Kommunalvalg i Frankrig: Stor sejr til det indvandringskritiske Front National – og sviende nederlag til socialisterne

Partiet Front Nationale, som er stærkt indvandrerkritisk, har opnået en dramatisk sejr af første runde af det franske kommunalvalg søndag den 23. marts.

 

Valget blev desuden præget af, at vælgerne straffede socialisterne, som har regeringsmagten og præsidentpoten i Frankrig.

 

Men også en række sager, som har ramt den politiske elite bredt har påvirket resultatet.

 

Søndag aften oplyste indenrigsminister Manuel Valls resultat for hele Frankrig:

 

De borgerlige partier opnåede 46,54 procent af de afgivne stemmer.

 

Socialisterne eller venstrefløjen fik 37,74 procent.

 

Det yderste højre fik 4,65 procent medens det yderste venstre kun opnåede 0,58  procent.

 

Valgdeltagelsen blev kun på skuffende 64,13 procent i forhold til valget i 2008, hvor valgdeltagelsen var 66,54 procent.

 

I Frankrig stemmer man, som regel, to gange til kommunalvalgene, med mindre en kandidat har fået over halvdelen af stemmerne – 50% + en stemme – i første valgrunde.

 

Taber og vinder

Venstrefløjen har tabt mest, ikke mindst på grund af præsident Francois Hollandes manglende popularitet, hvilket fremgår af hans katastrofalt dårlige meningsmålinger. Efter 2 år i embedet, har han nu den kedelige rekord at være den 5. republiks mest upopulære præsident.

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

 

Front National vandt en stor valgsejr hvor de også havde gavn af den rekordlave valgdeltagelse, og af de skadelige sager, som har rystet den politiske klasse. Også i den borgerlige lejr. 

 

Men partie vandt først og fremmest på sin kritik af udlændingepolitikken og kritik af et EU, som vinder frem på bekotning af Frankrig selvbestemmelse.

 

Partiet har taget mange stemmer fra det regerende Socialitparti, og det bliver i dag i medierne kaldt Frankrig ubestridte største arbejderparti. Byer, som har været ubestridte  socialistiske højborge i 100 år, faldt på tribe, og flere vil følge efter, lyder analysen.


Front National har især opnået markant tillutning i Sydfrankrig, hvor partiet i flere byer i Provence fik omkring 40 procent af stemmerne. I Frankrigs næststørste by Marseille fik partiet knap 30 procent og i Avignon 23 procent. Men de vandt også første runde i byer som Perpignan, Forbach, Béziers og Fréjus.

 

Det vil sige, at partiet i disse byer blev det største parti uden at det fik over halvdelen af stemmerne. Men det fik de ét sted.

 

Absolut flertal i Henin-Beaumont

Den store overraskelse kom i Henin-Beaumont, der ligger i Nordfrankrig i Departementet Pas-de-Calais. Her fik Steeve Briois fik over halvdelen af stemmerne og blev valgt til borgmester allerede søndag.

Læs også
”De kalder os hvide svin”

 

Det er første gang i sin historie, at det indvandrerkritiske borgerlige parti vinder i første runde i en by med over 10.000 indbyggere. Byen har 23.000 indbyggere.

 

Det var uventet, sagde lederen af Front National, Madame Marine Le Pen, da hun roste Steeve Briois, og tilføjede at det var – med en fransk talemåde – en ”exceptionel årgang” (Cru exceptionel), og ”slutningen på polariseringen af det politiske liv”.

 

Den nyvalgte borgmester, Steeve Briois, var glad for endeligt at have “været i stand til at stoppe et mafia-system, det socialistiske system” i Henin-Beaumont.

 

”Front National blev tidligere opfattet, som et nationalt spørgsmål; men nu har det vist sig, at bevægelsen også har slået rod lokalt” tilføjede vicepræsidenten for partiet, Florian Philippot, som fik næsten 36 procent af stemmerne i Forbach. (Nordøstlige Frankrig i nærheden af Tyskland)

 

Premierminister Jean-Marc Ayrault opfordrede “demokratiske og republikanske kræfter” til at dæmme op imod Front National i anden runde”. Angst, skuffelse, eller endda vrede, var tydeligt at spore i rækken af ​​venstreorienterede.

 

Resultatet i andre byer

Læs også
Den tyrkiske fartbølle, der kørte 9-årig ihjel, havde ikke kørekort

Det pektakulære resultat i Niort (Vestfrankrig) har rystet en næsten 60 år lang styring af venstrefløjen. Skæbnen for Strasbourg og Toulouse, hvor socialisterne blev fjernet af de borgerlige partier i 2008, er mere usikre.

 

Marseille synes at slippe af med socialisten Patrick Mennucci (PS), som ifølge foreløbige skøn af afstemningen er blevet overhalet af Stephane Ravier fra Front National, medens Jean-Claude Gaudin, Union Pour un Mouvement Populaire (UMP) fører løbet.

 

Paris får helt sikkert en kvindelig borgmester. Enten den borgerlige kandidat fra UMP, Nathalie Kosciusko-Morizet, eller den socialistiske Anne Hidalgo (PS). Ifølge to meningsmålingsinstitutter så er ”forandring mulig”. Afgørelsen kommer sikkert i de 2 strategiske arrondissements XII og XIV.

 

I Limoges, har den afgående borgmester Alain Rodet, PS, oplevet et politisk jordskælv med en kollaps til 30 procent, hvilket tvinger dem til at stå over for den anden runde for første gang siden 1995, mens Front National fik næsten 17 procent.

 

Venstrefløjen resikerer også at miste Amiens, Angers, Reims, Saint-Etienne og Laval.

 

I Le Havre er den nuværende borgmester (UMP), Philippe Edouard, blev genvalgt i første runde, det samme er Alain Juppé i Bordeaux og Xavier Bertrand Saint-Quentin (Aisne).

 

Læs også
Hvert femte barn, der fødes i Frankrig, får et arabisk/muslimsk navn

Formanden for UMP, Jean-Francois Cope, som selv blev genvalgt søndag i Meaux, opfordrer Front Nationals vælgere til at støtte hans parti i anden valgrunde, for derved vil “vil betingelserne for en stor sejr” være opfyldt.

 

Men den ”Blå Bølge” (Bleu Marine – også ordspil med lederens navn) kan påvirkes af mange ting, som det ofte sker imellem første og anden valgrunde.

 

Men UMP vil forblive tro mod sin linje siden 2011, der siger “Hverken PS eller FN.” “Vi er alle enige om at UMP skal afvise enhver alliance med Front National og nægte en republikansk front”, sagde Henri Guaino, tidligere rådgiver for Nicolas Sarkozy og valgt til parlamentet i Yvelines.

 

I Pau, fik formand for Modem (Mouvement Democrate), François Bayrou, en klar føring med næsten 42 procent af stemmerne, hvor han har forsøger at vinde for tredje gang. Hans højre hånd, Marielle de Sarnez, blev valgt i første runde i Paris som byrådsmedlem på listen over UMP borgmester i det sjette arrondissement.

 

For danskere med interesse for Frankrig, og måske for specielle byer, så er her et link til Le Figaros valgdækning:

 

http://elections.lefigaro.fr/resultats/elections-municipales-2014/. Ud over valgresultatet indeholder linket også en række økonomiske og demografiske oplysninger. God fornøjelse.

 

Læs også
Islam har gjort de politisk korrekte positive over for religion – selv i det verdslige Frankrig

Den Korte Avis følger naturligvis også med i anden valgrunde, og det endelige resultat.

 

Jørgen Nielsen, Frankrig

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…