Slut med spådomme og tvivlsomme prognoser

tumblr

Jeg husker tydeligt kommunalvalget i 2009, hvor samtlige kommentatorers dom blev gjort til skamme. Det Konservative Folkeparti blev dømt ude. Men man havde gjort regning uden vært.

 

Analytikerne

Nu skete det samme igen – her fire år senere. For selvom flere analytikere havde spået os kraftig tilbagegang, så har vi alligevel formået ikke bare at beholde det samme antal borgmesterposter, men faktisk fået en mere – og med en vis sandsynlighed kommer der formentligt til at sidde endnu en konservativ kandidat i borgmesterstolen, når de sidste forhandlinger falder på plads.

 

Nederlag udeblev

Det sviende nederlag, som konservative var spået, udeblev altså endnu engang. Og hvad så? Kommentatorerne og prognoserne tog jo bare fejl. Herregud!

 

Tag vurderinger mere alvorligt

Men det er jo langt fra første gang. Og som undskyldning for dårlig spådom, så har vi før set journalister æde gamle hatte eller på anden vis gøgle sig ud af problemerne.

 

Det er på høje tid at analyseinstitutter og kommentatorer tager deres egne vurderinger og beregninger langt mere alvorligt.

 

Forpligtelse

En fejlagtig måling kan i værste fald have betydning for valgets udfald.  Der hviler dermed en særdeles stor forpligtelse på DR og TV2 og andre spåkoner om, at de skal være helt sikre på, at metoden er rigtig, hvis de vover at bringe exit polls inden valgdagen er omme.

 

Danmarks Radio

I går så vi en tidlig måling fra DR, hvor overskriften lød, at Socialdemokratiet ville gå kraftigt tilbage og tabe kampen om at blive Danmarks største kommunale parti. Det skete dog ikke. Faktisk endte det modsat.

 

Demokratiets regler

Læs også
Regeringsforhandlingerne er ramt af store problemer – men Journalistisk Venstreparti prøver at hjælpe ’deres’ Mette

De mange tusinde kandidater og frivillige har brugt både energi og kræfter på at gøre deres stemmer gældende. De har tilbragt mange timer på kolde banegårde og gågader, fordi de gerne vil have indflydelse på lokalpolitikken og give udtryk for deres holdninger.

 

Herefter er det alene op til vælgerne at vurdere på valgdagen, om politikkerne så har gjort det godt nok. Sådan er demokratiets regler så smukt og relativt enkelt indrettet.

 

Røgslør

Indsatsen belønnes eller forkastes, fair nok. Men når man ligefrem kaster forvirring, røgslør og skæve tal ind i puljen, så bliver det hårde arbejde pludselig mere end almindeligt op ad bakke.

 

Ingen tvivl om, at uden pressen og mediebureauerne, så blev det småt med dækningen af en valgkamp. Så vi har brug for dem, men der er plads til forbedringer, hvad angår de mange målinger og analyser.

 

Pressens specielle ansvar

Det er mit håb, at DR og TV2 fremover sikrer, at deres valgstedsmålinger – exit polls – er valide. Det gælder ikke mindst, når målingerne offentliggøres på valgdagen. Der hviler med andre ord et specielt ansvar på pressen. Folk regner med dét, de ser og hører. Så lad os fremover se færre skud fra hoften og i stedet se flere kvalificerede bud på, hvem der er reelle vindere og tabere. Eller endnu bedre: Lad være med at offentliggøre målinger mens valghandlingen er i fuld gang.

 

Læs også
Angela Merkel møder nu et åbent oprør fra sine egne rækker

Tom Behnke er medlem af Folketinget. Han er Retspolitisk ordfører samt Integrationsordfører for Det Konservative Folkeparti.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…