Først SU, så børnechecken – EU’s næster mål er de danske dagpengeregler

Det danske velfærdssamfund er under pres. I lang tid – og specielt efter finanskrisen – har der været talt om, at vores samfundsmodel har været under pres. Der har været fokus på de nordiske samfunds relativt høje lønninger og høje skatter. Samfund hvor meget bliver løst i fællesskab – til gavn for de svagere og dårligere stillede medborgere. Nu er der kommet mere debat om endnu en udfordring for det danske velfærdssamfund.

 

EU’s angreb på det danske velfærdssamfund

Det er EU-systemet, som målrettet går til angreb på den danske og andre landes samfundsindretning. I øjeblikket står slaget om børnepengene, og SR-regeringen med statsminister Helle Thorning-Schmidt og økonomi- og vækstminister Margrethe Vestager i spidsen har meldt klart ud: EU skal føjes.

 

Sidste forår blev vi orienteret om en ekstraregning på næsten en halv milliard om året til SU-systemet på grund af andre landes borgeres ret til SU efter EU-reglerne.

 

Dagpengene har her i weekenden været i medierne som det næste område – på grund af EU’s forsøg på at underminere Finlands regler. Der er brug for handling! Derfor skal min klare opfordring til partierne uden om regeringen være: Det er nu, vi skal holde sammen, gennemtvinge fornuften og sikre vores ret til vores samfundsmodel!

 

Man skulle jo tro, at det ville virke klart for de fleste, at det er uholdbart, at for eksempel rumænere fra stort set første arbejdsdag i Danmark kan få børnecheck til børnene hjemme i Rumænien.

 

Alligevel ændrede regeringen fluks administrationen af reglerne om børnechecken, da EU-Kommissionen i forsommeren sidste år udtrykte bekymring over de optjeningsprincipper, som den tidligere regering og Dansk Folkeparti havde vedtaget i 2010. Det gjorde man vel at mærke uden at spørge Folketinget først. Ganske respektløst og efter min overbevisning i strid med Grundloven!

 

Danmark skal kæmpe for sine holdninger

Regeringen bør selvsagt kun udbetale børnecheck til dem, der efter den danske lov har ret til det. Hvis EU-Kommissionen så er uenig, må den trække Danmark for EU-Domstolen.

 

Skulle Danmark så dér mod forventning blive underkendt, må regeringen kaste alle sine kræfter ind på at få ændret EU-reglerne, så det bliver muligt for de enkelte medlemslande at værne om deres samfundsindretning og velfærdsydelser.

 

Selv den tyske kansler Merkel ser ud til at være i bevægelse i denne retning. Den britiske David Cameron har længe været på dette spor. Hvornår vågner den danske statsminister op?

 

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

“Sådan er det jo”

I øjeblikket lyder det fra regeringen med Helle Thorning-Schmidt i spidsen, at regeringen vil følge EUs regler og udbetale børnecheck til EU-borgere, selvom der i Folketinget ikke er et flertal, der bakker dette op! Ja, det er som at høre Margrethe Vestagers ”Sådan er det jo”-parole. Men det er og bliver jo grotesk! Borgerne sættes ud på et sidespor. Systemet dikterer.

 

Og det gode, gamle udsagn om, at der intet er over eller ved siden af Folketinget, får sparket. I Helle Thorning-Schmidts samfund er det embedsmænd i EU-kommissionen, der laver de regler, som borgerne skal rette sig efter. Så kan Folketinget skrive, hvad det vil i love – det er ligegyldigt…

 

Optjeningsprincip

Når det gælder sund fornuft i forhold til børnechecken og østarbejdere, så behøver regeringstoppen nu ikke kigge langt for at finde dette. Socialdemokratiets medlem af Folketinget Bjarne Laustsen har således sagt: ”Jeg synes, der skal være et optjeningsprincip af en eller anden art. For man ikke forklare, at børn, der vedbliver at være i Polen, skal have en dansk børnecheck, for vi har relativt højere udgifter til børn i Danmark”. Et andet folketingsmedlem for S Lennart Damsbo-Andersen mener, at regeringen må arbejde på at få lavet reglerne om i EU.

 

Så der er altså håb om, at der i Folketinget kan mønstres opbakning til at stå sammen om vores velfærdsindretning.

 

Massiv stigning af østarbejdere

Ifølge nye tal fra 2013 er der nu 81.729 østarbejdere i Danmark. En stigning på 27 procent på bare to år. Og der er ikke meget at sige til, at østarbejderne kommer til Danmark i stor stil.

Læs også
Erdogan vil ødelægge kurderne – EU og FN er magtesløse

 

I Polen er gennemsnitslønnen for eksempel cirka 6500 kroner om måneden, og ifølge Eurostat er gennemsnitslønnen i Bulgarien cirka 2900 kroner, mens den i Rumænien er 3700 kroner.

 

Med de tal i baghovedet er der ikke noget at sige til, at Danmark med højere lønninger, børnecheck og mulighed for at få dagpenge er et ganske attraktivt sted at opholde sig.

 

Når man så samtidigt tager med i det store billede, at der for eksempel i Polen er en høj arbejdsløshedsprocent, så er det i udpræget grad forståeligt, at østarbejderne søger mod lande som Danmark. Det kan og skal de enkelte østarbejdere ikke klandres for – selvom finansministeren nu har erkendt, at østarbejderne samlet giver et minus til den danske husholdningskasse!

 

Men hjemlige politikere som Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager, der ikke tager denne udvikling alvorligt, de kan og skal klandres!

 

Næste mål: De danske dagpenge

Som nævnt er de danske dagpenge det næste mål for EU-systemet. EU-Kommissionen truer nemlig Finland med en retssag, hvis ikke finnerne makker ret og ændrer deres dagpengesystem, som ligner vores til forveksling, så udenlandsk arbejdskraft får ret til dagpenge fra dag ét. Og EUs socialkommissær har via sin talsmand gjort det klart, at netop de danske dagpengeforhold er i EUs søgelys.

 

Læs også
Dansk Folkeparti opruster: Udvalg, der skal skærpe partiets nationalkonservative profil med Martin Henriksen som formand

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har sagt, at hun vil kæmpe for, at de danske regler i forhold til dagpenge fastholdes. De betyder nemlig noget for os – siger hun. Er regeringschefen enig i det? Og er den manglende kamp i forhold til optjeningsprincippet omkring børnepengene så udtryk for, at disse ikke betyder noget for Socialdemokratiet? Eller handler det mere banalt om, at regeringschefen arbejder for et nyt job i EU-kommissionen, mens Mette Frederiksen gør sig klar til den dag, hvor Socialdemokratiet så skal have ny formand?

 

Vi ved det ikke. Men vi ved, at det er afgørende, at et flertal i Folketinget sætter foden ned nu. For det er danskerne og Folketinget, der skal bestemme, om vi også i fremtiden skal have en velfærdsmodel, som den vi kender. Ikke EU-Kommissionen!

 

Kristian Thulesen Dahl er formand for Dansk Folkeparti

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…