Tre måder at vælte Thorning på

Socialdemokraterne var et parti i dyb krise før weekendens kongres. Socialdemokraterne er et parti i dyb krise efter weekendens kongres.

 

Intet tyder på, at kongressen flytter noget afgørende. Måske kan den give et lille løft, som det ofte sker lige efter et partis landsmøde. Men selv det er usikkert.

 

Et mareridt af meningsmålinger op til kongressen kom til at præge det hele. De var elendige for både partiet, der i de fleste målinger blev overhalet af Dansk Folkeparti, og for Helle Thorning som leder.

 

Selve kongressen blev forstyrret af særmeldinger fra to ministre.

 

Først var det by- og boligminister Carsten Hansen, der angreb finansminister Bjarne Corydon.

 

På kongressens anden dag var det så handels- og europaminister Nick Hækkerups tur til at trække opmærksomheden væk fra Thornings budskaber. Han skulle lige have gjort regnskabet op med de ”oberst Hackel-typer” i forsvarets top, som han sloges med i sin tid som forsvarsminister.

 

Noget værre rod.

 

Mathed og frygt

Thorning undgik dog katastrofen. Det kom ikke til noget større åbent opgør om partiets linje eller om hendes ledelse. Debatten var yderst rolig. Og hun fik de behørige klapsalver til sine taler.

 

Men roen var mest af alt udtryk for mathed og frygt. Mathed over partiets elendige situation. Frygt for at gøre det hele endnu værre ved at tage en åben og kritisk debat om situationen.

 

De færreste socialdemokrater tror, at Thorning kan vinde næste valg. Men indtil videre er der ingen tegn på, at der forberedes et opgør, som skal fjerne hende inden valget.

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

 

Socialdemokraterne ved, at et sådant opgør vil have store omkostninger for partiet. De har jo prøvet det før.

 

Men det kan stadig blive aktuelt, hvis det går helt galt for Thorning – for eksempel hvis hun fremover kun ser røgen af både Lars Løkke og Kristian Thulesen Dahl.

 

Hvis det kommer dertil, er der principielt tre måder at vælte Thorning på.

 

Den første metode

Den første er den mest dramatiske. Det var den, partiet brugte, da Poul Nyrup Rasmussen i 1992 væltede Svend Auken. Det skete på en ekstraordinær kongres efter en heftig intern valgkamp i partiet.

 

Netop fordi dette forløb var så opslidende og bittert, er det ganske usandsynligt, at metoden nu bliver brugt igen.

 

Læs også
Mand huggede pludselig vildt løs med kniv mod ung soldat i Wien – noget tyder på islamisk terror

Den anden metode

Så er det mere nærliggende, at Thorning så at sige vælter sig selv ved at forlade Statsministeriet for at blive Danmarks næste EU-kommissær. Eller måske ligefrem for at få en af de tre store EU-poster, der bliver ledige – i så fald er posten som EU-”udenrigsminister” mest oplagt.

 

Det har længe heddet sig, at Thorning ikke vil gå frivilligt. Og det er rigtigt, at hun bestemt ikke er typen, der giver op.

 

Men som tingene har udviklet sig, kan hun stå i den situation, at en post i EU ganske åbenlyst er hendes eneste chance for at blive i toppolitik. Fordi hun klart står til at tabe næste valg, og fordi hun ikke vil overleve som partileder efter et valgnederlag.

 

Foreløbig er der mest grund til at tro, at hun fortsætter, hvor hun er. Men en afgang til EU er blevet mere tænkelig, end den har været. Og det kan jo være, at andre i S-ledelsen giver hende et venligt, men bestemt puf i den retning.

 

Den tredje metode

Dermed er vi fremme ved den tredje måde at vælte Thorning på. Det var den, som Mogens Lykketoft og andre brugte til at vælte Poul Nyrup i 2001.

 

Læs også
SIDSTE NYT: Den formodede gerningsmand til terrorangreb på seks franske soldater er blevet skudt i sin mørke BMW og anholdt

Det blev simpelt hen gjort klart for Nyrup, at han ikke kunne igennem med sin linje og sine planer i folketingsgruppen. Til disse planer hørte i øvrigt, at han ville gøre en vis, ganske ung Henrik Sass Larsen til politisk ordfører!

 

Nyrup fik sat stolen for døren i interne samtaler og måtte give op. Det samme kan ske for Thorning.

 

Men hos de ledende socialdemokrater vil der nok være tøven over for at bruge denne metode. Risikoen for, at det ender i et indædt og uskønt slagsmål for åbent tæppe er betydelig. Det vil give Thornings afløser den værst tænkelige start.

 

Har Mette Frederiksen overhovedet lyst?

Som landet ligger, er Mette Frederiksen soleklar favorit til at tage over efter Thorning – hvad enten denne så forlader sin post før eller efter næste valg.

 

Op til kongressen gav flere borgmestre på den københavnske vestegn således deres støtte til Mette Frederiksen som kommende formand. Ved overhovedet at gå ind på denne snak fik de selvfølgelig også luftet deres utilfredshed med Thorning.

 

Spørgsmålet er så, om Mette Frederiksen overhovedet vil have lyst til at tage over inden valget. Socialdemokraterne og rød blok undgår jo næppe et valgnederlag.

Læs også
Skandale: 50 familier i indvandrerghettoen Tingbjerg modtager hver for 600.000 kroner i sociale ydelser om året

 

Men hvis bunden går ud af Socialdemokraterne i den kommende tid, kan hun blive nødt til det. Og hvis det blot lykkes hende at løfte partiet et stykke ud af krisen, vil det være en halv sejr.

 

Så nok er det ikke det mest sandsynlige, at Socialdemokraterne skifter leder før valget. Men partiets krise er så dyb, at man ikke kan udelukke det.

 

I så fald taler mest for, at Thorning tager til EU – måske efter ”tilskyndelse” fra andre i S-ledelsen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…