Hvem har ansvaret for unges vilde “druklege”? – Jeg er ikke i tvivl

De danske unge og druklegene

 

De seneste par dage er både de kulørte og de sociale medier nærmest kogt over med historier om, hvordan en ny og angiveligt farlig udfordringsleg kaldet “neknomination” er kommet til Danmark.

 

Legen, hvis man kan kalde den det, handlede i første omgang kun om alkohol, og den fungerede på den måde, at unge filmede sig selv, mens de bællede for eksempel en halv liter øl, og dermed gav de udfordringen videre til nogle venner om at gøre noget lignende – eller det, der var værre.

 

Siden greb legen dog yderligere om sig, og pludselig var der også nogen, der angiveligt udfordrede hinanden til at indtage diverse stoffer.

 

Der skulle sågar være nogle unge, der er døde på grund af den intensive druk, som de er blevet udfordret til af andre venner via de sociale medier.

 

En del undersøgelser har efterhånden vist, at vores unge her i Danmark drikker forholdsmæssigt meget – måske oven i købet er blandt de mest ’fordrukne’ unge i hele verden – og derfor kan det selvfølgelig virke skræmmende, at den slags druklege griber om sig.

 

Jeg synes da også, det virker åndssvagt, og jeg forstår ikke, hvad det er, der får de unge til at opføre sig på den måde. Jeg synes faktisk, det er noget pjat. De udstiller sig selv ved at lægge videoerne ud på nettet, og de bidrager til at udbrede en potentielt sundhedsskadelig leg. Jeg synes, de skulle tage at stoppe med det.

 

Men når det så er sagt: Det er og bliver udelukkende folks eget ansvar, og I kommer i hvert fald ikke til at opleve mig fare ud med bål og brand og kræve videoerne fjernet fra Facebook, eller at vi på baggrund af sagen her skal sætte gang i nye initiativer mod unges drukvaner.

 

Måske er det i virkeligheden det mest opdragende, at nogle tosser udstiller sig på den måde, fordi andre unge på den måde kan se, hvad der i yderste konsekvens kan ske, hvis de hopper med på galejen: De dør. Hvis det ikke er afskrækkende nok på de unge, så er der måske slet ikke noget, der er, og så ved jeg slet ikke, om de kan nås, uanset hvad man gør.

 

De fleste af vores danske unge ved udmærket godt, at det kan være farligt at bælle alkohol – måske ikke en halv liter øl, men i hvert fald en halv liter alt muligt andet blandet sprøjt – og så er de altså, selvom det kan lyde hårdt og brutalt, selv ude om det.

 

Læs også
Vidner til vold vælger ofte at blande sig

Til gengæld understreger hele denne sag i allerhøjeste grad behovet for, at der er nogle danske forældre, der tager deres roller som forældre mere seriøst. Det er og bliver forældrenes opgave at opdrage deres børn, så de ikke sidder og tager hverken stoffer eller drikker sig ihjel med webcam’et tændt.

 

Forældre skal lære deres børn at navigere rundt i en verden med mange udfordringer og mange problemer. Det er faktisk deres allervigtigste opgaver, når de nu engang er blevet forældre. Jeg håber om ikke andet, at disser sager vil få alle danske forældre til lige at tænke en ekstra gang over, om deres børn kunne finde på noget så åndssvagt. Hvis der er bare den mindste tvivl, så tag en snak om det. Det ville i øvrigt også lette arbejdet for mange formynderiske og overbeskyttende.

 

Tom Behnke, Retsordfører, Det Konservative Folkeparti

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…