Nu blev det for meget for franskmændene – de gav det indvandringskritiske Front National en kæmpesejr

Kommunalvalg i Frankrig: Dobbelt gevinst til Front Nationales leder Marine Le Pen fik en sejr langt større end de fleste havde regnet med.

 

Sidste søndag fik hun en enorm fremgang ved kommunalvalgets første runde og vandt en borgmesterpost. Det udløste spekulationer om udfaldet af anden runde, der fandt sted søndag.

 

Partiet er kendt for en meget indvandringkritisk holdning og en kritisk holdning til EU. Derfor har de andre partier gjort hvad de kunne for at skræmme vælgerne væk og isolere partiet.

 

Men samtidig er andelen af dårligt integrerede indvandrere vokset. Der er flere radikaliserede islamister. Store problemer med bander og anden kriminalitet, store byområder, hvor franskmænd ikke længere kan færdes. Desuden er der også nu store problemer med især romaer fra Rumænien.

 

Valgets hovedresultat for Front National

Denne situation har været medvirkende til, at Marine Le Pen søndag overgik de vildeste spekulationer. Partiet fik 1546 byrådsmedlemmer og borgmesterposten i 12 byer med mere end 1000 indbyggere. Herunder mellemstore byer som Beziérs og Frejus.

 

Front National er Frankrigs ubestridte største arbejderparti og det står meget stærkt i forstæderne til de store byer, hvor det flere steder firedoblede sit stemmetal.

 

Provence i Sydfrankrig, hvor Marseille ligger er nu partiets højborg. Her vandt partiet en særlig vigtigt borgmesterplads i en sektor af Marseilles-området, hvis administration nu overdrages til ”Rassemblement bleu Marine” (FN).

 

Når en indvandrerkritisk kandidat vinder en borgmesterpost i Marseille, hvor arabiske indvandrer-banders hærger, så vækker det selvfølgelig særligt opsigt.

 

De nye borgmestre skal om kort tid mødtes på partiets hovedkvarter. Steeve Briois, som sensationelt vandt borgmesterposten allerede i første runde i byen Henin-Beaumont , og de 11 nyvalgte som blev valgt søndag aften i anden runde af kommunalvalget.

 

I Marseille (Departementet Bouches-du -Rhône), vandt Stéphane Ravier i 7. sektor, hvor der bor 150, 000 indbyggere.

 

Dette er den mest spektakulære erobring af FN i en by, hvor FN kandidaten havde forventet at den socialistiske liste ville vinde i første runde.

 

De lokale resultater

(I det følgende er departementet nævnt efter bynavnet, som man som oftest gør i Frankrig, og for de specielt interesserede:

http://www.cartesfrance.fr/carte-france-departement/carte-france-departements.html )

 

Men det bør også bemærkes, at Julien Sanchez vinder i Beaucaire (Gard), Robert Ménard i Béziers (Hérault), David Rachline i Fréjus (Var), Marc Étienne Lansade Cogolin (Var), Philippe de la Grange i Luc (Var) Joris Hebrard i Pontet (Vaucluse), Franck Briffaut i Villers-Cotterets (Aisne), Fabien Engelmann Hayange (Moselle), Cyril Nauth i Mantes-la-Ville, Philippe Beauregard i Camaret-sur-Aigues (Vaucluse), Jean Adoux-Jacques i Hamel (lille by i Oise). FN blev også støttet af ægtefællen til Bompard, som sejrede i Bollène og Orange (Vaucluse). I modsætning hertil fik de to fusionerede lister, som var engageret i Villeneuve-Saint-Georges (Val-de-Marne) og Hospital (Moselle) ingen sejre.

 

For at forstå de følgende udtalelser, så skal man vide, at de andre partier har kaldt sig forsvarere af republikken, og underforstået, at det er Front National ikke.

 

”Sådan kan det gå, når man spiller på frygten for republikken”, udbrød Robert Ménard, da han annoncerede sin sejr i Béziers, hvor han også var favorit. Derimod vil Gilbert Collard, hvis nederlag i Saint-Gilles (Gard) var en overraskelse for FN, overveje at indgive en klage på grund af den lille forskel mellem hans resultat og kandidaten for Union pour un Mouvement Popoulaire (UMP) Eddy Valadier. I Avignon, hvor FN’s kandidat Philippe Lottiaux vandt i første runde, han blev dog endeligt besejret (34%) af kandidaten PS-EELV (47%) og Louis Aliot, vice-præsident for FN tabte i Perpignan med 44,89% mod 55,11% til den siddende borgmester Jean-Marc Pujol.

 

Ligeledes i Forbach, hvor Florian Philippot anden vicepræsident for FN vandt første runde, men blev slået af Socialistpartiets (PS) kandidat med 35,17% af stemmerne.

 

Kulturelitens skræmmekampagne

Imellem første og anden valgrunde i Avignon, mobiliserede de kulturelle kredse en skræmmekampagne imod FN, som man frygtede ikke ville støtte den berømte Festival i Avignon. Kampagnen lykkedes altså.

 

”Front Nationale forstyrrer UMP-PS duetten (Det er ikke en oversættelsesfejl at der ikke står duel) ” udtalte Marine Le Pen til TV-stationen France 2 søndag aften, før hun deklarerede afslutningen af ”Pagtens Ansvar” og et 50 milliarders ”Skattetryk” (ca. 350 milliarder kroner), som truer, tilføjede hun.

 

Med sin første sejr mindede formanden for FN om, at ud over antallet af byer med valg til borgmesterposten, så er FN nu i stand til at tælle næsten 1.200 byrådsmedlemmer. Dermed har FN sat en ny rekord i forhold til den gamle rekord fra 1995, hvor partiet kun fik 4 byer. Dermed bekræftes det stadigt stigende fodfæste.

 

”Front Nationale havde allerede vundet det kommunale valg før anden runde”, vurderede Emmanuel Rivière fra TNS Sofres (analyseinstitut).

 

Med sin første sejr mindede formanden for FN om, at ud over antallet af byer med valg til borgmesterposten, så er FN nu i stand til at tælle næsten 1.200 byrådsmedlemmer. Dermed har FN sat en ny rekord i forhold til den gamle rekord fra 1995 og dermed bekræftet det stadigt stigende fodfæste.

 

For første gang i sin historie har FN vist sin evne til at vinde en by med over 10.000 indbyggere i første runde (Henin-Beaumont i Pas-de-Calais), og så fik partiet et stort antal byrådsmedlemmer. FN var repræsenteret på 597 lister, og har formået at slå rekorden fra 1995, og med næsten en faktor seks forhold til antallet i 2001.

 

EU-valget den 25. maj bliver næste styrkeprøve

Med den store tilslutning har Marine Le Pen nået en vigtig etape få uger før valget til Europaparlamentet i maj. Opinionsundersøgelser viser allerede nu, at FN har nået et højt niveau, ja i nogle undersøgelser endda foran UMP og PS.

 

Selvfølgelig var der også mange andre spændende resultater af kommunalvalget; men de fleste resultater var jo påvirket af helt lokale forhold, som ikke har generel dansk interesse.

 

Men lederen af det store borgerlige oppositionsparti Jean-Francois Cope har ikke været sen til at trække paralleller til den nationale politiske situation: “Det største parti i Frankrig, er UMP, meget, meget langt foran både i antal stemmer og i antallet af valgte,” fortalte han på TV-Stationen TF1. “Det kommunale budskab går langt ud over et lokal valg,” og man kan sige, at “for at vinde” det næste præsidentvalg, var dette den “første sejr i 2014.”

 

Hvis man er interesseret i en speciel by eller et specielt område, så kan læse meget mere i det link fra Le Figaro, som også var med i den første artikel om kommunalvalget:

 

http://elections.lefigaro.fr/resultats/elections-municipales-2014/

 

Artiklen bygger på kilder fra Le Figaro, Orange og AFP.

 

Jørgen Nielsen, Frankrig

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…