Farlig drikkeleg indtager Danmark

 

– Det er ikke så farligt, som det bliver gjort til.

 

– Så er jeg blevet udfordret til det lort her.

 

Sådan indleder Thomas fra Odense den video med sig selv, han for nylig lagde på Facebook, efter han var blevet nomineret i druklegen ‘neknominate’. (Dagens.dk)

 

‘Nekominate’ er en “leg”, hvor man bliver udpeget af en gruppe til at vise hvad man dur til.

 

“Dur til” betyder her, at man skal drikke store mængder alkohol i en frygtelig fart. Derefter skal man med den store mængde alkohol i blodet lave en fysisk kraftudfoldelse. Der kan også være krav om samtidig at lave noget bizzart eller ulækkert.

 

I videoen ser man, hvordan han efterfølgende bæller en halv liter øl og sender udfordringen videre til tre af sine venner.

 

Og Thomas er langt fra alene.

 

‘Neknominate’ er blevet en trend, som breder sig som en steppebrand på Facebook. I løbet af den forløbne uge er fænomenet nærmest eksploderet.

 

Gruppepres

Bryder man kæden, mister man respektet.

Læs også
Facebook: Mere regeringsstyret censur

 

– Jeg kan godt se, det er lidt gruppepres-agtigt. Men der er jo ikke nogen, der slår en ihjel, hvis man ikke gør det. Der bliver højest slået en lille flig af ens selvtillid, siger Thomas, hvis identitet er redaktionen bekendt, til Dagens.dk.

 

‘Neknomitate’ er blevet et internationalt samtaleemne. Ikke mindst på grund af den langt mere ekstreme form, som legen har i udlandet, hvor det i nogle tilfælde også har handlet om at udføre et livsfarligt stunt. Trenden har blandt andet kostet to unge fra Irland livet.

 

Ekspert advarer

I Danmark handler ‘neknominate’ tilsyneladende endnu kun om at drikke en vis mængde alkohol og sende udfordringen videre. Og umiddelbart er der ikke grund til at være bekymret, mener lektor i sociologi ved Københavns Universitet, Jakob Demant.

 

– Det kan være farligt. Men vi skal passe på med at fremstille leg med alkohol som noget helt nyt og overraskende. Nu har legen bare fået en ny form. Denne har mere karakter af gaming, og det kan der være nogle risikomomenter forbundet til, siger han til Dagens.dk.

 

Jakob Demant pointerer, at danske unge faktisk drikker mindre i dag, end de gjorde for år tilbage. Og i stedet for at stemple ‘neknominate’ som noget nyt og dødsensfarligt, bør det i stedet give anledning til at sætte fokus på selve drukkulturen blandt unge, mener han.

 

Læs også
Løkke bør ubetinget trække Danmark ud af FN’s migrationspagt – disse punkter viser, at den er en katastrofe

– Selvom der normalt er tydelige sociale grænser for, hvornår man bør drikke og lade være, så kan sådan et spil godt skabe et socialt pres. Spillet får alkoholen til at flyde ind i hverdagen og udfordrer de sociale grænser. Det skal vi være kritiske over for, forklare Jakob Demant.

 

‘Neknominate’ begyndte så vidt vides i Australien. Legen har i alt kostet fire dødsfald.

 

HERUNDER KAN DU SE, HVOR VILDT DET GÅR FOR SIG I UDLANDET MED INDTAGELSE AF EN STOR MÆNGDE ALKOHOL OG ANDRE EKSTREME TING:

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…