Regeringen og Venstre gambler med vores nationale beredskab

BBC

Hvis der i fremtiden kommer nye orkaner som Allan eller Bodil, der de senere år har raseret store dele af Danmark, så vil vores beredskab være i klart dårligere stand til at klare opgaven. Det er virkeligheden, efter at regeringen og Venstre tirsdag aften i fællesskab besluttede, at der uden videre skal skæres 200 millioner i beredskabet.

 

Den vækstpakke, som S-R og V er blevet enige om, indeholder andre dumme ting end skattestigninger, som jo allerede har været oppe at vende i medierne. Den indeholder eksempelvis også en markant nedskæring på vores nationale beredskab. Ikke mindre end 300 millioner skal der skæres over de kommende år.

 

Alle er uenige

Det skal der, selv om alle aktører, der har noget med området at gøre, er lodret uenige i besparelsen.

 

”Det er en katastrofe for dansk beredskab. Robustheden forsvinder, hvis denne her besparelse står ved magt,” siger Niels Bonde Jensen, stedfortrædende formand for Hovedorganisationen af officerer i Danmark.

 

”Det er ubegribeligt, hvorfor man regner med, at Danmark undgår klimaforandringer,” siger formanden for mellemlederne i Beredskabsstyrelsen, Ulrik Mosekjær.

 

Selv regeringens egne ordførere på området, og i øvrigt også Enhedslisten er utilfredse med afgørelsen, og det har indtil videre været svært at finde andre end finansminister Bjarne Corydon, der synes, det er et godt sted at spare. Ja, og så åbenbart også Venstre og Lars Løkke Rasmussen.

 

Brandmænd skal fyres

Forsvarsministeriet har haft en gruppe eksperter siddende, som skulle komme med deres bud på et kommende beredskab. Ingen har set deres analyse endnu, og derfor virker det særligt hasarderet, at den voldsomme nedskæring skal komme nu, før vi har et samlet overblik over, hvor og hvordan der kan spares.

 

Da vi ikke har nogle tal eller nogen analyse, har vi kun vores personlige vurderinger at læne os op ad. Jeg frygter, at nedskæringen vil betyde, at der skal fyres mellem 1.000 og 2.000 brandmænd. Jeg håber det virkelig ikke – men jeg frygter det.

 

Desuden vil den voldsomme nedskæring af det statslige katastrofeberedskab reelt betyde, at vi ikke længere kan klare de store opgaver i Danmark med svinepest, fugleinfluenza, pandemier, kemikalieulykker, orkan og monsterregn. Og vi vil heller ikke kunne assistere landene i Europa, når katastrofen rammer der.

 

Læs også
Sverige: Patienter dør, fordi der mangler plads på hospitalerne – samtidig bliver der brugt milliarder på asylsystemet

Vi har verdens største offentlige sektor, og så kan det altså ikke være rigtigt, at vi skal til at spare på lige præcis de områder, der har med danskernes sikkerhed at gøre.

 

Jeg vil kæmpe til det sidste for at undgå denne nedslagtning af vores nationale beredskab. Det kan ganske enkelt ende i en katastrofe.

 

Tom Behnke er rets- og beredskabsordfører for Det Konservative Folkeparti

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…