Norges grundlov er fyldt 200 år – lad os fejre Nordens styrke og sammenhold

visitnorway

Kæmpefest i lørdags i København (17. maj). Norges grundlov – den første frie forfatning i Europa – fyldte 200 år.

 

Hele Norge klædt i rødt, hvidt og blåt.

 

Flot statue af Kristian den Ottende afsløret foran Stortinget af Dronning Margrethe. For ham var det, der som tronfølger i Danmark-Norge ”gav” Grundloven på Eidsvoll, hvorefter nordmændene valgte ham til konge.

 

Men derved trodsede han både Frederik den Sjette og stormagterne, som i januar ved Freden i Kiel havde overført Norge fra Danmark til Sverige (idet Island, Grønland og Færøerne blev overført til Danmark).

 

Derfor blev han efter en kort krig med Sverige sendt hjem til Danmark, hvor han senere som konge måtte svigte sine demokratiske idealer.

 

Hvorfor det? Fordi demokrati var ensbetydende med, at det danske rige bestående af Danmark, Slesvig og Holsten ville falde fra hinanden.

 

Det var netop, hvad der skete, da de demokratiske ideer nåede landet i 1848 og den danske grundlov blev til. Tre års borgerkrig og derefter krig med både Tyskland og Østrig, der endte med blodbadene på Dybbøl og Als i 1864.

 

Sverige fik gevinst. Den svenske tronfølger vendte sig i tide mod den tabende Napoleon og kom derved på sejrherrernes side, fik overdraget Norge og overlod Finland til Rusland. Mens Frederik den Sjette stædigt holdt fast ved Napoleon af angst for angreb sydfra.

 

Nederlaget var totalt, København bombet sønder og sammen, flåden ranet af briterne, staten gået bankerot. Danmark var forvandlet fra stormagt til lilleputstat med tilhørende småstatsmentalitet, som har plaget os siden.

 

Alligevel fejrer vi det. For nordmændenes skyld – og fordi vi ikke har nogen sejre. Så må vi jo fejre vore nederlag!

 

Læs også
Nordmand dræbte sin lillesøster og forsøgte at dræbe muslimer i moské – politiet taler om terror

Nu er alle de nordiske lande rige og den nordiske samfundsmodel beundret over hele verden. Vore samlede nationalprodukter er større end Ruslands, vore samlede flystyrker de største i Europa, vor samlede udviklingshjælp størst i hele verden. Vore nordatlantiske og arktiske territorier er vigtigere end nogensinde på grund af isens afsmeltning.

 

Derfor: Slut med småstatstænkning. Tid til stolthed og tid til at tage ansvar. Norden skal ikke være et tomrum, der risikerer at blive udfyldt af Putins diktatur.

 

Bertel Haarder

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…