Vi gør os mindre end vi er

Foto: Colourbox

 

Jeg har netop været i Serbien for at åbne det danske hus ved en ceremoni på kongeslottet (jo, der er både et slot og en kongefamilie, der tilmed er beslægtet med den danske kongefamilie!)

 

På universitetet mødte jeg en stor gruppe serbiske studerende, der talte udmærket dansk! Tænk, at de orker lære vort vanskelige sprog uden nogen som helst udsigt til, at det kan føre til job. Skandinaviske studier er populære.

 

Det fælles

Næstformanden for det serbiske parlament, Gordana Comic, gav måske forklaringen, da vores lille danske delegation besøgte hende: “I, der bor i de nordiske lande, lægger vægt på det, I har fælles. Her på Balkan stirrer vi os blinde på alt det, der skiller os!”

 

Deres utallige krige og borgerkrige er fortsat helt op til vor tid og stopper først endegyldigt, når Serbien forhåbentlig snart følger Kroatien ind i EU.

 

I Norden har vi nu haft indbyrdes fred i 200 år – siden Kieler-freden 14. januar 1814, der adskilte Norge fra Danmark.

 

Stormagt

De nordiske lande er et forbillede over hele verden. Hvornår holder vi op med at gøre os mindre, end vi er? Tilsammen er vi en stormagt, nr. 12 i verden – selvskreven som medlem af de store landes klub G20 – med EU’s største luftvåben, større end Royal Air Force, større end Force de Frappe – og med rådighed over et kæmpeområde af voksende betydning: Arktis og Nordatlanten!

 

Tyskland og Italien blev samlet for 150 år siden. Det kunne lige så godt være sket i Norden, hvor de indbyrdes forskelle var mindre end i de to nye stater. Tænk, hvad det kunne have sparet os for. Nu er det for sent. Eller er det? Vi kan da i det mindste holde op med at gøre os mindre, end vi er.

 

Vi er en kulturel og moralsk stormagt, der slet ikke har den indflydelse, vi er berettiget til.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…