Frankrig: Den socialistiske præsidents desperate modtræk mod stigende kritik af indvandring og EU

Den seneste meningsmåling har sendt chokbølger gennem Frankrig. De indvandringskritiske og EU-skeptiske parti Front National stod i målingen til at blive det største parti, hvis der var valg nu. Det var det franske analyseinstituttet FIUF som for avisen Journal de Dimanche havde lavet en opinionsundersøgelse om, hvad franskmændene vil stemme til EU-parlamentsvalget i maj måned. (Den Korte Avis, 10.2)

 

Front National få 23 procent af stemmerne, medens det borgerlige UMP ville få 21 procent og det regerende socialistpartiet PS 18 procent. Det var den bedste måling for Front National nogensinde.

 

Le Front de gauche (Venstre Front – svarer ca. til Enhedslisten og SF) ville få 9 procent.

 

Hollandes modtræk

Den socialistiske regering, og ikke mindst den meget upopulære Francois Hollande, forsøger nu at blive mere populære. Og det ser alvorligt ud. Præsident Hollande og den socialistiske regerings popularitet styrtdykker. Den seneste grafik viser tydeligt, at såvel præsident Francois Hollande som premierminister Jean-Marc Ayrault popularitet er styrtdykket. (Bragt med særlig tilladelse fra ”Mouvement pour La France” (www.pourlafrance.fr) ):

 

 

 

Grafen viser, at Hollandes popularitet faldt hurtigt lige efter, han var kommet til magten. Efter kun fem måneder som præsident var hans popularitet i september 2012 faldet med 8 procentpoint. Kun 43% af vælgerne var positive over for præsidenten medens hele 56% var negative.

 

Og så gik det ellers bare ned ad bakke for præsidenten og den socialistisk regeringsleder. Året 2013 har været fatalt. Hollandes popularitet faldt og faldt. Nu er det kun 19 procent af vælgerne, der er positive og 78 procent er negative. (Undersøgelsen er foretaget den 6 februar 2014 af Sofres).

 

Galgenhumoristisk siger mange franskmænd, at Hollandes popularitet kun stiger, når han sender soldater til Centralafrika. I næste uge skal yderligere 400 soldater af sted.

 

EU-skepsis

Men Hollande har også lært af tidligere afstemninger i Frankrig. Ikke mindst af folkeafstemningen om den EU-traktat, som blev forkastet. Dengang viste vælgeranalyser, at mange havde stemt nej til traktaten i frygt for optagelsen af Tyrkiet i EU.

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

 

Den daværende præsident Jacques Chirac lovede dengang en folkeafstemning om Tyrkiets optagelse i EU. Men måske fordi den nye traktat, efter mindre ændringer, ikke krævede en folkeafstemning, så blev den lov igen afskaffet.

 

Man er særlig opmærksom på de EU-skeptiske vælgere, fordi det fremstormende Front National har mange meget EU-skeptiske blandt sine støtter.

 

Den yderste venstrefløj (Front de Gauche / http://www.lepartidegauche.fr), som rummer de gamle kommunister og andre ekstreme fra venstrefløjen er også EU-skeptiske; men har langt mindre vælgertilslutning.

 

Forbløffende løfte til fransmændene

Et af Hollandes nyeste tiltag for at blive mere populær, bortset fra at sende flere soldater til Centralafrika er derfor et nyt løfte:

 

Franskmændene vil blive hørt ved en folkeafstemning om Tyrkiets optagelse i EU.

 

Læs også
”De kalder os hvide svin”

Franskmændene meget imod Tyrkiets medlemskab af EU

83 procent af de franske vælgere svarede i begyndelsen af januar 2014, at de var imod optagelsen af Tyrkiet i EU. (Ifølge en meningsmåling af analyseinstituttet FIUF)

 

Det er denne voldsomme modstand mod Tyrkiets medlemskab af EU, som den franske præsident François Hollande med sit klare løfte forsøger at afdramatisere.

 

den modstand mod Tyrkiets tiltrædelse af Den Europæiske Union. Derfor forsikrer han, at franskmændene ville blive hørt ved en folkeafstemning om spørgsmålet.

 

Da pæsident Hollande for nylig var på statsbesøg i Tyrkiet, sagde han ved en pressekonference med sin tyrkiske kollega Abdullah Gül , på besøgets første dag: [Det er]”Overflødigt at nære nogen frygt overhovedet, for det franske folk skal høres alligevel”.

 

I det meste af Europa er der stor modstand mod Tyrkiets optagelse i EU: I Tyskland er hele 72 procent af borgerne modstandere, og tallet er tilsvarende 66 procent i Storbritannien. Men Frankrig er det land i Europa, hvor modstanden er størst med.

 

De mange korruptions skandaler omkring den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan og hans udrensninger i politiet har sikkert påvirket resultatet. Hollande udtalte videre i Ankara at “-processen (tiltrædelse af EU) kan også give Tyrkiet muligheden for at udvikle sig og se, hvad landet er i stand”.

Læs også
Den tyrkiske fartbølle, der kørte 9-årig ihjel, havde ikke kørekort

 

Den indvandringskritiske socialistiske indenrigsminister Manuel Valls bliver mere og mere populær

Og i baggrunden bliver den mere handlingsorienterede indenrigsminister Manuel Valls mere og mere populær. Ham følger Den Korte Avis tæt. Den tidligere præsident Nicolas Sarkozy var i øvrigt også tidligere indenrigsminister. (Portefølje-sammensætningen er anderledes i Frankrig, hvor blandt andet politiet sorterer under indenrigsministeren).

 

I næste artikel vil vi se på hvad det store borgerlige parti UMP (Union Pour Un Mouvement Populaire / http://www.u-m-p.org/) vil foretage sig.

 

J. Nielsen, Frankrig

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…