EU straffer landmænd for at være for dygtige

Foto: Colourbox

200 millioner kroner. Det er størrelsen på den bøde, EU sender til danske landmænd. Ikke fordi landmændene har gjort noget, der kan skade andre, men fordi de producerer for meget mælk. Det er den slags, der gør EU til et problem. 

 

Mælkekvoter

Sagen er den, at man i EU på planøkonomisk vis har besluttet, hvor store kvoter mælk man kan tillade, der produceres i hvert enkelt EU land. Produceres mere end den tildelte kvote, straffes med en bøde på kr. 2,65 per kilo udover kvoten. Da de danske mælkeproducenter producerer ca. 73 millioner kilo mere, end EU synes de bør, ender de således med en regning fra EU på 200 millioner kroner. Med andre ord straffes de danske landmænd for at være dygtige og produktive. 

 

Regulering ødelægger markedet

Hvad ville ske, hvis landmændene ikke blev straffet? Da ville de have 200 millioner kroner mere at investere for, hvilket ville give nogle af de arbejdspladser i den private sektor, vi så desperat står og mangler. Hvad ville ske, hvis landmændene fortsat øgede udbuddet af mælk og mejeriprodukter?

 

Alt andet lige ville forbrugerpriserne falde. Vi, de danske forbrugere, ville med andre ord finde billigere mælk, ost, yoghurt osv. i kølediskene og nogle flere af os ville få et arbejde. 

 

Den udstrakte regulering af markedet for mælkeprodukter, ødelægger markedet og prisdannelsen.

 

Varene bliver for dyre, udbuddet lider skade. Det er i direkte strid med en af de gode hensigter med EU: At skabe et indre marked for frihandel mellem europæiske nationer. 

 

Begrænsende

Vi skal da ikke rende rundt i Europa og regulere hinanden i ende og anden. Vi skal da ikke straffe hinanden for at være dygtige og produktive. Vi bør da lade markedskræfterne råde og lade de dygtige være dygtige. Også selvom det betyder, at de mindre dygtige enten må blive dygtigere eller dreje nøglen om. 

 

Det EU gør i dag, er at fremme middelmådighed, at bremse rationel udvikling af landbrugserhvervet. Det er svært at se, hvordan det tjener til EU borgernes bedste. De, der har gavn af kvotesystemet, er mælkeproducenter, der ikke er dygtige nok til at konkurrere med deres danske kolleger og så selvfølgelig bureaukraterne i Bruxelles. Så får de nemlig noget at rive i, at stikke næsen i og regulere. 

 

Vi skal af med planøkonomiske ordninger styret fra Bruxelles. Vi skal turde lade de dygtige være dygtige og de mindre dygtige blive bedre. Kort og godt skal vi have EU på sporet af det, EU handler om: Fred, frihed og frihandel. 

Læs også
Protestvalg i EU: Fra indvandrerkritik til grønne holdninger

 

Sabeena Sareen er EP-kandidat for Liberal Alliance

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…