Københavns Politi føler sig overbevist om, at de har fundet den mand, der stod bag attentatforsøget mod Lars Hedegaard, tidligere formand for Trykkefrihedsselskabet. Det stod klart på gårsdagens pressemøde.
Noget tyder i hvert fald på, at manden på en eller anden måde ikke har rent mel i posen. Da han blev anholdt i Tyrkiet i fredags, var han nemlig i besiddelse af et falsk (dansk) pas. Bag anholdelsen lå mange små spor, der samlet pegede i hans retning.
Politiet har arbejdet i hemmelighed med disse spor, hvilket undervejs har givet anledning til nogen kritik i offentligheden, fordi det så ud, som om der ikke rigtig skete noget i sagen. I november sidste år havde politiet samlet materiale nok til, at man den 7. november fik en dommerkendelse på ”begrundet mistanke”. Derefter blev den mistænkte efterlyst både i Danmark og internationalt – men stadig ikke i offentligheden.
På pressemødet havde lederen af Efterforskningsenheden ved Københavns Politi, ledende politiinspektør Jørgen Skov, og vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen ikke noget bud på den formodede gerningsmands motiv. ”Det kender kun gerningsmanden,” slog de fast. Politiet udelukker ikke, at Lars Hedegaards islamkritik har motiveret den formodede gerningsmand, men ifølge Jørgen Skov er det blot én af de vinkler, som politiet opererer med.
Politifolkene var ikke i tvivl om, at manden ville blive udleveret til Danmark, spørgsmålet var bare hvornår. Manden har mulighed for at forhale processen ved at modsætte sig udleveringen, men den vil blive effektueret.
Siden den mistænkte rejste ud af Danmark på dagen for attentatforsøget har han både været i Tyrkiet og Syrien. Men endnu ved politiet ikke, hvad han har lavet der – bortset fra at skjule sin identitet. Man kunne på pressemødet heller ikke sige noget om, hvorvidt han havde fået hjælp fra kontakter i de to lande.
DKA-interview med ledende politiinspektør Jørgen Skov
I et direkte interview stillede Den Korte Avis følgende spørgsmål til ledende politiinspektør Jørgen Skov:
– Kan politiet sige noget om den formodede gerningsmands religiøse eller politiske baggrund?
– Hvor har han fået det falske pas fra?
– Har den formodede gerningsmand på noget tidspunkt forud for attentatforsøget haft kontakt med Trykkefrihedsselskabet, eventuelt deltaget i nogle af dets møder?
Jørgen Skov svarede, at politiet på nuværende tidspunkt intet ved om mandens baggrund udover, at han er en dansk statsborger med mellemøstlig baggrund på 26 år.
Hvad angår det falske pas har politiet flere teorier, men af hensyn til efterforskningen ønsker man ikke at oplyse om dem.
Endelig sagde Jørgen Skov, at politiet ikke ved, om manden har deltaget i arrangementer hos Trykkefrihedsselskabet.
Politiet tror selv på, at de er kommet et væsentligt skridt nærmere sagens opklaring med denne anholdelse. Men store spørgsmål hænger stadig ubesvarede i luften.