Islamistiske diktaturstater finansierer moskeer i Danmark og Sverige

I Danmark bygges en ny stormoské i Rovsingsgade i København. Den møder kritik, især fordi den finansieres af den islamistiske diktaturstat Qatar. Den afgåede emir af Qatar giver 150 mio. kr. til byggeriet. (Jyllands-Posten)

 

Kritikerne er overbeviste om, at finansieringen er forbundet med et krav om at bestemme, hvad der skal prædikes og i det hele taget foregå i moskeen. Erfaringen viser, at de to ting hænger sammen.

 

Men det er ikke kun i Danmark, at der er skarp debat om moské-byggerier. I Sverige er en stribe nye moskeer under opførelse, og i en række byer møder byggerierne kraftig modstand fra folk, der frygter parallelsamfund og islamisk radikalisering.

 

En af disse byer er Uppsala.

 

Endnu en moské i byen

Planerne om at opføre endnu en moske i Uppsala i Sverige har skabt voldsom debat og modstand. Over 4300 personer har støttet facebooksiden ”Nej tack till moské i Stenhagen”, og forud for et offentligt møde om sagen har der været trusler om sabotage (Uppsala Nya Tidning).

 

Moskeen kommer formentlig til at ligge ved siden af den kristne kirke Sankta Maria i ghettoområdet Stenhagen, hvor der bor mange indvandrere. En bydel, der tidligere har været hærget af bilafbrændinger og stenkast mod brandmænd og politiet (Sveriges Radio).

 

Ifølge initiativtagerne fra kulturforeningen Dawa skal bygningerne danne rammen om et såkaldt islamisk center på 1200 kvadratmeter, der skal have bederum, fælles køkken, bibliotek og mødelokale med mulighed for sprogundervisning (kyrkanstidning.se).

 

Uppsala har dog allerede en moske på Sportsfältsvägen nær centrum, og flere frygter, at det nye islamiske center vil skabe splittelse i lokalsamfundet. En af kritikerne er Roni Doumit, der selv bor i Stenhagen, og som står bag en underskriftindsamling mod opførelsen af en moske i området:

 

”De vil trække sig ind i en skal, og sådan en skal gavner hverken Stenhagen, Uppsala eller Sverige – hverken nu eller på sigt” (Sveriges Radio). Roni Doumit mener, svenskerne skal have mere viden om islam, før man giver tilladelse til opførelse af flere moskeer.

 

Frygter islamisering af Uppsala

Læs også
Hvidvasker Sverige sin antisemitisme? – en beretning om, hvor galt det står til i Malmø

Det er et bredt politisk flertal i Uppsalas kommunalbestyrelse, der står bag beslutningen om, at der kan opføres endnu en moske i byen. Liv Hahne, som er kommunalbestyrelsesmedlem for det borgerlige parti Moderaterna og formand for byggeudvalget, støtter således moskeplanerne og mener ikke, at der er hold i kritikken:

 

”Der er ikke noget i de argumenter, som jeg har hørt, der holder. Man skal give mennesker lov til at udøve deres tro. Man skal ikke tillade, at mennesker (…) behandler andre dårligt. Men (…) med respekt for menneskers tro så skal man have mulighed for at have et samlingssted” (Sveriges Radio).

 

Sverigedemokraterne i Uppsala er som eneste parti imod opførelsen af det islamiske center. I den skriftlige begrundelse kritiserer de, at der ikke er klarhed om, hvem der står bag finansieringen af moskeen, og advarer imod, at svenske og vestlige værdier kan komme under pres:

 

”Gennem de sidste år har vi set en bekymrende udvikling med eksempelvis de islamistiske mordforsøg på kunstneren Lars Vilks i Uppsala 2010, muslimske friskoler som etablerer sig i Uppsala, muslimsk kønsadskillelse i ungdomsklubber og børnehaver (…) med mere. (…) Sverigedemokraterne (…) mener, det er vigtigt at (…) forhindre en islamisering af samfundet (…)” (sverigedemokraterne.se).

 

Protest mod moské byggeri i 11 byer

Det er langt fra kun i Uppsala, at der er modstand mod opførelsen af moskeer. Ifølge en opgørelse foretaget for Sveriges Radios program om ’Mennesker og tro’ er der højlydte protester i over 11 svenske byer, hvor der er planer om at bygge nye moskeer.

 

Modstanden kan, som Roni Doumit påpeger, bunde i en frygt for, at en moske kan skabe splittelse i et lokalsamfund. Han er også bekymret for, at ekstreme kræfter kan få overtaget og medvirke til, at folk, der kommer i moskeen, bliver radikaliseret.

Læs også
Likvideringen af 31-årig kvindelig læge i Malmø: Hun fik det dræbende skud, da hun lå på jorden – en medgerningsmand er anholdt

 

Islamistiske lande hjælper tit med finansiering

Det sidste har som nævnt flere gange været tilfældet, når islamistiske lande som for eksempel Qatar og Saudi Arabien bidrager til finansieringen af en moske. Saudi Arabien er i øjeblikket med til at finansiere en ny moske i Trollhättan nord for Göteborg (ttela.se), og i Storbritannien er der grelle eksempler på, hvad det kan medføre.

 

Den britiske muslim Sara Hassan lavede for eksempel tilbage i 2008 hemmelige optagelser (Channel 4) fra Regent’s Park-moskeen i London, som Saudi Arabien støtter og sender lønnede imamer til. Moskeen var i mange år blevet betragtet som meget moderat.

 

På videooptagelserne tordnede de islamiske prædikanter imidlertid imod Vesten og de vantro og opfordrede til, at frafaldne muslimer, utro ægtefæller og homoseksuelle skulle dræbes, sådan som Koranen foreskriver. Imamen Sheikh Khalid Yasin, der er uddannet i Saudi Arabien, sagde blandt andet:

 

”Så kan man se folk uden hænder, på åben gade kan man se hoveder, der ruller, man kan se korsfæstelser, man kan se folk blive pisket” (Daily Telegraph).

 

Nye moskeer skaber debat over hele i Europa

Det er ikke kun i Sverige, at opførelsen af nye moskeer vækker debat. I det gældsplagede Grækenland har det for eksempel skabt stor vrede, at regeringen vil bidrage til finansieringen af en stormoske i hovedstaden Athen med over syv millioner kroner (Reuters).

Læs også
Sverige asyl-amok: Har alene i år uddelt langt over tredive tusinde statsborgerskaber og modtaget et hav af asylansøgere

 

Athen har ikke en egentlig stormoske i forvejen, og byens muslimer har derfor indtil nu samledes i mindre bygninger og baglokaler til fælles bøn.

 

Flere mener imidlertid, at Foreningen af græske muslimer, der har forbindelser til Det Muslimske Broderskab i Egypten, har været med til at presse politikerne i spørgsmålet om opførelsen af en stormoske (Gatestone Institute).

 

Der er blevet afholdt massebøn på offentlige pladser rundt om i byen i protest, og der har været voldelige sammenstød med politiet og den højreekstremistiske bevægelse Nyt daggry. Situationen er blevet endnu mere anspændt, efter at Athens muslimer har bedt den tyrkiske premierminister Recep Tayip Erdogan om hjælp.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…