Forlænget skatterabat på kapitalpensioner er panikløsning på forfejlet politik

Collage: Asger Bonnevie

Umiddelbart kan det lyde besnærende, når regeringen i fredags forlænger skatterabatten på kapitalpensioner og giver lønmodtagerne mulighed for at trække deres opsparing ud af Lønmodtagernes Dyrtidsfond før tid med rabat.

 

Men giv agt.

 

Sandheden er, at regeringens økonomiske politik har spillet fallit. Kun ved at fylde et stort milliardbeløb i statskassen kan Socialdemokraterne og Radikale med nød og næppe undgå en røffel fra EU for at operere med en for stor statsgæld.

 

Med andre ord er regeringen parat til at sende regningen for det aktuelle overforbrug videre til de kommende generationer. Allerede nu budgetterer regeringen i sin finanslov med et underskud på 60 milliarder kroner næste år.

 

Og det bliver formentlig endnu større, inden en aftale om statens husholdningsbudget for 2015 kommer på plads med Enhedslisten og SF. Dermed har regeringen udsigt til at overskride EU’s grænser for, hvor stort underskuddet må være – og efterfølgende indkassere en henstilling fra EU. Det vil skabe mistillid til dansk økonomi.

 

Som modtræk på kritik for denne uansvarlighed kommer regeringen så med en hovsaløsning: nemlig at fremrykke beskatningen af pensionsmilliarderne.

 

Men det er helt uansvarligt og kortsigtet. For i kølvandet på den uansvarlige økonomiske politik og den efterfølgende skatterabat følger en regning. En sådan hokus-pokus-løsning, hvor man blot fremrykker nogle penge og tager forskud på glæderne, efterlader den entydigt i børneværelset. Det er stærkt kritisabelt blot at sende regeringen videre til børn og børnebørn, mens man her og nu bruger alt for mange penge.

 

Pensionspakken vil ifølge Finansministeriet samlet set forbedre den offentlige saldo med trekvart procent af bruttonationalproduktet næste år. Forbedringen i den offentlige saldo ventes ifølge ministeriet alene at gå til at afdrage på den offentlige gæld. Men alt i alt virker det som en panikløsning, der sender en entydig advarsel om, at regeringen fører en usund politik, der slet ikke er råd til.

 

Og det kommer de fremtidige generationer til at betale.

 

Når jeg hører regeringens udmelding, bliver jeg oprindelig bekymret for vores lands ve og vel. Det hele kan lyde teknisk og være svært at gennemskue, men der er god grund til at være på vagt: Vi er på vej i en meget usund retning.

 

Læs også
To spørgsmål om kapitalpension og aldersopsparing

Danmark har brug for en regering, der kan føre en ansvarlig økonomisk politik, som skaber reel vækst og arbejdspladser.

 

Brian Mikkelsen er MF for Det konservative folkeparti

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…