Årsdagen for Krystalnatten bør minde os om, at vi skal forholde os til hadet til Vesten

En ødelagt jødisk forretning i Berlin efter Krystalnatten. CC russavia

Jeg kendte en tysk jøde, Fritz Gelbart, som boede i København.

 

Da den blinde nazistiske terror, den 9. november, for 76 år siden, slog til på Krystalnatten i Tyskland, gjorde Gelbart modstand, da hans hjemby Berlin blev skændet. Tysklands synagoger blev sat i brand.

 

Frataget statsborgerskab

Den 15. september 1935 vedtog en enig tysk Rigsdag ”Borgerrettighedsloven”. Den betød, at alle jøder eller personer af jødisk herkomst blev frataget deres tyske statsborgerskab.

 

Den anden lov, ”Loven til beskyttelse af det tyske blod og den tyske ære” forbød ægteskab mellem tyske statsborgere og jøder. Ægteskabelig omgang med medlemmer af den jødiske ”race” blev straffet med fængsel.

 

Selv om disse love blev håndhævet med hensynsløs strenghed, medførte de ikke nogen ”Endlösung” af jødespørgsmålet. Men, den rent fysiske terror voksede. Den 7. november 1938 skød en 17-årig tysk jøde en diplomat ved den tyske ambassade i Paris. Den unge mand ville skyde ambassadøren, men ramte ”kun” ambassaderåden, som døde to dage senere.

 

Baggrunden er ofte blevet kaldt privat, men var formentlig mere end det.

 

Den unge mands forældre var, sammen med 17.000 jøder af polsk afstamning, blevet udvist fra Tyskland til Polen. Den polske regering afslog imidlertid at modtage dem, og de ulykkelige, der ikke havde penge eller kræfter til at søge mod Palæstina, blev enten anbragt i en lejr i Polen eller i ingenmandsland mellem de to stater.

 

Med skuddene ville attentatmanden gøre opmærksom på disse jøders skæbne, men han kom til at udløse det, der var værre. Adolf Hitler må have opfattet nytten af attentatet. Selv om Hitler i almindelighed ikke betragtede en diplomats død som noget særligt tab, blev netop den totalt ukendte ambassaderåd bisat efter alle nazistiske ritualer. Udenrigsminister Ribbentrop sagde, at ”ambassaderåden var faldet som offer for verdensjødedommen”.

 

Krystalnatten

På søndag for 76 år siden kom svaret: Krystalnatten. Tysklands 200 synagoger blev sat i brand. Næste morgen lå glasskårene tommetykt i butiksgaderne. Alle jødiske forretninger havde fået smadret vinduerne. Deraf det kynisk klingende navn, Krystalnatten. Brandvæsenet var udkommanderet. Ikke for at redde synagogerne, men for at sikre, at ilden ikke bredte sig.

 

Læs også
Modig frihedskæmper: Ella von Cappeln lokkede SS-officer med røde roser – og skød ham

91 blev dræbt. 26.000 blev arresteret og alle jødiske gravpladser blev skændet.

 

Årsdagen 9. november er ubehagelig for tyskerne. Den minder om, at jødeforfølgelserne ikke bare var nazisternes sag, og at det heller ikke var i 1945 man første gang hørte om dem. Den minder om, at den almindelige tysker var med til at boykotte jøder, var bekendt med jødestjernen og havde set jøder forlade deres hjem med kuffert eller rygsæk. Og den minder også om, at den nat, da den blinde terror slog til, trak mange almindelige tyskere frakkekraven godt op om ørerne.

 

En af dem, der protesterede mod volden, var præsten i Hedwigskatedralen i Berlin. Han bad for jøderne under gudstjenesten. Kort tid efter døde han under en transport til en KZ-lejr.

 

Fra Krystalnatten gik den lige linje til nazisternes udryddelseslejre med massemord på minoriteter som jøder, sigøjnere, handicappede, homoseksuelle, kommunister og mange flere.

 

Udryddelser og folkedrab

Der findes paralleller til Hitlers ”Endlösung”. Før og efter. Udryddelsen af armenierne i Tyrkiet i 1915 var vore bedsteforældres fortilfælde på et folkedrab. Serbernes etniske udrensninger i Kroatien, Bosnien-Hercegovina og Kosovo har også haft karakter af folkedrab. Men, det værste folkedrab efter Holocaust, har været hutuernes folkedrab på tutsierne i Rwanda i 1994. Her gentog historien sig. Chefen for FN`s fredsbevarende styrker i Rwanda blev informeret om de planer, Præsident Juvénal Habyarimanas hutusstyre havde om at udrydde tutsierne. Han lod omgående sin viden gå videre til FN`s hovedkvarter, som blot vendte det døve øre til. Rædselsregimet i Cambodia er endnu et eksempel på vor tids massemyrderier.

 

Verden efter 11. september 2001 har fået en ny slags terror eller en ny form for krig. Der er heldigvis vilje til at bekæmpe den, bl.a. IS i Irak og Syrien. Men, vi må i langt højere grad analysere, hvad der er baggrunden for terrorgruppers had til Vesten og den rige verden. Men, det er vigtigt, at vi ikke giver efter for terror – eller som Enhedslisten – der tror, at dialog med brutale mordere fra IS kan føre til noget konstruktivt.

Læs også
Video: Vera Lynn holdt modet oppe hos sodaterne under Anden Verdenskrig – hør hende synge: “We will meet again”

 

Danskerne er heldigvis vaccineret godt mod nazismen. Alligevel er det mærkeligt, at nazismens ideologi, som ved Nürnberg-domstolen efter 2. Verdenskrig blev erklæret ulovlig, fortsat kan ”dyrkes” i Danmark. Det fortrænges ofte, at de få danske nazister har samme ideologiske program, som Hitler havde.

 

Tegn på forsoning

Jeg vil aldrig kunne tilgive massemorderne deres handlinger, men på samme måde som vi arbejder for, at serbere og albanere i fremtiden kommer til at leve fredeligt sammen i Kosovo, så er der tegn på forsoning i Tyskland. Antallet af jøder stiger igen i Tyskland. Og helt i front mod den stigende europæiske antisemitisme står Tysklands kansler Merkel.

 

I Danmark har Adam Price mod til at tale om tingene. Han er aktuel med dramaet ”Samtale før døden”, der handler om SS-officeren Adolf Eichmann, som blev dømt for mordet på 6 mio. jøder i 2. Verdenskrig. Adam Price tør sætte fokus på datidens og nutidens problem, at der altid vil være typer som Eichmann, der begår folkedrab. Typer ”som bare” gør, hvad de får ordre til, og aldrig sætter ikke spørgsmålstegn, selv om ordren får fatale konsekvenser for andre. Dejligt, at Adam Price viser mod. Det seneste års tiltagende overgreb og antisemitiske tiltag mod danske jøder har slet ikke fået den samme bevågenhed fra Danmarks statsminister eller Københavns overborgmester.

 

Det er faktisk højst besynderligt, at ingen af dem har taget afstand fra disse diskriminerende handlinger. Hvad er egentlig årsagen til denne tavshed?

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…