Hvis salg af sex kommer væk fra gaderne, lurer problemerne i mørket

I EU har de seneste uger været præget af stor polemik omkring kriminalisering af køb af sex.

 

EU-Parlamentet valgte at stemme for et forslag om kriminalisering af køb af sex – og dermed anbefale den såkaldte svenske model. En anbefaling der er baseret på en uvidenskabelig rapport, der ikke tager hensyn til de mange opråb fra flere store NGO’er som f.eks. WHO og UN Women.

 

De fraråder nemlig kriminalisering af køb af sex, da det kun vil forværre forholdene for de prostituerede og til gengæld styrke bagmændenes foretagende. En frygt flere forskere herhjemme er enig i.

 

Dårlige erfaringer fra Norge og Sverige

Erfaringerne fra både Norge og Sverige viser, at det ikke hjælper de prostituerede, at kriminalisere køb af sex. Tværtimod! Hvis salg af sex kommer væk fra gaderne, ser alt fint ud på overfladen, men problemerne lurer blot i mørket. Sexindustrien vil blive mere fordækt og mere organiseret end før.

 

Et forbud vil gøre de prostituerede afhængige af bagmænd i langt højere grad, end de er det i dag, da de vil blive afhængige af at få hjælp til at skaffe kunder. En kriminalisering vil også øge antallet af overgreb mod prostituerede, da de i højere grad vil tøve med at kontakte politiet. Desuden vil et forbud tabe hele den sociale del af problemet på gulvet, da yderligere stigmatisering kun vil skabe større afstand mellem den prostituerede og socialarbejderen.

 

Forestillingen om, at prostitution forsvinder ved en kriminalisering, er naiv. Det samme er en forventning om, at et forbud vil afhjælpe de sociale problemer, der kan være årsagen til prostitution.

 

Regeringen skal sige nej til EU’s krav

I Danmark har vi valgt ikke at kriminalisere køb af sex. Efter en ophedet debat herhjemme, valgte regeringen i november 2012 at lægge ideen om et forbud mod købesex i graven. En glædelig nyhed for sexsælgerne i Danmark. Dermed blev der bred enighed om, at fokus nu hellere skal være på at sikre bedre forhold for de prostituerede og bekæmpe de bagmænd, der beriger sig på bekostning af andre i sexindustrien.

 

Hvis vi vil hjælpe de prostituerede, og ikke bare sende signaler om ideologer og værdier – så er vi nødt til at gå imod EU’s anbefalinger på dette område.

 

Derfor håber jeg også, at regeringen vil støtte mig i denne sag, og huske på Straffelovrådets anbefalinger fra 2012 om, at et forbud kun vil have negative konsekvenser for de prostituerede. Denne gang er vi sluppet af sted med en anbefaling fra EU, men hvor lang tid går der mon, før anbefalingen bliver til lov?

 

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

Fatma Øktem er ligestillingsordfører for Venstre

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…