En talsmand for CIA siger, at Islamisk Stat nu kan mønstre langt flere krigere, end man tidligere har skønnet.
Den amerikanske efterretningstjeneste skønner i dag, at organisationen råder over mellem 20.000 og 31.500 krigere. Det tidligere skøn lå på 10.000.
CIA’s nye skøn er også noget højere end det, man har hørt fra andre eksperter.
Så der er grund til at tro, at den militære trussel fra de rabiate islamister er vokset kraftigt på det seneste.
Det ny, højere skøn bygger til dels på, at man har fået mere præcise efterretninger om Islamisk Stat. Men først og fremmest har man revideret skønnet, fordi Islamisk Stat har fået langt flere krigere siden juni.
De er kommet strømmende til på grund af islamisternes sejre på slagmarken og udråbelsen af et islamisk kalifat (altså en islamisk stat).
CIA skønner, at 2.000 af Islamisk Stat krigere kommer fra vestlige lande, herunder Danmark.
Ifølge tv-selskabet CNN er mere end 15.000 krigere fra 80 lande over hele verden draget til Syrien og Irak for at slutte sig til Islamisk Stat.
Islamisk Stat er blevet samlingspunkt for en global fanatisk islamisme.
Man kan se dem prale med deres våben og deres krigsfanger på denne video.
De nye skøn over de islamistiske styrker kommer dagen efter, at præsident Obama fremlagde sin plan for at ”afvikle og i sidste ende ødelægge” Islamisk Stat. Det skal først og fremmest ske gennem luftangreb og støtte til allierede styrker såsom de kurdiske Peshmerga-militser.
Obama udelukker at indsætte landtropper. Det er vigtigt for ham at overbevise amerikanerne om, at der ikke bliver tale om en gentagelse af den sidste Irak-krig.
Men den amerikanske befolkning giver stærk opbakning til, at USA skal slå hårdt igen mod Islamisk Stat fra luften – især efter islamisternes henrettelse af de to amerikanske gidsler.
Obama varsler også amerikanske bombardementer mod Islamisk Stat på syrisk territorium.
Samtidig lægger han op til at give træning og støtte til, hvad man kalder den moderate del af oppositionen i Syrien.
Den side af hans planer bliver dog mødt med kritik – med rette. Den syriske opposition er ekstremt splittet, og den del af den, som kan kaldes samarbejdspartnere for Vesten, er meget svag. Så man risikerer at satse på kræfter, der aldrig får større betydning.
Som en af Obamas kritikere på dette punkt, det fremtrædende demokratiske kongresmedlem Adam B. Schiff, udtrykker det: ”De såkaldt moderate oprørere har ofte været meget umoderate og ineffektive.” (New York Times)
Her ser det ud til, at præsidentens planer mangler jordforbindelse. Men bortset fra det er det glædeligt, at Obama nu kalder til kamp mod Islamisk Stat, inden organisationen vokser sig alt for stærk.