Journalistisk Venstreparti på TV2 fører seerne bag lyset i indslag om asylansøgere

wikipedia

I fredags havde Nyhederne kl. 19 på TV2 et indslag om asylansøgere, der er indkvarteret på Samsø.

 

Man fortalte om en mand, der havde indsamlet 81 cykler, som han stillede til rådighed for asylansøgerne. Det var en venlig gestus fra ham, og tilsyneladende var asylansøgerne på Samsø glade for det.

 

Men TV2 ville ikke bare fortælle denne lille historie. Man ville åbenbart bruge den til at drive politisk missionsvirksomhed over for seerne.

 

Faktisk gik man så langt, at man førte seerne bag lyset. Ikke bare i fredags, men såmænd også dagen efter.

 

Falsk modsætning

I optakten til fredagens indslag hed det:

 

”Trods en hård politisk debat om antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark i disse måneder, så er tonen en anden ude i landet. Røde Kors melder nemlig, at helt almindelige danskere står i kø for at hjælpe de udlændinge, der kommer hertil.”

 

Her bliver altså lavet en kontrast mellem de politikere, der er hårde over for asylansøgere (læs: de borgerlige) og så befolkningen, som står i kø for at hjælpe.

 

Den modsætning er falsk.

 

Man var ikke interesseret i virkeligheden

For det første har den politiske debat ikke været hård, den har været åben, og gudskelov for det.

 

Læs også
Hvornår går borgerlige politikere i flæsket på de politiserende røde journalister?

For det andet: De borgerlige politikere, der er gået i spidsen med krav om stramninger i asylreglerne for at bremse den øgede tilstrømning er ikke i modstrid med befolkningen – de er i pagt med befolkningen. Det viser meningsmålinger, som man må gå ud fra, at TV2 kender.

 

For det tredje: Man kan naturligvis være venlig over for asylansøgere i sit lokalområde og samtidig ønske en stramning i forhold til asyltilstrømningen, fordi man finder det uholdbart for det danske samfund med mange flere asylansøgere.

 

Det er virkeligheden. Men Journalistisk Venstreparti var tydeligvis ikke interesseret i virkeligheden. Man ville missionere for en bestemt holdning.

 

Til det formål malede man et billede af de onde politikere, der er hårde over for asylansøgere, og de gode almindelige mennesker, der vil hjælpe dem. Eller som det altid hedder hos de politisk korrekte snakkende klasser: ”helt almindelige mennesker”, hvad det så end er.

 

Asylansøgere og flygtninge

Lørdag aften var den gal igen i Nyhederne kl. 19.

 

Man lavede et indslag om Kommunernes Landsforening (KL), der foreslår en række ændringer i de ordninger, der gælder for flygtninge, som kommer ud i lokalområderne.

Læs også
TV2 afslører politiskandale – men holder hånden over Mette Frederiksens rolle

 

Disse ændringer skal tage højde for, at der nu kommer langt flere, og at nogle af dem har midlertidigt ophold.

 

Nyhederne fik dog kun givet en meget sjusket fremstilling af KL-forslagene. Man havde nemlig travlt med at komme videre med endnu en historie, der kunne bruges til missionerende formål.

 

Man besøgte Sønderborg, der ifølge TV2 er den by i Danmark, der har modtaget flest flygtninge. Og det var de vældig glade for i byen, måtte man forstå.

 

Sikke en bommert! Journalistisk Venstreparti hos TV2 var åbenbart så ivrige efter at få bredt deres budskab ud, at man forvekslede to fundamentalt forskellige ting:

 

Der er asylansøgere. Det er folk, der beder om asyl. Og så er der flygtninge. Det er folk, der har fået asyl og skal ud og leve i samfundet.

 

KL-forslagene drejer sig primært om flygtninge. Men de mennesker, som TV2 besøgte i Sønderborg, er asylansøgere.

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

 

”Fuldstændig lige som os”

Flygtninge, som skal have permanent bolig, undervisning osv., er en langt større udfordring for en kommune. Asylansøgere kan faktisk være en udmærket forretning for en kommune som nu Sønderborg.

 

I nogle tilfælde kan asylansøgere så give problemer for de omkringboende. Det er for eksempel meget hårdt at være nabo til det største center, Center Sandholm i Nordsjælland. I andre tilfælde, som Sønderborg, er der ikke de store problemer. Det afhænger af, hvem beboerne er.

 

I Sønderborg interviewede man en syrisk asylansøger, der var universitetslærer, talte flydende engelsk og virkede yderst imødekommende og sympatisk.

 

Haps, sagde TV2, det var lige en mand, de kunne bruge. Det underliggende budskab i stationens reportager om dette emne er nemlig: ”De er jo fuldstændig lige som os, så hvad skulle det gøre, at der kommer mange flere af dem hertil?”

 

Fortidens budskaber

Det var det samme budskab, som eliten i 1980’erne og 1990’erne brugte for at sælge den daværende udlændingepolitik: De er lige som os, eller også bliver de det meget hurtigt.

Læs også
Journalistisk Venstreparti er allerede gået i gang med at føre valgkamp for rød blok

 

Erfaringen har imidlertid vist, at dette budskab var forkert. Store grupper af indvandrere, flygtninge og efterkommere er fortsat meget dårligt integreret i det danske samfund. Og en del af de unge med indvandrerbaggrund bevæger sig faktisk i den forkerte retning.

 

Men Journalistisk Venstreparti hos TV2 gør altså et nyt forsøg på at sælge det gamle budskab til befolkningen. Her trækker man så på højtuddannede syriske asylansøgere, der kan engelsk og er fortrolige med Vesten – og så lader man, som om de er repræsentative.

 

Belært af erfaringen er befolkningen dog ikke så modtagelig for Journalistisk Venstrepartis anstrengelser.

 

Den studievært er en fornøjelse at følge

På TV2 burde man opgive den politiske missionsvirksomhed og koncentrere sig om at bedrive ligevægtig journalistik.

 

Det var faktisk, hvad konkurrenterne på TV-Avisen gjorde med historien om KL’s udspil i lørdags. God gedigen orientering uden skjult politisk dagsorden.

 

Læs også
Rasmus Paludan kan få indflydelse på udlændingepolitikken i valgkampen – han er del af en langt bredere tendens

Den solide reportage blev fulgt op af studieværten Erkan Özden, der interviewede integrationsminister Manu Sareen.

 

Özden er en fornøjelse at følge. Tidligere var han lidt bleg i det. Men nu interviewer han klart og kontant, og han gør det på samme måde, uanset hvem han har i studiet.

 

Her er ingen forsøg på at snige politiske budskaber ind. Faktisk er det fuldkommen umuligt at afgøre, hvor han selv står. En pryd for en offentlig tv-station.

 

Og et eksempel til efterfølgelse for TV2.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…