Haribo-lakrids hængt ud for racisme!

Arkiv

Lige siden 1943 har slikproducenten Haribo fremstillet en pose lakrids, der hedder ”Skipper Mix”. Men det er slut nu. Posens indhold bliver ændret, fordi nogle betragter det som racistisk.

 

Forbuddet gælder også i Danmark, men det hele begyndte i Sverige.

 

Sjov ide bag Skipper Mix

Lakridsblandingen Skipper Mix blev lavet for at vise en sømands rejse rundt i verden, hvor han indsamlede mønter, masker og andre souvenirer fra alle egne. Blandingen har været populær i usædvanligt mange år. Men nu skal den altså laves om.

 

Påstået racisme

Kritikken begyndte i december måned på de sociale medier i Sverige. Her skrev flere, at nogle af lakridsmaskerne var racistiske. ’Nyheterne24’ gengav kritikken.

 

Flere af de store svenske aviser tog kritikken op.

 

Reaktionen fra Haribos svenske direktør Ola Dagliden kom prompte: ” Jeg forstår kritikken og mener, at det er vigtigt at lytte til forbrugerne”. (Nyheterne24)

 

Nogle af maskerne bliver nu fjernet og ”Skipper Mix” kommer på gaden med et nyt indhold.

 

Haribo er en tysk virksomhed. Men disse lakridser fremstilles i Danmark. Ledelsen vil ikke ud med, hvad det koster at lægge produktionen om.

 

Også i Danmark er lakridserne fortid i Skipper Mix. Det fortæller svenskeren Per Henerius, der er direktør for Haribo Danmark. (Ekstra Bladet)

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

”Det er jo et meget gammelt produkt, helt fra 1943, så nu er det tid til at ændre det”, siger Per Henerius.

 

Flere andre eksempler

Beretningen om lakridserne, der bliver kaldt racistiske, er endnu en tragikomisk beretning om den svenske elites helt ekstreme politiske korrekthed og foragt over for egen kultur og egne traditioner.

 

De politisk korrekte medier holdt sig ikke til at gengive, at nogle betragtede lakridserne som racistiske. Nu var det en kendsgerning, at de var racistiske. En overskrift lød: ”Efter protesterne – Haribo stopper racistisk slik”. (Nyheterne24)

 

Og der har været flere andre lignende sager.

 

I december måned var der en sag om finske julekager. De blev beskrevet som nazistiske, fordi de lignede hagekors – påstod man. Finnerne gjorde tykt grin med kritikken. Men lige lidt hjalp det. Kagerne blev nærmest bandlyst i Sverige. (Den korte Avis, 21.11.2013)

 

Forrige år havde man op til jul sagen med de såkaldte ”pebberkagedrenge”, som er en fast del af de traditionsrige Lucia-optog. Drengene er klædt ud i brunt tøj, så de ligner peberkager. Men det blev udråbt som racisme.

Læs også
”De kalder os hvide svin”

 

Der er desuden eksempler på svenske skoleelever, der ikke måtte have trøjer med svenske flag og påskriften ’Sverige’ på i skole.

 

Og for nylig blev et berømt maleri fjernet fra spisesalen i den svenske Riksdag, fordi gudinden havde blottede bryster.

 

Den truende virkelighed bliver fortrængt

Mens svenskerne er optaget af at forbyde lakrids som racistisk er hele det svenske samfund ved at ændre sig dramatisk.

 

Den politiske korrekthed har nemlig også den skræmmende konsekvens, at man lukker øjnene for den masseindvandring, der finder sted, og de problemer, den fører med sig.

 

Det går meget stærkt med at udskifte befolkningen. I 2013 blev der givet opholdstilladelse til 114.000 personer. En stigning i forhold til året før, der også var rekord. Omkring 70.000 af dem kommer fra ikke-vestlige lande.

 

Læs også
Hvidvasker Sverige sin antisemitisme? – en beretning om, hvor galt det står til i Malmø

Lige nu strømmer flygtninge fra Syrien, hvor de få opholdstilladelse og asyl på samlebånd. Omkring 52.000 i 2013 med udsigt til en kraftig stigning i år.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…