Plejen af min mor lærte mig noget om bad og andre velfærdsrettigheder

Ret til gratis sund mad til alle i vuggestuer og børnehaver. Ret til et bad om dagen til plejekrævende ældre og rengøring mindst en gang om ugen til visiterede brugere i hjemmeplejen. 29 konkrete velfærdsrettigheder var listet op, da Socialdemokraterne i 2007 ville garantere danskerne mere velfærd.

 

Partiet pakkede dog hurtigt listen sammen. Men nu har Enhedslisten genoplivet tanken om centralt definerede og detaljerede rettigheder. Og det giver i den grad finansminister Bjarne Corydon (S) grå hår i hovedet at smage på partiets egen medicin.

 

For Enhedslistens krav om velfærdsrettigheder – eller minimumsrettigheder som de også kalder det – ødelægger et af grundprincipperne i vores velfærdssamfund: Nemlig at borgerne skal have hjælp efter behov på baggrund af en konkret individuel vurdering.

 

Det lyder ellers besnærende, når Enhedslisten kræver, at ældre skal have ret to bade om ugen. Næsten for godt. Og ganske rigtigt skaber det store problemer, hvis stive rettigheder på velfærdsområdet erstatter en konkret individuel vurdering. Minimumsrettigheder har det nemlig med at sætte standarden og erstatte, hvad den enkelte borger har af behov.

 

Hvis en borger på plejehjem eksempelvis har brug for flere bade, kan kommunen slå ud armene og fastholde, at den har overholdt sin forpligtigelse. Nemlig to bade om ugen. Eller hvis personalet af frygt for klager fra pårørende giver en ældre ugens andet bad til trods for, at der ikke er behov og den ældre ikke vil. Velfærdsrettigheder sætter reelt medarbejdernes faglighed ud af spil.

 

Jeg har på tætteste hold oplevet, hvordan medarbejdere i ældreplejen på smukkeste vis hjalp og plejede min mor, da hun lå for døden i mit barndomshjem på Midtsjælland. De var hamrende dygtige og udviste en fantastisk respekt for min mor og hendes ønsker.

 

De vidste udmærket, at turen ud på badeværelset ville tappe min mor for alle hendes kræfter. Så i stedet blev hun nænsomt vasket i sengen.

 

Derimod fik min mor det bad, Enhedslisten ønsker, da hun var i en periode var på aflastningshjem og var bagefter så udmattet, at vi ikke kunne komme i kontakt med hende en hel dag.

 

Større tiltro til medarbejderne er vejen frem. Københavns Kommune har for eksempel sagt farvel til stopure og skemaer, der styrer ældreplejen. I stedet organiseres plejen mere menneskeligt med større rum og frihed til, at medarbejderen selv vurderer og handler i deres arbejde. De ældre kan dermed få bedre hjælp og efter behov.

 

Hvorfor skulle 179 mennesker på Christiansborg vide bedre end medarbejderne i ældreplejen. Enhedslisten er godt i gang med at undergrave borgernes demokratiske ret til at bestemme, hvad der skal ske i deres kommune. Stive velfærdsrettigheder er langtfra nogen garanti for bedre ældrepleje. Tværtimod.

 

Læs også
Antallet af hjemmerøverier begået af folk med fremmed baggrund eksploderer – mange ældre udsættes for modbydelige oplevelser

Den rigtige pleje- og ældreomsorg opnås ved at sætte et beløb af og så stille krav om, at pengene går til ældreplejen – og derefter lade medarbejderne vurdere, hvad den enkelte har brug for. Det er de langt bedre til end Enhedslisten.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…