En beretning om Palætinas oprettelse i 1920 frem til Israel blev en stat i 1948

Fra bogens forside

Kontroversen om Palæstinas oprettelse i 1920 og – senere – Israels oprettelse i 1948 har verseret nu i næsten 100 år og selv de mest grundlæggende spørgsmål om, hvem der gjorde hvad – eller hvem der snød hvem – kan endda velinformerede kommentatorer ikke blive enige om. Af meget gode grunde.

 

Der er så mange dokumenter involveret – traktater, breve, dagbøger, officielle erklæringer mm. – at selv konkrete begivenheder kan udlægges forskelligt. Folk kan bare vælge en tekst, der passer til deres egen præetablerede holdning – og det kan deres modstandere også. Så hvor er sandheden?

Mange fotos og kilder

Det forsøger Geoffrey Cain at kaste lidt lys over i “Palæstina 1920-48 – Hvordan det blev til”. Bogen er tætpakket med dokumentation i form af fotos, citater og analyser fra begge sider i debatten, og det fremgår tydeligt af citaterne, at mange af dem, der udtaler sig om Mellemøsten senere historie ikke kender de historiske fakta og heller ikke har læst de tekster, de henviser til.

 

Eksempelvis er der mange, der er uvidende om, at betegnelsen “palæstinensere” gjaldt alle indbyggere i det britiske mandatområde, så da Golda Meir – senere Israels statsminister – deltog som delegeret ved den Jødiske Kongres i Geneve i 1939. benævntes hun ”palæstinenser”. Men det er bare en kuriøs detalje.

 

Bogens force ligger i de mange originaltekster og forklaringen på måden, de egentlig skal fortolkes, (hvad der pga. de diplomatiske formuleringer ikke altid er let).

 

Central kilde

Helt centralt i denne fortolkning er den famøse korrespondance mellem Storbritannien og arabernes repræsentant sherif Hussein af Mekka.

 

Det var nemlig briternes andet brev til Hussein, der udgjorde det egentlige ”løfte til araberne”. Og som interessant nok overhovedet ikke nævner Palæstina.

 

Hvad handlede løftet så om? Og blev der i dette løfte lovet noget, som senere blev desavoueret ved den næsten samtidige Sykes-Picot Aftale? Det er der langt fra nogen konsensus om.

 

Mange overraskelser

Heldigvis for lægfolk belyser Cain de forskellige opfattelser i et klart, logisk og letfatteligt sprog, der der gør bogen med dens mange farvebilleder en fornøjelse at læse.

 

Der er også mange overraskelser – nogle til fordel for den jødiske lejr og nogle til fordel for den arabiske ditto. Bogens skarpsindige kildekritk er ganske underholdende og eftersom den oven i købet er videnskabeligt ganske velfunderet, kan jeg give “Palæstina 1920-48 – Hvordan det blev til” min allerbedste anbefaling.

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

 

Geoffrey Cain: “Palæstina 1920-48 – Hvordan det blev til” – (123 sider, rigt illustreret, Forlaget Sisyphos) Prisen er 250 kr. + B-porto 30 kr. Geoffrey Cain,Rebekkavej 5, 2900 Hellerup, tlf. 39 62 60 51, mail: [email protected]

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…