Forbruget faldt med 0,3 % i andet kvartal, det er ikke godt nyt for danskerne. Det er faktisk tæt på at være rigtig skidt. Måler vi på BNP, så er vi siden finanskrisen start i 2008 sakket så langt bagud i forhold til eksempelvis USA, at det er svært at se, hvordan vi kan indhente det igen.
Kilde: Danmarks Statistik
Læs om udviklingen i Nyt fra Danmarks Statistik
Manglende vækst
Når Danmark står stille, er det selvfølgelig, fordi Europa hænger fast i krisen, men der er altså bare ikke godt nok. Når USA kan vise vækst de seneste fire år i træk, så bør Europa være i stand til præstere det samme.
Der er masser af arbejdsløse i Europa, der kan skabe vækst, hvis de får et job. Der er en stor og veluddannet arbejdsstyrke. Infrastrukturen er måske den bedste i verden.
Men der ser ud til at være et problem med lønniveauet…
Det problem fiksede de nemlig ret hurtigt i USA. I forbindelse med finanskrisen faldt lønniveauet, og det reducerede omkostningerne for virksomhederne. Det gjorde at de nordamerikanske virksomheder kom hurtigere i gang igen, end det har været muligt for de europæiske.
I Europa og Danmark er BNP endnu ikke tilbage på niveauet fra 2008. USA’s BNP er i samme periode løbet fra os med omkring 20 %. Så gør dog noget – fristes man til at sige.
Mens vi venter på vækst
Men hvad kan du selv gøre, mens du venter på væksten? Du skal beskytte din privatøkonomi, – men pas på, at du ikke overbeskytte den. Går du helt i flyverskjul med din privatøkonomi i perioder med meget lav vækst, risikerer du ikke at komme med på højkonjunkturen i tide, når den kommer. For den kommer jo på et tidspunkt.
Ikke alt er i øvrigt skidt i lavkonjunkturen. Den lave rente gør fx, at du kan komme af med din boliggæld ret hurtigt.
Omvendt så nytter det heller ikke at være jubelidiot og sige, nu kan det kun gå fremad – for det passer heller ikke. Binder du alle dine penge i investeringer, som ikke giver afkast før om mange år – og måske tab fra start af, så presser du den vigtige renters rente effekt i din privatøkonomi.
Det er et dilemma – vi er i et svært beslutningsklima. Kuren er at tage små skridt – og aldrig fuldstændig eksponere din privatøkonomi på enkelte investeringer.
Boligkøb i en krisetid
Et eksempel er valg af din boligform. I længden er køb af ejerbolig bedre end lejebolig for langt de fleste danskere. Det viser de historiske tal for en gennemsnitlig dansker, som ejer sin bolig i mange år – selvom det altid muligt at finde eksempler, hvor det ikke gælder.
I det nuværende nationaløkonomiske klima i Danmark og Europa med lavkonjunktur, kan det være meget risikabelt at købe bolig – der kan jo komme en krise mere.
Du bør derfor sikre dig på disse punkter
- hav et sikkert indtægtsgrundlag
- undgå lån med for stor risiko
- hav en opsparing inden du køber
- afdrag på din gæld
Du er nødt til at gardere dig. Du kan ikke regne med, at væksten er lige om hjørnet.
Det betyder, at den eneste måde at spare op på, er ved hårdt arbejde. Du kan ikke regne med samfundsbestemte konjunkturgevinster – i et stykke tid i hvert fald. Det viser væksttallene fra andet kvartal.
Det er altså dig selv, som skal sørge for væksten ved hårdt arbejde og god planlægning af privatøkonomien!
Med venlig hilsen Kim Valentin
Kim Valentin skriver hver uge om skat, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis