Ny rystende rapport: En flodbølge af kræft er på vej

De næste 20 år vil der være en dramatisk stigning i antallet af nye kræfttilfælde i hele verden. Mange vil ellers kunne undgås, hvis vi levede sundere.

 

Verdenssundhedsorganisationen WHO slår alarm i en ny rapport. Her forudser de, at der i 2035 vil være hele 24 millioner nye kræfttilfælde hvert år. I dag bliver der “kun” stillet 14 millioner nye kræftdiagnoser årligt. Det er så stor en stigning, at folkene bag rapporten ikke er sene til at kalde det en regulær flodbølge af kræfttilfælde.

 

En del af sandheden bag tallene er, at verdensbefolkningen hele tiden vokser, så der er flere personer at fordele diagnoserne på. Alligevel ser sundhedsorganisationen, der hører under FN, med stor alvor på de uhyggelige tal.

 

Læs også: Smukt venskab: Femårig dreng ofrer sig for kræftsyg ven

“Hvis vi ser på udgifterne til kræftbehandlig, løber de løbsk, selv i højindkomstlande. Forebyggelse er absolut afgørende, og det er blevet forsømt”, siger Chris Wild fra WHO’s kræftforskningsagentur til BBC.

 

Eksperter mener, at op mod halvdelen af alle nye kræfttilfælde kunne være undgået, hvis man havde været mere opmærksom på sundhed. Ifølge WHO er følgende faktorer storslemme årsager til kræft:

 

– Rygning

 

– Infektioner

 

– Alkohol

 

– Overvægt og inaktivitet

 

– Stråling fra både sol og hospitalsscannere

Læs også
Danmark har markant fremgang i overlevelse efter kræft

 

– Luftforurening og andre faktorer i miljøet

 

– Folk bliver senere forældre, får færre børn og færre ammer deres børn.

 

Læs også: Få styr på din mave og forlæng dit liv

 

Derudover er det også vigtigt at have fokus på din mad. En god kræftforebyggende kost skal ifølge det britiske Cancer Research bestå af masser af grøntsager, frugt og fuldkorn, meget lidt alkohol og rødt kød og helst intet forarbejdet kød.

 

Blandt kvinder er den hyppigste kræftform brystkræft, men i Afrika er der også mange tilfælde af livmoderhalskræft.

 

Stigningen i kræfttilfælde er særlig dramatisk i udviklingslande, men hele verden vil opleve flere tilfælde af kræft.

Læs også
Ny forskning: Blodprøve kan forudsige tilbagefald af kræft

 

Dagens.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…