Strid om uran sprænger regeringen i Grønland

Randi Broberg - Foto: KNR

Trepartikoalitionen, der danner regering i Grønland, er blevet sprængt.

 

Det venstrenationalistiske Partii Inuit har forladt samarbejdet med det store regeringsparti Siumut, søsterparti til Socialdemokraterne og Atassut, der er søsterparti med Venstre.

 

Det er spørgsmålet om tilladelse til at bryde uran, der sprænger koalitionen. Grønland har haft en såkaldt nul-tolerance mod at udnytte uran.

 

Partii Inuit var, da partiet blev stiftet først på året, lodret imod ophævelsen af nul-tolerancen. Men partiet skiftede holdning og blev tilhænger, da det kom i regering.

 

Randi Broberg eneste modstander

Men Randi Broberg fra Inuit har fastholdt sin modstand mod brydning af uran i Grønland.  Det har betydet, at hun  ikke har kunnet tale partiets sag under den lange og ophedede debat om uran der har været i Grønland de seneste måneder.

 

Dermed er hun den eneste i det grønlandske Folketing, Inatsisartut, som fastholder sin støtte til at der ikke skal brydes uran. Hun vil have  en ophævelse af nul-tolerancen bedre belyst. Og har foreslået en folkeafstemning.

 

Ny bolig- og miljøminister

Partii Inuits udmelding af regeringskoalitionen betyder også at Grønland skal have fundet en ny bolig- og miljøminister. Mette Lynge, der siden regeringskoalitionen blev offentliggjort har siddet på denne post siger farvel og tak.

 

Det blev til en kort men hektisk politisk karriere for Mette Lynge, der ikke havde nogen erfaring med politik, da hun blev udnævnt som minister. Hun blev heller ikke valgt ind i Inatsisartut, men fik meget overraskende en ministerpost da Aleqa Hammond i foråret udnævnte sin nye regering.

 

Inatsisartut skal på efterårssamlingen 1.- og 2.-behandle Naalakkersuisuts forslag om at ophæve den stærkt omdiskuterede nultolerance-politik over for uran som biprodukt ved mineraludvinding. Det sker henholdsvis den 8. og 24. oktober. 3.-behandlingen ventes at blive foretaget til foråret.

 

Læs også
Stands Iran fra at blive en atommagt

Peter Troelsen arbejder i Grønland

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…