Manu Sareen og 24års reglen: Kovendingens kovending

Man har et standpunkt til man tager et nyt. Eller tager det gamle igen. Jeg mener ikke, at politikere skal være urokkelige, og der bør være plads til at blive klogere på et emne. Men skal der også være plads til det modsatte?

 

Det spørgsmål stiller jeg ofte mig selv, når jeg prøver at finde hoved og hale i Socialminister Manu Sareens vaklende holdning til 24års-reglen.

 

2002-2004: Fra indførelsen af reglen, hvor Sareen bl.a. fungerede som integrationskonsulent i Københavns Kommune, var han positiv overfor reglen som middel mod tvangsægteskaber.

 

2004-2011:Måske var det udsigten til mere partipolitisk arbejde på Christiansborg, der fik Sareen på andre tanker – og væk fra fornuften. I hvert forholder Manu Sareen sig efter 2004 i stigende grad stærkt kritisk overfor reglen og skriver i bl.a. på Facebook i september 2011: ” Så SF mener ikke 24-årsreglen virker? Alligevel støtter de den? Erfaringer viser, at reglen ikke hjælper mod tvangsægteskaber. Jeg støtter sociale tiltag mod tvangsægteskaber, fordi jeg ved, at det er det, der virker.”

 

Og i en artikel samme måned på b.dk udtaler han om Thornings kurs i forhold til 24års reglen: ”Det er ikke fornuftigt at holde krampagtig fast i 24-årsreglen, for verden ændrer sig jo. Det Radikale Venstre ønsker ikke at videreføre 24-årsreglen, hverken i den kommende eller fremtidige valgperioder. Og i et regeringssamarbejde skal man jo bøje sig ind mod hinanden”

 

En måned efter kom valget som bekendt, og Manu fik ret: Verden ændrede sig, og man måtte bøje sig mod hinanden. Eller De Radikale måtte i hvert fald bøje sig.

 

2014: Ja, verden ændrede sig så meget – eller også var det virkeligheden, der ramte så hårdt – at Manu Sareen, nu som minister, offentligt forsvarer 24års reglen. Det sker bl.a. i et interview med Kristeligt Dagblad den 19. februar: ”Jeg har aldrig nogensinde udtrykt mig kategorisk om den, for sandheden er, at den hjælper nogle og gør livet surt for andre… Men det er uomtvisteligt, at 24-årsreglen rykker alderen for, hvornår de unge gifter sig, og det er ikke så skidt endda”

 

Jeg må desværre konstatere, at der nu eksisterer ’kovendingers kovendinger’. Og jeg må desværre konstatere, at vi ikke er blevet meget klogere på Manu Sareens holdning til 24års reglen. Den er lige så vaklende og lige så lidt håndfast som De Radikales integrationspolitik i det hele taget. I Venstre tror vi på, at en modernisering af 24års reglen er på høje tid, så den netop ikke gør livet surt for de forkerte.

 

Næste valg nærmer sig, og De Radikale kunne på vanlig vis til deres sommergruppemøde her i august gå til valg mod 24års reglen. Det er De Radikales holdning i dag. Men hvad er Manu Sareens holdning i morgen? Hvad sker der, hvis Manu Sareen igen påtager sig Socialministeriets integrationsinitiativer? Ser virkeligheden så igen anderledes ud?

 

Fatma Øktem, ligestillingsordfører, MF  (V)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…