Rødt korstog har skadet den offentlige konkurrence

Produktivitetskommissionen kom mandag med sin rapport om offentlig-privat samarbejde, og en af rapportens nedslående konklusioner var netop, at andelen af offentlige opgaver, der sendes i udbud, er faldet, siden regeringen kom til. Det er faktisk lidt af en katastrofe.

 

Vi var på vej i rigtig retning

Vi har som udgangspunkt ikke nogen idealistisk tilgang til, om opgaver absolut skal udføres af det offentlige eller af private – men vi har en idealistisk tilgang til, at det skal gøres mest effektivt.

 

Jeg havde selv i min tid som økonomi- og erhvervsminister en aftale med Kommunernes Landsformand (KL) om, at mindst 26,5 procent af alle offentlige opgaver skulle i udbud. Det lykkedes, og vi satte senere det mål, at andelen skulle stige yderligere.

 

Regeringen har dog valgt at fjerne de obligatoriske mål, og det betyder, at der er færre udbud nu. Det er simpelthen brandærgerligt, for det giver både bedre service og lavere priser.

 

Privat kan være både bedst og billigst

Det nytter ikke noget, at der findes en frygt på venstrefløjen for, at alt, der har med private virksomheder at gøre, partout er dårligt og for alt i verden skal bekæmpes. Slet ikke, når der faktisk er rigeligt med eksempler på, at de private løsninger – også i kommunalt regi – faktisk er både bedst og billigst. Eksempler, der endda også har med de såkaldt varme hænder at gøre.

 

Et godt eksempel er fra Solrød Kommune syd for København. Her har man et plejecenter, hvor kommunen på samme matrikel driver halvdelen af plejehjemmet, mens den private leverandør Aleris Omsorg driver den anden halvdel. Det har resulteret i en årlig besparelse på mellem 15 og 18 procent, uden at det er gået ud over oplevelsen for de ældre beboere. Det kan altså lade sig gøre, og vi kan faktisk ikke være bekendt, hvis vi ikke udnytter mulighederne noget bedre.

 

Spar 15 milliarder

Den nuværende regering har desværre ødelagt den positive udvikling ved at fjerne de obligatoriske mål for antallet af udbud. Det er skidt for alle, og vi konservative vil have krav om øget udbud tilbage på dagsordenen. Vi skal være i offensiven inden for den offentlige konkurrence, og derfor foreslår Det Konservative Folkeparti, at mindst 35 procent af alle kommunale opgaver sendes i udbud.

 

Beregninger har vist, at øget udlicitering kan spare de offentlige finanser – og dermed i sidste ende skatteborgerne – for 15 milliarder kroner, så det er bare om at komme i gang.

 

Brian Mikkelsen, Gruppeformand, Det Konservative Folkeparti

Læs også
Sådan fik jeg ventetiden ned fra over 350 dage til 1

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…