De kom fra Somalia og Jugoslavien og fik norsk statsborgerskab – i går blev de sigtet for at være farlige terrorister

Collage

Medens Politiets Efterretningstjeneste (PET) herhjemme nøjes med at sige fy skamme jer til islamister, der rejser til Syrien og kæmper sammen med berygtede terrororganisationer, er deres norske kollegaer begyndt at gå helt anderledes håndfast til værks.

 

Således oplyste det norske Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i går i en pressemeddelelse, at det har anholdt tre norske Syrien-krigere og med føje sigtet dem for terrorisme efter en paragraf, der kan give op til seks års fængsel.

 

En somalier og to fra eks-Jugoslavien

Ifølge PST drejer det sig om en 29-årig norsk statsborger født i Somalia og to norske statsborgere fra det tidligere eks-Jugoslavien på henholdsvis 27 og 24 år. Ifølge den norske avis Aftenposten er der tale om to brødre.

 

”Der foreligger begrundet mistanke om, at to af de sigtede har deltaget som fremmedkrigere for ’Den islamiske stat i Irak og Levanten’ (ISIL – forkortes også ISIS, red.) i Syrien. De tre sigtede blev anholdt for at forebygge yderligere støtte eller tilslutning til ISIL,” hedder det blandt andet i pressemeddelelsen fra den norske sikkerhedstjeneste.

 

Repræsenterer en trussel mod Norge og dets allierede

Den norske sikkerhedstjeneste understreger, at ISIL ifølge norsk strafferet er en dybt voldelig terrororganisation og på FN’s terrorliste.

 

”Som jihadist-gruppering med global jihad som målsætning bygger ISIL’s ideologi på et stærkt negativt syn på vesten og vestlige værdier,” skriver PST blandt andet i pressemeddelelsen og slutter:

 

”På baggrund af dette og på grundlag af efterforskningens resultater anses de sigtede at repræsentere en trussel mod Norge og vore allierede. De sigtede vil blive fremstillet med krav om varetægtsfængsling.”

 

Brødrenes far: Jeg forstår det ikke

Aftenposten har været kontakt med de to jugoslaviske brødres far.

 

”Hvad skal jeg sige? Jeg forstår det ikke,” siger han.

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

Familien kommer oprindeligt fra Kosovo, og det er længe siden, faderen har haft nogen form for regelmæssig kontakt med siden to sønner.

 

”Jeg ved ingenting. Jeg tror ikke, de har været i Syrien, men det er muligt, at de har være der, uden at jeg har vidst det,” siger han til Aftenposten

 

Han synes, at der helt i orden, hvis det er sådan, at PST har anholdt han sønner for at hindre dem i at rejse til Syrien.

 

”Dem, der rejser til Syrien kommer ikke tilbage,” siger faderen til de anholdte eks-jugoslavere.

 

Anden gang PST har anholdt Syrien-krigere

Det er nu anden gang, den norske sikkerhedstjeneste, PST, anholder norske statsborgere, der har deltaget i krigen og terrorhandlingerne i Syrien.

 

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

I februar i år anholdt PST en 22-årig mand med pakistansk baggrund, som var vendt tilbage fra Syrien med et skudsår i benet. Ifølge Aftenposten var tale om et fremtrædende medlem af den dybt ekstreme norske islamistgruppe, ”Profetens Umma” (”Profetens Samfund”, red.)

 

Ifølge den norske sikkerhedstjeneste, eller E-politiet, som PST i daglig tale kaldes i Norge, deltager over 50 unge mænd fra Norge i den syriske borgerkrig, og langt hovedparten af dem har tilsluttet sig ekstreme islamistgrupper. Adskillige af dem har ifølge PST opholdt sig i Syrien i over et år.

 

Herhjemme vurderer PET, at over 90 unge mænd fra Danmark kæmper eller har kæmpet i Syrien sammen med islamistgrupper, som er de eneste, der i modsætning til den regulære syriske modstandshær optager udlændinge.

 

I modsætning til de norske kollegaer har PET endnu ikke rejst terrorsigtelser mod nogle af de hjemvendte, hvilket der ellers efter alt at dømme skulle være god grund til.

 

Her deltager unge fra Danmark: Koger afhuggede hoveder i gryder

Gruppen ”Den islamiske stat i Irak og Levanten”, eller ISIS, er en ekstrem islamisk paraplyorganisation, der blandt andet omfatter al-Qaeda og en lang række andre sunnimuslimske grupperinger.

 

ISIS kom på FN’s terrorliste i maj 2013 og er berygtet for selvmordsbombere, systematisk tortur og massakrer mod civilbefolkningerne.

Læs også
Nordmand dræbte sin lillesøster og forsøgte at dræbe muslimer i moské – politiet taler om terror

 

Ifølge Jyllands-Posten har tre fra Danmark, Abu Sa’ad al-Denmark, dansk-pakistaneren Abu Khattab og den etniske dansker Viktor Kristensen, som vi tidligere har skrevet om her i avisen, begået selvmordsattentater for ISIS.

 

Den britiske avis The Telegraph fremhæver i en artikel, at ISIS nu repræsenterer den altafgørende terrortrussel mod Vesten. Under overskriften ”En terrorstorm er på vej mod vesten og en brutale ISIS står bag” beskrives ISIS’ fremfærd blandet andet således:

 

”Medlemmerne af ISIS morer sig med at filme sig selv, medens de koger afhuggede menneskehoveder i gryder, brænder fanger levende eller sprænger cafeer og legepladser i luften.”

 

Af artiklen, der er opdateret så sent som den 21. maj, fremgår det desuden, at ISIS nu også er begyndt at bruge korsfæstelser som aflivningsmetode.

 

DF: Danmark skal følge det norske eksempel

Hos Dansk Folkeparti har retsordfører og gruppeformand Peter Skaarup efter gårsdagens anholdelser i Norge kun rosende ord til de norske myndigheder.

 

Læs også
Medier: Imam forbindes med terror på Sri Lanka – “Allah skabte dette land til muslimer”

”Det er godt at kunne konstatere, at de norske myndigheder griber ind over for potentielle terrorister,” siger Peter Skaarup til Den Korte Avis og fortsætter:

 

”Det siger sig selv, at sådanne personer udgør en alvorlig sikkerhedsrisiko, når de vender tilbage til Danmark, Norge eller andre vestlige lande efter potentielt at være blevet trænet i våbenbrug og terror og der til gennemgået yderligere radikalisering.”

 

Peter Skaarup understreger, at der ikke er noget, der tilsiger, at der skulle være den store forskel på, hvad de pågældende udfører af terrorhandlinger eller planlægger at udføre, hvad enten det drejer sig om Danmark eller Norge, og han påpeger, at der er behov for at udvide de muligheder, myndighederne har for at gribe ind over for potentielle terrorrister og terrortrusler.

 

Og frem for alt:

 

”Personer, der har været i Syrien for at deltage i kamphandlinger, skal retsforfølges, og hvis de ikke er danske statsborgere, skal de naturligvis udvises,” siger Dansk Folkepartis retsordfører og gruppeformand, Peter Skaarup.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…