Syrien: Lidegaard fører udenrigspolitik med hovedet under armen

Den kinesiske general og militærstrateg Sun Tzu (eller Sun Wu) levede omkring år 500 før Kr. Hans bog om “krigskunst” er blevet verdensberømt – og konkurrerer som sådan med et andet betydningsfuldt militærteoretisk værk “Vom Kriege” af den preussiske officer Carl von Clausewitz (1780-1831).

 

Sun Tzu gjorde opmærksom på, at “taktik uden strategi er larm før nederlaget”, og Clausewitz skrev, at “krig er politikkens forlængelse med andre midler…”

 

Hovsa

De to eksperter åbner her et perspektiv, der er relevant ved en vurdering af krigen i Syrien. Som Bent Wigotski kommenterede forleden, er udenrigsminister Martin Lidegaards ønske om at sende våben til “de moderate” oprørere en hovsa-løsning.

 

Ministeren har simpelthen en forkert analyse af den syriske katastrofe, og ud fra den foreslår han kun taktik, der som bekendt afgør et enkelt slag, mens den rigtige strategi fører til sejr i hele krigen.

 

De seneste års triste erfaringer fra vestlig indgriben i den islamiske verden viser, at hverken Lidegaard, NATO, EU eller Obama har nogen strategi. De mangler viden og begrebsapparat i konfrontation med jihadkæmpere, der følger Allahs ordrer.

 

Ikke-vestlig krigsførelse

Kampe og blodige tumulter i Syrien, Libyen, Ægypten og andre steder er “før-westfalske” krige, inspireret af religiøse skrifter og traditioner. De har ikke meget tilfælles med de sekulære krige, Vestens moderne stater har ført de sidste 400 år (siden Trediveårskrigen i 1648). Her er kampen blevet afsluttet med fredsslutninger og nye grænsedragninger.

 

Som Wigotski skriver: Krigen i Syrien udkæmpes mellem onde og meget onde parter. Det er en kamp, der først slutter, når den ene part er blevet knust. Bortset fra de kurdiske oprørere i landets østlige del mangler de “moderate” tilslutning fra større befolkningsgrupper.

 

Den overordnede politik, der er nødvendig i krigsførelse, mangler både udenrigsministeren og resten af regeringen. Indblanding uden realistisk målsætning og uden kendskab til de lokale aktører – kort og godt strategi – bringer altid et negativt resultat.

 

Lidegaard bør undersøge Vestens fadæse i Libyen og i øvrigt studere Sun Tzu og Clausewitz.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…