Tidligere EU-korrespondent giver EU smæk i ny bog

Danmark har afgivet for meget indflydelse til EU, og danske vælgere er blevet snydt for indtil flere folkeafstemninger, lyder det i bogen ”Mod vinden. Danmarks plads i Europa”, der meget apropos er blevet udsendt op til EU-parlamentsvalget 25. maj.

 

Forfatteren er Erik Høgh-Sørensen, tidligere EU-korrespondent for Ritzau, som har skrevet langt over 7000 nyhedsartikler fra Bruxelles – flere end nogen anden journalist i samme tidsrum.

 

EU har stor indflydelse

Med et væld af anekdoter og fakta er bogen stærkt underholdende, og den afliver myten om, at EU-stof altid er uinteressant, ligesom den understreger, hvordan EU påvirker dagligdagen med sit ikke-produktive bureaukrati.

 

Bogen er i sin helhed stærkt EU-kritisk, og forfatteren vender flere gange undervejs tilbage til et gammelt dansk ordsprog, der lyder: ”Den der bukker sig for dybt, bliver gerne trådt i nakken.”

 

Netop derfor styrker det troværdigheden, at Erik Høgh-Sørensen kommer ind på enkelte områder, hvor EU også efter hans mening har haft en gavnlig virkning. Det gælder f.eks. EU’s konkurrenceret, hvor en grotesk dansk sag ført af den danske Konkurrencestyrelse modstilles EU’s ifølge ham retfærdige og hårde kamp mod store internationale monopoler, som snyder forbrugerne.

 

Men dårligdomme er det dominerende. EU’s fiskeripolitik beskrives som en udelt katastrofe, og landdistriktsstøtten, som DR1 for nylig tog op, er i den grad et af bogens temaer. EU’s patentdomstol, som danskerne skal stemme om, er endnu et nytteløst bureaukrati, mener forfatteren.

 

Erik Høgh-Sørensen anser i det hele taget EU for på mange felter at være en uforbederlig og forfejlet statsdannelse, der skader både velfærdsstaten og danske virksomheders konkurrenceevne.

 

”Suveræniteten fosser ud af statskassen,” siger han.

 

Toppolitikeres EU-ambitioner

En af bogens hovedteser er, at Anders Fogh Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S) er parate til at sælge ud af alle danskeres suverænitet for til gengæld at gøre personlig karriere i EU eller NATO. Forfatteren lægger hævd på at være den første, som med navngiven kilde kunne afsløre Foghs Europa-ambitioner.

 

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

Udenlandske toppolitikere går ikke ram forbi. Den nu tidligere Bruxelles-journalist spurgte eksempelvis Tysklands kansler Angela Merkel ligeud på et pressemøde, hvorfor Danmark ikke måtte holde folkeafstemning om Lissabontraktaten?

 

Svaret er interessant, og bogen rummer i det hele taget interessante citater, hvoraf nogle viser ganske klart, hvad statsledere fra de store europæiske lande i virkeligheden mener om små lande som Danmark og Irland.

 

Niels-Birger Danielsen er historiker og journalist

 

Læs mere om bogen og læs uddrag af Mod vinden her

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…