Fransk politik er rystet af EU-valget og økonomisk skandale i det store borgerlige parti, UMP

Marine Le Pen og Jean-François Copé

Det indvandringskritiske og EU-kritiske parti Front National vandt en stor sejr ved valget til EU-parlamentet søndag. De blev Frankrigs største EU parti, og det udløse et politisk jordskælv.

 

Men nu trækker det op til stærk storm, for nu er det ikke kun EP-valgresultatet, som giver efterdønninger – ikke kun i Paris men også lokalt. Overalt er man chokeret over valgets resultat, som ramte regeringens Socialistparti meget hårdt (14 procent). Men også det store borgerlige parti led et alvorligt nederlag.

 

Socialisterne i Sydfrankrig, hvor Front National fik 70 procent

I Sydfrankrig i byen Montpellier, som er ”hovedstaden” i både departementet Hérault og i regionen Languedoc-Rossillion er billedet som følger (kilde: Midi Libre):

 

Socialistpartiet var dårligt kommet over det dårlige resultat til kommunalvalget, før man fik en ny dukkert.

 

Man prøvede at undskylde det med at ”problemet er klimaet på nationalt plan”. De høje skatter får også en del af skylden.

 

André Vezinhet fra Socialistpartiet var chokeret over resultatet, hvor Front National nu er det største parti i området med 70 procent. ”Det må siges at være en radikal ændring,” sagde han og fortsatte med at undre sig over reaktionen i Paris: ”Jeg fik et chok, da premierminister Valls søndag aften simpelthen udtalte at intet skulle ændres.”

 

Det store borgerlige parti UMP

Det store borgerlige parti UMP siger, at valgets resultat ikke er ”en reel overraskelse”. De giver den socialistiske præsident Hollande en del af skylden for Front Nationals succes. UMP mindede om, at de selv vandt Béziers, den næststørste by i Hérault, og gik frem i Montpellier ved kommunalvalget.

 

”Venstre Front” det venstreradikale parti kalder resultatet ”Une grande tristesse”, som vist ikke behøver oversættelse.

 

Man hæftede sig også ved den høje ”abstension” (I Frankrig måler man hvor mange, som ikke stemmer og ikke-stemmeprocenten), som viser “medborgernes desillusion”. Man frygter også for tabet af solidaritet imellem folk, social retfærdighed, og – ikke mindst – ”et radikalt alternativ på venstrefløjen”.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Front National

Ikke uventet er Front National optimister efter sejren. ”Det vi ønsker er frihed og selvstændighed i forhold til Bruxelles.” ”Vi er ikke eurofober, blot frankofile.” Men den gamle venstre-højre-akse eksisterer ikke længere.

 

Men der er voldsomme reaktioner på Front Nationals enorme fremgang. I Marseille har Lucas, en studerende på kort tid, via Facebook, fået samlet stor interesse for en protestdemonstration imod Front National: ”Borgernes march imod Front National”.

 

UMP har store problemer på landsplan

På landspolitisk plan er der store problemer for det store borgerlige parti UMP. Ikke så meget på grund af det dårlige valgresultat. Det er den såkaldte ”Bygmalion Sag”, som truer med at splitte UMP.

 

Bygmalion-sagen drejer sig i korte træk om, at en del af den økonomisk støtte til Nicolas Sarkozys valgkamp i 2012 kan være ulovlig. Den nuværende formand for UMP, Jean-Francois Copé kan være indblandet. Nicolas Sarkozy nægter ethvert kendskab til sagen med selskabet. Og det bekræftes af Jérôme Lavrilleux, som var direktør for Sarkozys kampagne i 2012. Han siger, at han heller ikke underrettede Jean-Francois Copé.

 

Men nu har Francois Fillon, den tidligere premierminister under Sarkozy, og som tabte formandsvalget til UMP til Copé, bedt om forklaringer på hele sagen.

 

Læs også
”De kalder os hvide svin”

Det har fået nogle iagttagere til at frygte at partiet falder fra hinanden.

 

Det fremtrædende UMP-medlem Alain Juppé, som nu er borgmester i Bordeaux, er blevet opfordret til at være midlertidig formand for UMP, og selv frygter han, at de juridiske spørgsmål vil tage for lang tid. ”Retfærdighed tager tid; men det har UMP ikke i den nuværende situation.”

 

Copé trak sig i går

I går skete der en ny dramatisk udvikling. Francois Copé trak sig som formand for UMP.

 

Det er en meget dramatiske situation, der præger hele det politiske liv.

 

Den socialistiske præsident Francois Hollande prøver samtidig at ride stormen af.

 

I første omgang sker det ved at bekræfte, at man nu skal i gang med de initiativer, som tidligere er blevet lovet sammen med premierminister Manuel Valls. Det er især løftet om nye skattelettelser fra 2015, som blev gentaget. Men som nævnt fra departementet Hérault, så er mange socialister ikke tilfredse med en så vag formulering. Det ventes derfor, at Hollande kommer med en ny orientering en af de nærmeste dage.

Læs også
Den tyrkiske fartbølle, der kørte 9-årig ihjel, havde ikke kørekort

 

Afslutningsvis, så bør det nævnes at Front National i sin sejrsrus krævede premierministerens afgang og opløsningen af senatet.

 

Det har premierminister Vall allerede afslået.

 

Men Marine Le Pen er allerede begyndt at fokusere på præsidentvalget i 2017.

 

Jørgen Nielsen, Frankrig

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…