Dobbelt statsborgerskab kan ikke være for alle

Foto: Colourbox

Onsdag indgik regeringen sammen med Liberal Alliance, Venstre, SF og Enhedslisten en aftale om dobbelt statsborgerskab. Det Konservative Folkeparti står uden for aftalen, og det gør vi af flere gode grunde.

 

Principielt ok

Først og fremmest vil jeg gerne understrege, at vi overordnet set ikke har noget principielt imod dobbelt statsborgerskab. Det kan i nogle tilfælde give god mening. Et godt eksempel på det er, at det vil kunne hjælpe mindretallene i Sønderjylland og Schleswig, hvor danskere i Tyskland og tyskere i Danmark kan få et pas, der afspejler deres identitet, og samtidig have et, så de kan fungere i det land, de bor i.

 

Lignende eksempler kan bruges om samarbejdet mellem danskere og svenskere, der bor og arbejder på kryds og tværs af Øresund, eller vi kan se på USA, hvor mange danskere ville få gavn af dobbelt statsborgerskab. Det er vi helt med på.

 

Nej til hele verden

Vi vil altså hellere se på en aftale om dobbelt statsborgerskab, hvis det kan afgrænses til lande, som vi har et godt og fornuftigt samarbejde med. Det betyder nemlig, at eventuelle problemer hurtigt vil kunne løses i mindelighed uden diplomatiske udfordringer.

 

Problemet med den aktuelle forslag er blot, at der ikke er taget højde for netop det i regeringens udspil. Det Konservative Folkeparti kommer med andre ord ikke til at støtte, at vi forpligter Danmark til at acceptere dobbelt statsborgerskab i forhold til personer i samtlige lande i hele verden.

 

Nyt konservativt forslag

Der må vi bare være ærlige – og måske ikke særligt politisk korrekte – og sige, at vi mener, at der er lande, som vi godt kan indgå den slags aftaler med, og så er der lande, som vi ikke umiddelbart vil indgå den slags aftaler med. Det er meget enkelt. En mulighed kunne være at lade aftalen omfatte OECD-lande, men det må vi se på.

 

Vi har i hvert fald fra konservativ side tænkt os at fremsætte et konkret ændringsforslag til aftalen, når den skal fremsættes i Folketinget. Vores forslag går ud på, at aftalen ikke skal omfatte samtlige lande i verden. Der er allerede flere andre europæiske lande, der har taget lignende forholdsregler, så det kan vi selvfølgelig også.

 

Når det er på plads, håber vi, at Folketingets resterende partier vil støtte aftalen – og så er vi selvfølgelig med.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…