Ekspert: Det er på tide, at Vesten ser meget nøgternt på, hvem der overhovedet kan bremse ISIS

Det er nu åbenlyst, at den offensiv, som den yderliggående sunnimuslimske terrorgruppe ISIS indledte i det nordlige Irak for lidt over en uge siden, er et led i et generelt sunni-oprør mod den shia-ledede regering i Bagdad. Regeringshæren synes kollapset og har mistet kontrollen med Iraks grænser til Syrien og Jordan.

 

I denne situation vil mange i Vesten uvægerligt tænke: ”Lad dem alle stege i deres eget fedt”. Men så enkelt er det desværre ikke. Et gammelt ordsprog blandt kendere af Mellemøsten siger nemlig: ”Hvis du ikke kommer til Mellemøsten, så kommer den til dig”.

 

Den kan komme som i sin tid i form af meget høje oliepriser eller forsyningssvigt, ved underminering af pro-vestlige regeringer – eller som det, der nok nu er det mest alvorlige: islamisk fanatisme og terrorisme i Vesten.

 

Truslen er der allerede fra hjemvendte jihad-turister, og den vil blive endnu værre, hvis det lykkes ISIS at etablere sig mere permanent i regionen.

 

ISIS’ ambitioner og metoder

ISIS, som er en tillempet oversættelse fra arabisk, betyder ”Den Islamiske Stat Irak og Storsyrien”, og det sidste ”S” erstattes af og til af ”L” for ”Levanten”.

 

Det er vigtigt at gøre sig klart, at betegnelsen ”Storsyrien” eller ”Levanten” på arabisk dækker over ikke blot det nuværende Syrien, men også Libanon, Jordan og Israel. ”Irak” kan også forstås som dækkende dele af Iran.

 

Vi har altså at gøre med en bevægelse, hvis ambitionsniveau ikke er helt beskedent. Det samme kan siges om dens metoder, som bl.a. inkluderer halshugninger, steninger, korsfæstelser, ødelæggelse af andre trosretningers helligdomme m.m.

 

I forbifarten kan det i øvrigt noteres, at ISIS’ erobring af Mosul i det nordlige Irak i sidste uge har medført fordrivelsen af de kristne fra byen, som var hjemsted for et af de ældste kristne samfund i verden. Dets historie gik formentlig tilbage til de første århundreder efter Kristi fødsel.

 

USA’s afmagt

Alle ser nu hen til, hvad USA vil gøre. Der er sendt et mindre antal, ca. 300 amerikanske specialtropper, til Irak for at bistå den irakiske hær, der er under nedsmeltning.

 

Læs også
Mellemøstlige forskydninger: Olie, vand, islamisme og antizionisme i bevægelse

Desuden ser det ud til, at USA forsøger at få den shiamuslimske premierminister Maliki erstattet af en leder, der i modsætning til Maliki kan og vil inddrage sunni-muslimerne og kurderne i landets ledelse. USA ønsker at holde sammen på Irak og at imødegå offensiven fra ISIS.

 

Som forholdene har udviklet sig og udvikler sig med stor hast på slagmarken, kan de amerikanske skridt nærmest sammenlignes med forsøg på at redde Titanic i timerne efter, at skibet var stødt på isbjerget. Og Iran modarbejder da også USA’s forsøg på at fjerne Teherans marionet al-Maliki.

 

Vesten vil ikke se realiteterne i øjnene

Det må desværre nok konkluderes, at USA’s og Vestens, herunder den danske regerings politik i regionen er kørt fast. Med regionen menes her Irak/Syrien/Libanon (og måske snart Jordan), som nu er et sammenhængende konfliktområde.

 

Det giver kort sagt ingen mening at ville modarbejde ISIS i ”Irak”, hvis man ikke også er indstillet på at gøre det i ”Syrien”, hvis nordøstlige del beherskes af ISIS.

 

Vil man bekæmpe ISIS med andet end besværgelser, og hvis man af gode grunde ikke er indstillet på at sende soldater i stort tal, er der desværre ikke meget andet at gøre end at alliere sig med dem, der allerede bekæmper eller er klar til at bekæmpe ISIS, nemlig Iran og Assad i Damaskus. (Jeg ser her bort fra det meget omtalte fantasifænomen, ”den moderate opposition”).

 

Denne konklusion, som blandt andet visse amerikanske kommentatorer er begyndt at drage, lyder måske ikke særligt smagfuld eller politisk korrekt.

Læs også
Video: Droneangreb halverer Saudi-Arabiens olie – konflikten mellem USA og Iran vokser

 

Churchill gik ikke af vejen for at alliere sig med Stalin

Men under 2. verdenskrig, da England stod med ryggen mod muren overfor Nazi-Tyskland, valgte den inkarnerede antikommunist Winston Churchill at alliere sig med Stalins Sovjetunionen efter Hitlers angreb den 22. juni 1941. (Churchill erklærede undskyldende i Underhuset, at han, hvis Hitler invaderede Helvede, ville sige nogle venlige ord om Djævelen).

 

På historiens olympiske skammel, hvor de tre største forbrydere og massemordere befinder sig, indtager Stalin uden tvivl en af pladserne. Ved siden af ham er Assad og det iranske præstestyre de rene søndagsskolelærere.

 

Vestens skønsnak vil hævne sig, når terroristerne kommer

Med andre ord: En efterlysning af salonfæhige, demokratiske og moderate kræfter i den arabiske verden, som kan stå os bi, vil ikke føre til noget.

 

Ganske vist står hverken USA eller de øvrige vestlige stater med ryggen mod muren. Men efterhånden begynder Mellemøsten, dvs. ISIS og kumpaner, at komme til os med terror (det er allerede sket i Belgien).

 

Så vil der måske være en del almindelige borgere, som synes, at de fine fornemmelser bør lægges til side.

Læs også
De kristne i Mellemøsten er ved at blive udslettet – Vesten gør ingenting

 

Ovenstående er måske for drastisk i nogle læseres øjne. Hvis de i stedet for selv har gode idéer, vil jeg foreslå, at de ringer til 01-202 456 1111 (Det Hvide Hus i Washington).

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…