Det franske analyseinstituttet FIUF har for Journal de Dimanche (JDD) lavet en opinionsundersøgelse om hvad franskmændene vil stemme til EU-parlamentsvalget i maj måned.
Der skal også være lokalvalg i Frankrig den 23. og 30. marts. Men ligesom i Danmark spiller lokale spørgsmål her ind på resultatet. Men det gælder ikke EU-parlamentsvalget, som bedre afspejler den nationale politiske situation.
Derfor har meningsmålingen da også i særlig grad rystet franskmændene.
Det har chokeret de frnske vælgere, at meningsmålingen viser, at det indvandringskritiske og nationale parti Front National (http://www.frontnational.com/) er større end det store borgerlige parti Union pour un Mouvement Populaire (UMP) og tilmed også større end regeringspartiet Parti Socialiste France (PS – http://www.parti-socialiste.fr).
Meningsmålingens tal – Front Nationals fremgang
Vil Front National vinde et nationalt valg for første gang i historien? Her kun fire måneder før EU-parlamentsvalget ser det sådan ud.
Ifølge meningsmålingen ville Front National få 23% af stemmerne, medens UMP ville få 21% og PS 18%. Det bedste resultat for Front National nogensinde.
Le Front de gauche (Venstre Front – svarer omtrent til Enhedslisten og SF) ville få 9%.
Ved EU-parlamentsvalget for fem år siden fik FN 6,3% af stemmerne og fik 3 pladser i EU-parlamentet. På trods af den lave valgdeltagelse på kun 40,6% i 2009.
Jordskredsvalget i 2002
Alligevel giver meningsundersøgelsen minder om præsident-jordskredsvalget i 2002 hvor den socialistiske præsidentkandidat Lionel Jospin, PS, blev slået af Jacques Chirac, UMP, og Jean-Marie Le Pen, FN (faderen til den nuværende leder af FN) i første valgrunde. Hvorefter Jacques Chirac vandt anden valgrunde og blev præsident,
Frederic Dabi, vicedirektør i meningsmålingsinstituttet FIUF, forklarer, at EU-parlamentsvalget fortsat er fjernt i hovederne på franskmændene, hvorimod kommunalvalget i marts optager vælgerne mere.
Derfor skal vi være forsigtige, og huske at valgkampen vil være den korteste i den 5. republiks historie. Usikkerheden ved resultater omkring 20% er plus minus 1,8 procentpoint. Derfor kan ingen af de tre partier føle sig sikre på at vinde.
Men Front National er forrest i det kapløbet, der er begyndt. Marine Le Pen, lederen af Front National, som drømmer om at repræsentere ”det største parti i Frankrig” har udpeget sine topkandidater (frontistes), hvoraf mange er ukendte.
De gamle borgerlig partier
Stillet over for de andre partier, og især Front de gauche er Front National det førende EU-skeptiske parti. Man bruger sloganet UMPS om de to pro-EU partier UMP og PS.
Det er blandt andet denne kritiske holdning til EU, som har givet Front Nationale, den store fremgang. Franskmændene mener, at EU blander sig i for meget og at de gør det på et ukvalificeret grundlag med dårlige resultater til følge. Desuden er mange franskmænd utilfredse med EU’s åbne grænser og den manglende grænsekontrol med blandt andet kriminelle. Det er især romaer fra Rumænien, der er et stort problem. Men også problemer med den øvrige indvandring giver opbakning til Front National.
Men man skal være forsigtig med at sælge skindet før bjørnen er skudt, siger Dabi fra instituttet: “Og jeg tror ikke, at denne bevægelse er bæredygtigt”.
UMP kan tage vælgerundersøgelsen mere roligt, i betragtning af den socialistiske regerings u-popularitet. Når partiet står lavere end for 5 år siden, skyldes det, at man denne gang ikke har støtter fra ”Centristerne”, som denne gang har sine egne lister. Den politiske linje mangler at blive afklaret imellem EU-tilhængere og EU-skeptikere. UMP mister et procentpoint i forhold til oktober 2013.
Alliancen imellem Modem (http://www.mouvementdemocrate.fr/) og IDU (http://en.wikipedia.org/wiki/International_Democrat_Union) starter på en solid base med 11% procent af vælgerne, hvilket er uændret i forhold til oktober 2013.
PS: Socialistparti og regeringsparti på nedtur
PS er kørt ned i kølvandet at den upopulære tandempar præsident Hollande og premierminister Ayrault. PS faldt således et procentpoint til 18%. ”Det er 10 procentpoint lavere end Hollandes resultat ved præsidentvalget i 2012, og det afspejler en sanktion imod den udøvende magt” siger Frederic Dabi.
Paradoksalt nok ville det være bedre at sammenligne med 2009, da vælgertilslutningen var lavere. Men det kunne forklares med tilslutningen til De Grønne, som dengang blev anført af Daniel Cohn-Bendit og Eva Joly. Dengang fik de grønne 16,3%. Fem år senere er det en nedstigning til ”helvedet”, hvor kun 7% støtter Emmanuelle Cosse, den nye leder af Europe Écologie Les Verts, EELV (http://eelv.fr/) , som er ukendt for offentligheden . Dette er dog et procentpoint bedre end i oktober.
Venstrefløjens vanskeligheder
I den anden ende af spektret af valget, har Jean-Luc Mélenchon, lederen af Venstre Front (Front Gauge), ikke fået en god meningsmåling, på trods af sin anti-Bruxelles ”trosbekendelse”. Venstre Front ville kun få 9% af vælgerne. Et procentpoint under den foregående undersøgelse. Marine Le Pen har allerede vundet det spil.
Selvfølgelig har disse resultater givet anledning til at række initiativer, og de vil blive behandlet i senere artikler i DEN KORTE AVIS. Det bliver spændende.
Jørgen Nielsen, Frankrig