Danske Bank boykotter den største israelske bank, men har svært ved at forklare hvorfor

Historien om Israels “ulovige” besættelse har vi hørt i rigtigt mange år – fra dygtige debattører, politikere og selvfølgelig fra den palæstinensiske lobby. Er den sand? Nej det er den ikke!
For at noget er “ulovligt”, skal en lov være brudt. Og der er ingen lov, der er brudt. Og nok så mange resolutioner fra FNs Generalforsamling samt udmeldinger fra EU og vores Folketing kan ikke ændre på det faktum, at ingen lov er brudt.

 

Men det er altså ikke en international lov. Det er faktisk en international løgn. Israels modstandere vælter sig i en ren syndflod af “internationale love” som ganske enkelt ikke eksisterer, og vælter sig i anti-israelske FN Generalforsamlingsresolutioner, som ikke er retsgyldige og slet ikke udtryk for international lovgivning.

 

Boykot skader fredsprocessen
Det er rigtigt, at retten til disse områder politisk kan diskuteres, og der er en proces i gang mellem Israel og det Palæstinensiske Selvstyre for at finde frem til en fredsløsing, der i sidste ende skal markere grænserne for den nye palæstinensiske stat.

 

Disse grænser kan dog kun findes, og en fredsaftale kan kun underskrives, i fællesskab af disse to parter. Først da kan man snakke om en gyldig “international lov”, som vi kender den.

 

Ingen boykot, ingen EU-udmeldinger, ingen FN-resolutioner, ingen folketingsbeslutninger bør komme i vejen for, at disse to parter finder frem til en løsning. Især boykot er decideret skadelige for fredsprocessen.

 

Danske Banks boykotter Israels største bank

Også vores egen Danske Bank meddelte for nylig (og Nordea følger måske trop), at den vil boykotte Israels største bank, Bank Hapoalim. Danske Bank skrev følgende på sin hjemmeside:

 

“… vore kunder forventer, at vi investerer deres midler på en ansvarlig måde, uanset hvor i verden de firmaer, vi investerer i, opererer. De israelske bosættelser i de besatte palæstinensiske områder er blevet kritiseret af FN, EU og de nordiske regeringer. Ifølge almindelig international lovgivning anses bosættelserne for at være ulovlige og en hindring for at der kan opnås fred. Firmaer, hvis aktiviteter relaterer til disse bosættelser, er derfor kontroversielle, og repræsenterer i visse tilfælde en overtrædelse af internationale konventioner og retningslinjer. I tilfælde af overtrædelser har vi besluttet at trække vores investeringer tilbage.”

 

.. Men hvad Danske Bank anfører, er forkert. Der er ingen “international lov” der beskriver disse bosættelser som værende “ulovlige”. Danske Bank skriver, at disse bosættelser er “en hindring for at der kan opnås fred”, men mon ikke en boykotaktion som denne også er en “hindring for at der kan opnås fred”?

 

Der er rigtig mange, der har debatteret med Danske Bank, på deres Facebook side hele ugen, og det er endnu ikke lykkedes Danske Bank at kom med en forklaring på præcis hvilken ‘international lov’ der brydes og derved gør bosættelserne ‘ulovlige’.

 

Et lille lys i alle disse boykothistoriers mørke er den kæmpestore hollandske pensionsfond ABP, som i denne uge meddelte, at den ikke ser nogen grund til at afbryde forbindelsen med dens tre israelske bankpartnere.

 

ABP har udtalt følgende: “Israelske banker fungerer ikke i modstrid med internationale love og reguleringer, og der er ingen domstolsafgørelser der gør det nødvendigt for os, at afbryde vore investeringer hos dem.”

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

 

Denne udtalelse forklarer hvorfor Danske Bank ikke kan besvare vore spørgsmål på sin Facebook-side.

 

Scarlett Johansson, Oxfam og Soda Streams
Det samme er gældende i en meget aktuel sag, hvor skuespillerinden Scarlett Johansson har droppet sin ambassadørstatus hos den britiske velgørendhedsorganisation Oxfam, fordi denne vil diktere hende, hvad hun skal mene om Israel, og vil forhindre hende i at medvirke i den israelske virksomhed SodaStreams reklamer. Oxfam skrev i en meddelelse følgende:

 

“Det er Oxfams holdning, at virksomheder som SodaStream, der opererer i bosættelserne, fremmer den fortsatte fattigdom og nægtelse af rettigheder i de palæstinensiske samfund, som vi arbejder på at støtte.”

 

Man kan spørge sig selv om denne holdning ikke er skadelig for de mere end 1.000 palæstinensere, der arbejder hos SodaStream i Maaleh Adumim som ligger i det palæstinensiske selvstyre på Vestbredden.

 

Disse arbejdere har de sidste par dage hyldet Scarlett Johansson for hendes støtte til virksomheden, og er imod boykotaktioner.

 

De tjener i øvrigt tre gange så meget som andre lønmodtagere på Vestbredden, og har i øvrigt pensioner og sundhedsforsikringer. Israelske og palæstinentiske medarbejdere hos SodaStream kommer hinanden ved, deres børn er venner på Facebook og der er en rigtig ægte sameksistens.

 

Læs også
De 4.006 palæstinensere som europæerne ikke har hørt om

Virksomhedschef Birnbaum fra SodaStream holdt for nylig et møde for at orientere sine medarbejdere om den store presseomtale virksomheden har haft, samt rygter om boykotaktioner. Han fik et kæmpe bifald fra medarbejderne, da han sagde “Scarlett ville være stolt af jer”

 

Han sagde også bl.a.

“Vi vil ikke smide vore ansatte under bussen for at fremme nogens politiske agenda,” og fortsatte, “Jeg kan ganske enkelt ikke se hvordan det vil hjælpe palæstinensernes sag hvis vi fyrer dem.”

 

“Vi har allerede fabrikker der er styret af kinesere, tyskere, amerikanere og mange andre folkefærd,” udtalte han, “Så hvad er problemet i at vi har en fabrik i den kommende palæstinensiske stat? Vi er flintrende ligeglade med hvor vores fabrikker ligger,” sagde Birnbaum fra SodaStream.

 

Mogens Lykketoft

Hvornår vil Danske Bank, Mogens Lykketoft og den enorme palæstinentiske lobby i EU og FN forstå, at deres boykotaktioner er til skade for det palæstinensiske folk? Det er på tide at man ikke hele tiden udelukkende lægger pres på Israel, for at finde en fredlig løsning, men også på Det Palæstinensiske Selvstyre, der først og fremmest skal anerkende Israel som stat, og derefter komme i gang med fredsprocessen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…