Borgerkrigen i Syrien, der fortsætter på ubestemt tid, betyder nye trusler for Danmark og for Europa. Der er tale om de hjemvendte “hellige krigere”, der nu er blevet militærkyndige under deres Syrien-ophold.
PET vurderer, at mindst 100 personer med bopæl i Danmark er rejst til Syrien for at deltage i kampene. Eftersom de islamistiske grupperinger står langt stærkere og er mere talrige end den sekulære opposition til Assad-styret, er det nærliggende at tro, at hovedparten af de over 100 personer slutter sig til grupper, der kæmper i islams navn.
Det kræver ikke stor fantasi at sætte sig ind i de mulige konsekvenser. Magnus Ranstorp, der er forskningsleder ved Forsvarshögskolan i Stockholm, siger således:
”Når man har dræbt i Syrien, bliver det også nemmere at dræbe i Danmark. Danmark lever på lånt tid i forhold til at forhindre et terrorangreb”.
Regeringen sidder på hænderne
Det håber vi ikke, at Magnus Ranstorp får ret i, men vi kan godt frygte det. I den anledning kan vi konstatere, at regeringen intet vil foretage sig for at straffe mennesker, der tager til Syrien for at dræbe for derefter at hjemvende til Danmark. Forebyggende samtaler er, hvad det kan blive til.
Man må håbe, at regeringen ved, hvad den gør.
Säpo: Militante islamister er den største trussel mod Sverige
I Sverige regner man med, at omkring 200 militante islamister har ophold i Sverige. Militante skal forstås som personer, der har potentialet til at deltage i terroraktioner. En del af dem har været i Syrien og kæmpe. Denne trussel er nu Sveriges alvorligste ifølge Säpo, den svenske efterretningstjeneste.
Sverige har i forvejen gennem sin førte politik skaffet sig så alvorlige problemer på halsen, at det ikke kan undre, at der slås alarm over det stigende antal radikaliserede unge muslimer.
De forfærdelige terrordrab ved det jødiske museum i Bruxelles den 24. maj, der kostede fire mennesker livet, står nu muligvis foran en opklaring.
En 29-årig mand ved navn Mehdi Nemmouche er i hvert fald blevet arresteret i Marseille med våben i sin bagage af samme type som det anvendte ved drabene. Det fortælles endvidere, at den mistænkte menes at have deltaget i kampe i Syrien. Lad os håbe, at de har fundet den rette gerningsmand.
Syrien giver unik mulighed for militærtræning til radikaliserede muslimer
Vi har en situation, hvor en allerede stor og voksende muslimske befolkningsandel i Europa i sig har et lille voldsparat mindretal. Der er uden for enhver tvivl tale om et meget lille mindretal, men det er der, og det tyder på, at det vokser.
Samtidig har borgerkrigen i Syrien, der går i sit fjerde år, givet en unik mulighed for i forvejen radikaliserede unge muslimer til at deltage i kampe med våben i hånd, til at modtage militær træning og til i værste fald at bruge deres kamperfaring på dansk og europæisk jord.
Er det muligt at inddæmme truslen fra de muslimer, der ønsker at dræbe så mange som muligt ved terroraktioner? PET gør sikkert, hvad de kan, men det forstemmende er, at svaret nok mest er et nej. Af følgende grunde:
Farlig cocktail
Den muslimske befolkningsandel i de europæiske lande vokser alle steder, med ret store forskelle mellem de enkelte lande, men den vokser. Samtidig klarer en uforholdsmæssig stor del af især mandlige muslimer sig meget ringe i uddannelsessektoren og efterfølgende derfor også på arbejdsmarkedet. I kriminalitetsstatistikkerne er grupper med rødder i en række muslimske lande voldsomt overrepræsenterede, ikke mindst i forhold til vold og røverier.
Alene derfor er der et radikaliseringspotentiale til stede, skønt også veluddannede muslimer kan udgøre en trussel. Tænk blot på Lars Hedegaards formodede attentatmand eller på hovedparten af terroristerne den 11. september.
Det er en grim cocktail, som det efter alt at dømme vil blive kun sværere at kontrollere. Et stort ansvar hviler derfor på de politikere, der fortsat forfølger en kurs, hvorefter personer fra lande, som vi på gruppeniveau har notorisk dårlige erfaringer med, får adgang til Danmark, til Sverige, til Belgien og så videre.
Man undrer sig over den manglende eftertænksomhed fra vore folkevalgte.