Brok er ikke nok til at sikre danske velfærdsydelser

Det indre marked og arbejdskraftens fri bevægelighed er en af EU’s absolut største succeser – 500.000 danske arbejdspladser er direkte afhængige af det indre marked.

 

EU har gennem samhandel og samarbejde skabt fred, frihed og fremgang i Europa. Det kan vi godt være stolte af, men EU’s største succes kan hurtigt udvikle sig til en fiasko, hvis EU udvikler sig til en social union, hvor arbejdskraftens fri bevægelighed udvikler sig til arbejdsløshedens fri bevægelighed.

 

Ret og rimelighed

 

I Danmark har vi opbygget et stærkt velfærdssamfund gennem ret og rimelighed – man har ret til velfærdsydelser, hvis man bidrager i et rimeligt omfang.

 

Balancen mellem ret og rimelighed forsvinder, når man som ung studerende kan tage et deltidsarbejde på en cafe i København og derefter være berettiget til en gratis universitetsuddannelse og fuld SU.

 

Balancen forsvinder, hvis man kan komme til Danmark og arbejde i få timer, for derefter at få ret til danske børnepenge. Balancen forsvinder, hvis man kan få ret til fulde danske dagpenge fra dag et. Her siger Venstre fra, og trækker en klar grænse for, at EU ikke skal udvikle sig til en social union.

 

Brok og velfærdsforbehold er ikke nok 

 

Skal man sikre, at EU vender tilbage til kernen – den store succes i det indre marked – kan det ikke nytte noget at kræve, at Danmark får et ”velfærdsforbehold”, og så ellers slå armene over kors, sætte sig uden for døren og brokke sig. Man opnår ikke politiske resultater gennem brok og isolation. Tværtimod kræver politiske resultater og langsigtede løsninger for Danmark, at man trækker i arbejdstøjet og præsenterer konstruktive løsninger.

 

I Venstre ønsker vi en løsning der er robust i forhold til EU-retten og retfærdig i forhold til vores velfærdsmodel. Og vi er ikke alene med dette ønske – faktisk mener både den tyske kansler Merkel, den britiske premierminister Cameron og formanden for EU-Kommissionen Barroso, at EU skal genskabe balancen mellem arbejdskraftens fri bevægelighed og retten til nationale velfærdssystemer.

 

Men vi kan ikke sætte os uden for døren og vente på, at der lander en løsning foran fødderne på os. Det kræver hårdt arbejde og en konstruktivt kritisk stemme i Europa-Parlamentet – brok er ikke nok til at sikre danske velfærdsydelser.

 

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

Ulla Tørnæs er MF (V) og spidskandidat for Venstre til Europa-Parlamentsvalget

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…