EU-kommissionen, FN og den katolske kirke presser på for flere indvandrere til Europa

Arkiv: Athen- de asylansøgere, der skal sendes hjem. (Privatfoto)

Folkevandringen af asylansøgere, som ofte fejlagtigt bliver kaldt “flygtninge”, fra Afrika og den arabiske verden sætter rekord med året 2014.

 

De første ti måneder forsøgte 17.000 illegale indvandrere at springe over den spansk-marokkanske grænse ved de nordafrikanske havnebyer Ceuta og Melilla. Men kun 2000 fik held til at trænge igennem. Resten blev standset af Civilgarden og overgivet til marokkansk politi, der fjernede dem.


Er afvisning på selve grænsen ulovlig?

I det forløbne år har spanske medier bragt flere protester mod statsminister Mariano Rajoys konservative regering, der har mangedoblet antallet af afviste afrikanere og arabere, som på ulovlig vis forsøger at komme ind i landet for at søge asyl.

 

Siden 2001 er mere end 5.000 blevet pågrebet og sendt retur fra grænsen ved Ceuta og Melilla. Men modstandere af denne praksis siger, den er ulovlig, da den er i strid med EU’s bestemmelser – det såkaldte Dublin-regelsæt. Her står, at asylsøgere skal registreres i det første EU-land, de ankommer til. I Las Cortes, Spaniens parlament, har venstrefløjspartierne krævet nedlæggelse af grænserne og fri indrejse til alle.

 

Regeringens modargument er, at det er ulovligt at komme ind i Spanien uden at henvende sig til Civilgarden. Når dette korps pågriber personer på selve grænsen og holder dem ude af spansk territorium, er der slet ikke tale om nogen pligt til at behandle anmodninger om asyl.

 

Trusler fra EU-kommissæren
I slutningen af oktober fik striden om illegal indvandring Rajoy-regeringen til at udarbejde lovændringer, der tydeliggør og begrunder den afvisning, der praktiseres på selve grænsen. Planen er, at ændringerne skal vedtages i parlamentet i begyndelsen af 2015.

 

Det har EU-kommissionen tænkt sig at sætte en stopper for. Den 1. november tiltrådte de nyudnævnte kommissærer, og i en tale i Europaparlamentet d. 25. november truede Dimitris Avramopoulos – den ansvarlige for indvandring – med at slæbe Spanien for EU’s domstol, hvis loven ændres som planlagt.

 

Her får kommissæren støtte fra FN’s menneskerettighedskommision og den katolske kirke. Jesuiterne – fortidens elite af akademiske munke – har tidligere krævet åbne grænser for indvandring, og samtidig med fremsættelsen af truslen fra Avramopoulos angreb de spanske biskoppers indvandringssekretariat regeringens udspil. Begrundelsen er, at afvisning af indvandrere på selve grænsen indebærer, at disse ikke får lejlighed til at søge asyl, og dermed kommer menneskerettighederne kun til at gælde på et bestemt territorium.


Formaninger fra paven
Biskopperne har deres chef i ryggen. Pave Francesco holdt også tale i Europaparlamentet. Her meddelte han, at “Europa bliver i stand til at konfrontere indvandringsproblemerne hvis det i praksis [ … ] kan omsætte adækvate lovgivninger, som åbner for at beskytte de europæiske borgeres rettigheder …”

 

Paven er her på linje med den officielle EU-ideologi, der fremhæver de globale, universelle aspekter. I denne sprogbrug er Europa det samme som EU, men ydermere gælder “europæiske borgeres rettigheder” også for ikke-europæiske personer. Denne erklæring harmonerer med pavens besøg i Istanbul d. 29. november, hvor han deltog i en fællesgudstjeneste med Tyrkiets stormufti Rahmi Yaram. På en pressekonference i flyet på vej hjem udtalte han, at “Koranen er fredens bog”.

 

Torben Snarup Hansen

 

Henvisninger:
http://www.20minutos.es/noticia/2307331/0/legalizacion-devoluciones-caliente/podria-vulnerar/ley-de-ue/
http://www.20minutos.es/noticia/2313155/0/iglesia-pide/retirada-reforma-ley/devoluciones-caliente-inmigrantes/
http://www.eldiario.es/desalambre/PP-devoluciones-inmigrantes-Ceuta-Melilla_0_316368501.html
http://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-9e082433-2800-44e7-9f78-ee479b6a1679-tg1.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…