Svenske tilstande, tak!

Pressefoto

Tidligere gjorde man ofte lidt grin med svenskerne. De forbød alting og blandede sig i alting og var overformynderiske, forstod man. De var de eneste, der var dumme nok til at betale en højere skat end os, og de var oven i købet så glade for Danmark, at de tog over sundet bare for at hamstre billige øl, grinte man lidt overbærende.

 

I dag er der overhovedet ikke noget at grine af – og hvis der endelig er nogen, der skal grine, så er det svenskerne, der skal grine af os.

 

Lær af svensken

For i dag er det faktisk i allerhøjeste grad os, der bør hige efter svenske tilstande. Stadig ikke, når det kommer til fx alkohol- eller integrationspolitik, men når det kommer til hele fundamentet for velfærdssamfundet – nemlig den økonomiske politik.

 

Mange af den danske regerings problemer – høj arbejdsløshed, lav vækst, obstruerende skatter og virksomhedernes faldende konkurrenceevne – kunne meget let imødekommes, hvis man kiggede over sundet og tog ved lære af svensken.

 

Det er Det Konservativ Folkepartis søsterparti, Moderaterne, der har udstukket retningen for svenskerne siden 2006. Statsminister Fredrik Reinfeldt og hans regering var hurtige – ja, indrømmet, også hurtigere end os i Danmark – til at indse, hvordan man bedst, hurtigst og mest smertefrit kom igennem krisen. De svenske konservative reagerede snabbt og fik rettet systemet til på særligt to helt konkrete områder, som betyder, at vi nu er eller meget snart bliver overhalet.

 

Presset til at følge med

Først og fremmest har man sænket det generelle skattetryk, så det i dag er markant lavere end det danske. Det er lige nu på 48 procent i Danmark, mens Sverige er nede på 44 procent. Danmark står nu tilbage som det OECD-land, der har det højeste skattetryk. Selv når vækstplanen fra foråret er fuldt indfaset i 2017, vil det danske skattetryk være to et halvt procentpoint over det svenske. Her skal vi selvfølgelig følge med.

 

Derudover har svenskerne reduceret selskabsskatten fra 26 til 22 procent i år, hvilket pressede os til at følge med og sænke vores fra 25 til 22 procent frem imod 2016. Men svenskerne stopper ikke her, og de planlægger at sænke deres yderligere, så den rammer 20 procent. Her skal vi også – som minimum – følge med, og vi skal faktisk helst helt ned på 15 procent. Mange virksomheder går jo logisk nok efter den lavest mulige skat, når de skal vælge, hvor de skal slå sig ned.

 

Ikke mere drilleri

Disse – og flere andre reformer – har betydet, at Danmark i 2016 vil ligge hele 1,6 procentpoint over Sverige, når vi måler det offentlige forbrug på det samlede BNP. Det lyder måske ikke af meget, men omregnet til kroner betyder det faktisk, at vi kunne hente knap 30 milliarder, hvis vi bare fulgte med svenskerne. 30 milliarder!

 

De konservative i Sverige har haft modet – og magten – til i tide at indrette samfundet på tiden efter krisen, og det samme er vi nødt til at gøre i Danmark. Det er absolut ikke for sent for os at gøre noget ved, men vi skal reagere hurtigt, hvis ikke svenskerne for alvor skal løbe fra os.

Læs også
Hvidvasker Sverige sin antisemitisme? – en beretning om, hvor galt det står til i Malmø

 

Så ikke mere kærligt drilleri fra os mod svenskerne. Vi er kun interesserede i svenske tilstande, og det kan kun gå for langsomt.

 

Brian Mikkelsen, Skatteordfører, Det Konservative Folkeparti

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…