne tage seriøst, og man kunne få en konstruktiv debat med argumenter for og imod, der vil gøre alle klogere.

 

Trusler og hadske udfald forsimpler og ødelægger en ellers god debat.

Læs også
Facebook truer med lukning af Trykkefrihedsselskabets side for at nævne Tommy Robinsons navn

 

Så lad os i stedet hylde ytringsfriheden ved at føre gode og saglige debatter i en ordentlig tone, uanset hvor uenige vi er med hinanden.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…