Islamisk Stat har slået rod kun 300 km fra Europa

Det er kun små 5 måneder siden Islamisk Stat (IS) erobrede store dele af det nordvestlige Irak og den store by Mosul.

 

Siden det skete, har den yderliggående jihad-organisation fortsat sin knopskydning rundt omkring i den muslimske verden.

 

Islamisk Stat vinder frem næste over alt i den muslimske verden

Det nye nummer af det tyske ugemagasin ”Der Spiegel” kan således berette om en IS-enklave kun 300 km fra Europa, nærmere betegnet den libyske by Derna med ca. 80.000 indbyggere.

 

Derna ligger ved Middelhavet syd for den græske ø Kreta og er nu omdannet til en aflægger af IS styret af forskellige fanatiske islamiske grupper, der har erklæret deres tilslutning til IS.

 

I den senere tid har også grupper i Algeriet, Somalia, Nigeria og Sinai i Egypten proklameret deres tilslutning eller støtte til IS.

 

Selvom det endnu er uklart, er der visse tegn på, at gruppen i Sinai også er ved at finde fodfæste blandt palæstinenserne i Gaza.

 

Tunesien er p.t. det eneste land, hvor det arabiske forår har banet vejen for en virkelig demokratisering. Men også derfra har IS kunnet rekruttere tilhængere i betydelig udstrækning.

 

I andre dele af den muslimske verden har Islamisk Stat også kunnet notere fremskridt, bl.a. i Afghanistan, Pakistan og på Filippinerne.

 

Dertil kommer selvfølgelig Vesten, hvor IS har tiltrukket mange unge muslimer.

 

Billedet er selvfølgelig noget broget og uoverskueligt. Men meget tyder på, at Islamisk Stat i mange sunni-muslimers øjne er ved at overtrumfe al-Qaeda i konkurrencen om, hvem der er den mest slagkraftige forkæmper for den sande tro.

Læs også
Han blev ansat som sikkerhedsvagt i supermarked – så sprang han ud som frådende islamist

 

Islamisk stat har udnyttet kaos i den muslimske verden

Islamisk Stat har forstået at udnytte det kaos, den ustabilitet og den frustration, der hersker i store dele af den muslimske verden.

 

Organisationen udmærker sig samtidigt ved en mere effektiv propaganda og udnyttelse af de sociale medier end det efterhånden noget blodfattige og ukarismatiske al-Qaeda lederskab.

 

Grusomme videooptagelser af henrettelser og andre overgreb er tilsyneladende et overbevisende argument i en del muslimers øjne.

 

Islamisk Stat har opnået den faktiske kontrol med store dele af Irak og Syrien. Det har sammen med den påståede genoprettelse af det blandt mange muslimer sagnomspundne kalifat givet Islamis Stat et vældigt forspring.

 

Og deres potentiale er endda formentligt endnu ikke fuldt udnyttet.

 

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

Det såkaldte arabiske forår styrtede eller destabiliserede en række vaklende regimer uden dog at føre til demokratisering andre steder end i Tunesien.

 

I stedet banede det vejen for et politisk kaos, samt religiøse, politiske og sociale frustrationer, der har frembudt en gunstig grobund for Islamisk Stat.

 

Deres dagsorden er – meget kort sagt – at skrue tiden 1300 år tilbage til den mest fundamentalistiske og primitive udgave af sunni-islam.

 

Flere eksisterende og i forvejen ikke alt for solide stater er brudt sammen, som f.eks. Libyen, Syrien og Irak.

 

Andre som Pakistan og Afghanistan må betegnes som fejlslagne.

 

Samtidigt er der også i store dele af den muslimske verden lagt op til et generalopgør mellem sunni og shiamuslimer, foruden selvfølgelig en optrapning af kampen mod Vesten.

 

Læs også
Fupjournalistik: Politiken fortier muslimers rolle i de alvorlige uroligheder på Nørrebro

Det bliver langvarigt

Og hvad skal vi så stille op?

 

Først og fremmest må vi indstille os på, at krigen mod Islamisk Stat og dens aflæggere kan vare længe. Vi taler ikke om måneder eller få år.

 

Det samme gælder konflikterne i Syrien, Irak og andre dele af Mellemøsten.

 

Det sætter den danske regerings forslag om et særligt, foreløbigt etårigt asyl i et noget komisk lys. Det asyl vil blive forlænget mange gange, tør jeg godt spå.

 

Det er heller ikke nemt at pege på løsninger, der kan stabilisere forholdene, så længe de forskellige kæmpende sider står helt uforsonligt overfor hinanden.

 

I parentes bemærket ville en løsning på den israelsk-palæstinensiske konflikt – så ønskelig den i sig selv måtte være – næppe få Islamisk Stat med aflæggere til at gå hjem og lægge sig.

Læs også
BBC: Kilde siger, at den efterlyste tyrker fra Utrecht har været terrorist for Islamisk Stat

 

Ydermere har Vesten kun få blot nogenlunde præsentable allierede som f.eks. kurderne i Irak og Syrien.

 

De øvrige fjender af Islamisk Stat som f.eks. Assad i Syrien, Iran og Hizbollah i Libanon er jo ikke ligefrem vores politiske livretter, men desværre vanskelige at komme udenom. Men hvis man på den anden side støtter dem for meget, ja så tager man også parti i konflikten mellem sunni- og shiamuslimer. Og det har vi da ingen interesse i.

 

 

Man kunne så være fristet til at udbryde. ”Så lad dem for pokker alle sammen sejle deres egen sø!”.

 

Men vi kan desværre ikke holde os udenfor, for som et ordsprog siger: ”Hvis du ikke kommer til Mellemøsten, kommer den til dig”.

 

Så der er ingen vej udenom at træffe valget: Islamisk Stat og kumpaner (som jo desværre også har netværk og tilhængere i Danmark og andre vestlige lande) er i hvert fald for tiden en større trussel end Assad & Co.

 

Læs også
Morten var ved stranden med sine børn: ‘Fem muslimer’ omringede ham og truede med kniv: “Tror du bare, du kan gå her”

Oven i alt dette må vi så ikke glemme at beskæftige os med Putins Rusland, som i øjeblikket drager betydelige fordele af problemerne i den muslimske verden, der afleder opmærksomheden fra Putins lyssky forehavender i Østeuropa.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…