To farer lurer på Lars Løkke

Collage: Asger Bonnevie

Lars Løkke kan glæde sig over, at vælgerne giver ham stigende opbakning som leder.

 

Efter forårets tøjsag røg vurderingen af ham helt i bund. Thorning førte stort, når vælgerne blev spurgt, hvem de foretrak som statsminister.

 

Men i en ny måling står de næsten lige, hvad det angår: 36 procent peger på Helle Thorning, mens 34 procent peger på Lars Løkke. (Greens/Børsen)

 

Det er vigtigt for Venstre og blå blok. For selv om blå blok har bevaret et stort forspring i de generelle meningsmålinger, så var man trods alt mere sårbar, så længe statsministerkandidaten var i krise.

 

Nok er krisen ikke slut for Løkke. Men han er i kraftig bedring.

 

Opsvinget lader vente på sig

Samtidig kan Løkke og de andre blå se med tilfredshed på, at Løkke har erobret førertrøjen tilbage fra Thorning, når det gælder en række konkrete politiske områder.

 

I en tilsvarende Greens-måling fra august førte Løkke kun over Thorning, når det gjaldt, hvem der er bedst til at føre skattepolitik.

 

Nu har han generelt fået et forspring i den økonomiske politik. Både når det gælder økonomisk ansvarlighed og jobskabelse – og så stadig skat.

 

Den økonomiske situation i Europa og Danmark kan yderligere give Thorning vanskeligheder på disse områder. Opsvinget lader vente på sig. Danmark vil efter al sandsynlighed have lav vækst frem til valget.

 

Dermed bortfalder et af de kort, som Thorning havde regnet med at spille i valgkampen. Nemlig at den røde regering har fået rettet op på danske økonomi, så den nu bevæger sig flot fremad.

 

Det holder simpelt hen ikke. Som virkeligheden ser ud, kan Thorning ikke vinde valget på vækst og arbejdspladser. Her vil Løkke være i offensiven.

 

Men to farer lurer på Lars Løkke.

 

Kampen mellem to dagsordner

Thorning fører klart, når vælgerne bliver spurgt, hvem der er den bedste garant for velfærdsstaten. Socialdemokraternes valgkamp vil blive lagt meget an på at forsøge at udnytte dette.

 

Først og fremmest vil de blæse til generalangreb mod Venstres forslag om nulvækst – eller udgiftsstop som Venstre selv mere præcist kalder det. Og de vil blive ved med at sige, at Venstre skjuler, hvor de vil skære ned.

 

Det er lidt svært at vurdere, hvad der sker i vælgernes hoveder, når de bliver konfronteret med de to dagsordner i valgkampen:

 

Løkkes dagsorden, der slår på vækst og arbejdspladser, og Thornings dagsorden, der slår på offentlig velfærd. Usikkerheden er stor nok til, at der her ligger en fare, som Løkke skal tage højde for.

 

Er offentlige arbejdspladser bedre end private?

Foreløbig er Løkke dog kommet godt ud af kampen mellem de to dagsordner. Hensynet til vækst og arbejdspladser synes at have førsteprioritet hos vælgerne.

 

Løkke har i øvrigt her fået glimrende skyts fra Thornings eget finansministerium. Ministeriet slår ganske vist fast, at nulvækst vil koste nogle offentlige arbejdspladser. Men man konstaterer samtidig på, at nulvækst skaber lige så mange nye arbejdspladser i de private virksomheder.

 

Derfor kan Løkke stille Thorning det samme spørgsmål som Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll stillede hende i åbningsdebatten: ”Hvorfor skulle offentlige arbejdspladser være bedre end private?”

 

Men Løkke kan ikke tillade sig at tage udfaldet af kampen mellem de to dagsordener for givet. Det vil være farefuldt terræn i valgkampen.

 

Udlændingepolitikken

Den anden fare ligger i udlændingepolitikken.

 

Det kan måske lyde lidt overraskende, eftersom udlændingepolitikken normalt er en klar vindersag for blå blok.

 

Men faktisk er Løkke og Thorning næsten lige i Greens-målingen, når vælgerne spørges, hvem der fører den bedste udlændingepolitik.

 

Dette billede bekræftes af, at rød blok ikke har tabt vælgere, mens udlændingedebatten i den senere tid har kørt på de høje nagler. Snarest tværtimod.

 

De stramninger, regeringen har lanceret i asylpolitikken, vinder åbenbart gehør hos vælgerne, selv om de er beskedne i omfang.

 

Samtidig må man konstatere, at blå blok synes forbløffende uforberedte i forhold til asyldebatten. Vælgerne har svært ved at se, hvad deres præcise alternativ er til regeringens politik.

 

Nu skabes der også usikkerhed om, hvad der skal ske med den såkaldte starthjælp. Venstre lufter et forslag om, at flygtninge kan komme væk fra den lave startydelse, hvis de viser evne til at integrere sig. Men det står uklart, hvad det nærmere betyder. Dermed efterlades vælgerne i usikkerhed.

 

Hvis blå blok får mere styr på sagerne, vil udlændingepolitikken dog fortsat være et klart aktiv for den i valgkampen. Det kan gå som ved valget i 2007: Før valget var vælgerne usikre, men i valgkampen vandt de blå opgøret om udlændingepolitikken.

 

En påmindelse

Rød blok har på det seneste halet lidt ind på blå blok i meningsmålingerne. Men indtil videre er det ikke faretruende for de blå, der stadig har en markant føring.

 

Men indsnævringen af afstanden er selvfølgelig en påmindelse til Lars Løkke og de andre blå om, at der er huller, som skal lukkes. Det gælder ikke mindst i forhold til de to farer, der er nævnt her.

Del på Facebook