Frankrigs socialistiske præsident forsøger at kapre muslimske stemmer frem mod kommunevalget

Tirsdag i sidste uge besøgte den upopulære præsident Francois Hollande Stormoskeen – Grande Mosquée de Paris – for at ære de 100.000 muslimer, døde under første verdenskrig.

 

Besøget har vagt opsigt. Årsagen til hans besøg er blevet set i lyset af de voksende spændinger i landet. Frankrig har et af Europas største muslimske mindretal, hvoraf mange er dårligt integrerede og lever i parallelsamfund. Samtidig er antallet af antimuslimske angreb steget i Frankrig. Det oplyser ”Unionen af islamiske organisationer i Frankrig”

 

Under mødet med præsidenten udtrykte de muslimske repræsentanter deres bekymring under mødet med præsidenten. De krævede, at der blev taget de nødvendige forholdsregler mod angrebene på muslimer.

 

Sidste år registrerede politiet 226 angreb imod muslimer. En stigning på 11 procent sammenlignet med året før.

 

Flere franske medier fortolkede besøget som et forsøg på at vinde tilslutning fra muslimerne til det kommende kommunalvalg. Muslimerne udgør cirka 5 procent af vælgerne i Frankrig.

 

Undersøgelser har vist, at 86% af de muslimske vælgere stemte på Francois Hollande ved præsidentvalget i 2012.

 

Indenrigsminister Manuel Valls i vælten

indenrigsminister Manuel Valls kom i problemer fredag i sidste uge. Porteføljesammensætningen i Frankrig er anderledes. Bl.a. hører politiet under indenrigsministeren.

 

Samtidig oplevede man for nylig, at indenrigsminister Manuel Valls angreb det indvandrerkritiske parti Front National. Det var usædvanligt, fordi Manuel Valls er blevet regeringens mest populære minister, fordi han står for en stram udlændingepolitik og en kontant holdning til især romaer. Men måske var det netop derfor, det var ham, som angreb Front National. Front National er i meningsmålingerne op til EU-parlamentsvalget blevet Frankrigs største parti.

 

Samtidig kom Manuel Valls i storvejr, fordi han havde bedt præfekterne – de franske politimyndigheder – om at lave en slags klassifikation af de politikere, der stiller op til det kommende kommunalvalg.

 

Indenrigsministeriet har bedt præfekterne om at tildele kandidaterne en politisk farve, også for dem uden (lands)politisk tilkendegivelse: Højre – Venstre eller Midtsøgende. (Le figaro)

Læs også
Video: Afrikanere skaber kaos i Bruxelles og Paris – “kaster sten og angriber politiet”

 

Det udløste et ramaskrig.

 

En afgående borgmester blev citeret for at sige ”…[at] klassifikationen ikke repræsenterer de idéer som kandidaten eller hans tilhængere står for”. Ifølge ham er denne praksis i strid med forfatningen, som giver enhver borger retten til frit at udtrykke sine politiske meninger.

Formanden for ”Foreningen af borgmestre i Frankrig (AMF)” har modtaget mange advarsler, og han har meddelt Indenrigsministeriet sin bekymring om denne klassifikation ”som ikke passer på den dagens politiske sociologi”.

 

 

 

Det kan hænge sammen med, at regeringen ikke vil havne i samme situation som den tidligere præsident Nicolas Sarkozy. Sarkozy var dengang så upopulær, at flere kandidater fjernede regeringspartiet UMP’s logo på deres valgmateriale, da man frygtede, at Sarkozys u-popularitet ville skade dem.  (Union pour un Mouvement Populaire – http://www.u-m-p.org/)

 

 

Da den nuværende præsident Hollande er en hel del mere upopulær end tidligere præsident Sarkozy, så ser flere en sammenhæng.

Læs også
SIDSTE NYT: Den formodede gerningsmand til terrorangreb på seks franske soldater er blevet skudt i sin mørke BMW og anholdt

 

Jørgen Nielsen, Frankrig

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…