Hvem var de 25 procent af den franske befolkning, som stemte på indvandringskritiske Marine Le Pen ved EU-valget?

Creative Commons

Det store franske dagblad Le Figaro bragte sidste uge en længere analyse af det EU- og indvandrerkritiske parti Front Nationals (FN) valgsejr.Analyseinstituttet FIUF havde undersøgt de demografiske, sociologiske og geografiske strukturer bag valgresultatet.

 

Front National opnåede fremgang i alle kategorier

Direktør Jerome Fourquet, afdelingen for meningsundersøgelser og forretningsstrategier i FIUF, bemærkede, at FN både blev ”konsolideret i de kategorier, hvor FN allerede stod stærkt” men også partiets ”udbredelse i segmenter af samfundet der ikke tidligere støttede FN”.

 

Fourquet bemærkede især, at FN i ingen kategori (alder, erhverv eller geografisk) fik mindre end 15% af stemmerne.

 

Blandt ældre vælgere var tilslutningen 16%, og blandt praktiserende katolikker 20%.

 

Blandt de erhvervsaktive imellem 35 og 49 år fik FN næsten en tredjedel af stemmerne. Blandt lønmodtagere (salariés) stemte 30% på FN.

 

For ansatte, som ikke var medlem af en fagforening var tallet 35%.

 

FIUF bemærker især, at fagforeningsmedlemmer, også fra de fagforbund, som åbent bekæmper FN, ikke længere undlader at stemme på FN.

 

22% af CGT-medlemmerne, 17% af CFDT-medlemmerne og 31% af FO-medlemmerne stemte på FN.

 

Der er her tale om Frankrigs tre største fagforbund, hvoraf CGT og FO historisk har haft tætte bånd til PCF (Parti communiste français).

 

Store regionale forskelle

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

I de fire regioner Alasace, Lorraine, Champoagne-Ardenne og Franche-Comté stemte 59% af arbejdstagerne på FN, medens det tal ”kun” var 27% i Bretagne, Pays de la Loire og Poitou-Charentes, hvor FN kom under det nationale gennemsnit.

 

De franske regioner, som man i øvrigt overvejer at reducere antallet af, kan ses på dette link: http://www.cartesfrance.fr/carte-france-region/carte-france-regions.html 

 

Og de franske departementer: http://www.cartesfrance.fr/carte-france-departement/carte-france-departements.html

 

Undersøgelsen viser, at FN er stærkest i landdistrikterne og bynære områder, og i Paris. Men undersøgelsen viser også, at  FN har opnået mange stemmer i traditionelle venstrefløjskommuner. Især omkring Henin-Beaumont, hvor FN vandt i første runde af kommunalvalget den 23. marts i år.

 

Fourquet peger også på en score på mere end 50% i kommuner, hvor Præsident Francois Hollande opnåede over 60% ved præsidentvalget i 2012. Her nævnes Henin-Beaumont (53,4%), Haisnes (51,7%) og Mazingarbe (51,5%). I socialistiske områder af Frankrig som f.eks. Ariège, Haute-Garonne og Aude opnåede FN omkring 30%.

 

Ikke samme logik

Jerome Fourquet fortsætter, at ”det ikke er samme logik, som gælder for afindustrialiseringen og usikkerheden i forstæderne.”. Det vi ser her er ”et udtryk for en følelse af svigt, en forkastelse af EU og den dårlige sociale situation”.

Læs også
”De kalder os hvide svin”

 

At FN også har talt om en velfærdsstat og at den offentlige service skal styrkes har medvirket til at tiltrække vælgere.

 

FN er allerede overrepræsenteret i de populære kategorier og især stærkt i forstæderne, hvor FN stadig vokser. Danske læsere ville blive chokeret over, hvor slemt det står til i de muslimsk dominerede forstæder. Danske ghettoer kan godt gå hjem og lægge sig, for i Frankrig er det meget værre.

 

Ændringen siden præsidentvalget forklares ved FN’s dynamik

I overførslen af stemmer siden præsidentvalget i 2012, bemærkede Jérôme Fourguet at ”13-14% af dem, som stemte på Nicolas Sarkozy i 2012, stemte på Marine Le Pen”. Han fortsatte, at ”en stor del af vælgerne til højre har skiftet til FN under valget”.

 

Den politiske forsker mener, at det kan forklare at FN fik 24,85% af stemmerne, medens at UMP (Nicolas Sarkozys parti) fik 20.80%. Tre af de andre politiske bevægelser Francois Hollande, Jean-Luc Mélenchon (Rabiate venstrefløj) og Francois Bayrou (Centrum) hver afgav 7 – 8% til FN.

 

FIUF har fundet en korrelation imellem et fald i afståelsen fra at stemme og væksten i FN’s stemmeandel. I Frankrig beskriver man ikke stemmedeltagelsen; men ”Abstension” eller ”Afståelse”. Formanden for FN har da også udtrykt tilfredshed med, at man var lykkedes med at få franskmændene til stemmeurnerne.

 

Læs også
Den tyrkiske fartbølle, der kørte 9-årig ihjel, havde ikke kørekort

Ifølge en opgørelse, som FIUF har foretaget i 4.000 franske kantoner (En kanton har flere kommuner i sig), ”så viser der sig en forholdsvis klar sammenhæng imellem nedgangen af Afståelsen og FN’s dynamik. ” Instituttet viser for eksempel, at hvor Afståelsen faldt imellem 1,61 og 4,54 procentpoint, så steg vælgertilslutningen til FN med 5,6 og 30 procentpoint.

 

Og det næste præsidentvalg?

Når Marine Le Pen kunne opnå 24,85% ved valget til EU-parlamentet, hvor mange stemmer kan hun så få til næste præsidentvalg om tre år?

 

Det er selvfølgelig vanskeligt at fremskrive tre års nationale valg til præsidentvalget; men Jerome Fourquet minder dog om, at Front Nationale i lyset af de seneste resultater til EU-valgene har Marine Le Pen ”altid været mere præsidentkandidat end EU kandidat”.

 

Og glem så ikke, at hvor det var 48% af FN-vælgerne til præsidentvalget i 2012, der ikke stemte til EU-valget, så var tallet 58% for socialisterne.

 

Begynder EU også at reagere?

Da Frankrig – igen – i sidste uge fik en formaning af EU-Kommissionen om det for høje statslige budgetunderskud, så var henvendelsen holdt i teknokratiske vendinger, og de tidligere krav om politiske reformer.

 

Læs også
Protestvalg i EU: Fra indvandrerkritik til grønne holdninger

Iagttagere i Frankrig kæder det sammen med den store fremgang for netop Front Nationale, og faktisk også andre EU-kritiske bevægelser.

 

Jørgen Nielsen, Frankrig

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…