Fanatiske muslimer ødelægger 1000 år gamle Buddha-statuer

Privat

Det vakte betydelig international opmærksomhed og opstandelse, da det daværende Taliban-styre i Afghanistan i marts 2001 ødelagde to gigantiske Buddha-statuer i Bamiyan-dalen i den centrale dele af landet.

 

Statuerne, som var henholdsvis 53 og 38 m høje, var opført på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. De var ifølge styret afgudebilleder og skulle derfor tilintetgøres trods omfattende internationale protester.

 

Ødelæggelsen af Bamiyan-statuerne var nok opsigtsvækkende, men desværre langtfra enestående i regionen, hvor der findes – eller snarere fandtes – mange mindre, men lige så bevaringsværdige Buddha-statuer.

 

I århundrederne lige før vores tidsregning og frem til omkring cirka 600-650 efter Kristi fødsel eksisterede der nemlig en buddhistisk civilisation i det nordlige Indien, den nordlige del af det nuværende Pakistan og Afghanistan. Bamiyan-statuerne og mange mindre Buddhaer blev opført i løbet af det 6. og begyndelsen af det 7- århundrede.

 

Et eksempel er den statue, som man kan se på billedet ovenfor, som jeg tog under en rejse til Swat-dalen i det nordlige Pakistan i september-oktober 2005.

 

Beboerne i Swat-dalen er fanatiske muslimer, og området er et af den pakistanske Taliban-bevægelses hjemsteder.

 

Siden islams indtog i regionen for ca. 1000 år siden har de lokale beboere således igennem århundrederne, når de passerede forbi statuen, som ligger ved en hovedvej, kastet sten mod dens ansigt, som nu er helt ødelagt.

 

Portrætter og skulpturer af det menneskelige ansigt er nemlig forbudt efter de rettroendes opfattelse.

 

På billedet kan man se den nu ansigtsløse, cirka 1400 år gamle Buddha-statue (3-4 m høj) og foran den bunken af sten, der er blevet kastet mod dens ansigt. At bunken af sten ikke er større skyldes formentlig, at stenkasterne har indset værdien af genbrug.

 

Heldigvis gjorde britiske arkæologer en behjertet indsats i løbet af kolonitiden for at bevare vidnesbyrdene om buddhismen i området. Så på museer kan man stadig se meget smukke statuer som den på foto’et her:

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…