Religionsfrihed for den enkelte

YouTube

Jeg boede engang i Københavns Nordvestkvarter. Kvarteret er bedre end sit rygte – der er søde mennesker og hyggelige kroge.

 

Men jeg har også mindre gode minder derfra: Når den ekstreme bevægelse Hizb Ut Tahrir afholdt demonstrationer, så jeg til med undren og ubehag.

 

Fanatisme og uforsonlighed var det indtryk, jeg fik af den dengang mindre forsamling, der mødtes foran mit vindue for at råbe slagord mod demokratiet.

 

Demonstration i weekenden

Minderne kom tilbage til mig i weekenden, hvor Hizb Ut Tahrir igen demonstrerede. Omkring 300-400 mennesker gik denne gang i et kønsopdelt optog fra Nørrebro Station til Skt. Hans Torv – mændene forrest, derefter kvinder og børn.

 

Jeg er liberal. Jeg tror fuldt og fast på de borgerlige frihedsrettigheder, heriblandt religionsfriheden.

 

Men religionsfrihed er en frihed, som kun det enkelte menneske har: Det enkelte menneske kan tro på lige præcis det, han eller hun har lyst til, og det enkelte menneske har ret til at praktisere sin tro.

 

Retten til at pålægge andre mennesker sin egen religion og sine egne leveregler er imidlertid ikke en del af religionsfriheden. Du er ikke tvunget til noget som helst, bare fordi du tilhører en bestemt etnisk gruppe, eller fordi dine forældre har en bestemt tro.

 

Derfor: Hvis et voksent menneske vælger at leve efter Koranens bogstav, kan han eller hun gøre det. Det er et frit valg. Men de, der vil tvinge deres tro og livsstil ned over hovedet på andre, har jeg ikke meget til overs for.

 

På den måde stiller jeg mig på samme side som de muslimer, som gør valget af religion til en privatsag og som sætter demokrati over religion og individuel frihed over dogmatiske regler.

 

Dem er der heldigvis mange af i Danmark. Og det er i virkeligheden dem, der lider mest, når fanatikerne i Hizb Ut Tahrir lader deres ekstreme ytringer gjalde ud over gaderne i Nordvest, og når de går på gaden for at argumentere for, at kvinder er mindre værd end mænd.

Læs også
Socialdemokratisk politiker blev jaget væk fra Nørrebro: ‘Demokrati er imod Allah’

 

Ytringsfriheden og forsamlingsfriheden gælder også for Hizb Ut Tahrir. Men deres ekstremisme skal ikke have lov til at stå uimodsagt – vi skal tage til genmæle hver eneste gang og bakke de mennesker op, der føler sig pressede af ekstremisternes fremfærd.

 

Merete Risager, integrationsordfører, Liberal Alliance

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…