Pas på tricktyve: Sigøjnere bruger en ny snedig metode

En sigøjnerbande omrejsende i bil har for tiden succes med at frarøve ældre borgere på Fyn halssmykker. Fremgangsmåden er udspekuleret, da de ældre ikke oplever noget, før det er for sent. For pludselig opdager de, at deres guld- eller sølvsmykke er blevet erstattet med et falsk smykke om halsen.

 

Fremgangsmåden er ikke set før ifølge Fyns Politi, der i flere medier har efterlyst vidner for at dæmme op for den nye tendens, som er endnu et eksempel på den uheldige vækst inden for såkaldt tricktyveri.

 

Tag dine forholdsregler

Imidlertid er det muligt for de ældre at tage en række forholdsregler i hverdagen for at undgå at blive franarret sine smykker, siger ekspert og foredragsholder Sunny Cagara:

 

”Det er en god idé, hvis de ældre putter halssmykket under skjorten, dækker det til med et tørklæde eller lader det blive i tasken på vej til fest. Der findes sågar specielle taskelåse, som kan anvendes til formålet, hvis der er tale om et dyrt, ægte smykke.”
Sunny Cagara har blandt andet undervist FN’s ansatte i at undgå tricktyveri og har i årevis gennem sin sidebeskæftigelse som magisk entertainer udført ”kunsten” at stjæle smykker fra publikum – for derpå at ”trylle” dem frem igen. Så han ved lige præcis, hvordan man gør!
Cagara har ligesom politiet heller ikke oplevet smykkeombytningen tidligere, men fortæller, at sigøjnere ofte arbejder i grupper for at udsøge nemme ofre og finde interessante objekter, der hurtigt kan sælges videre.

Afmærker ofre med kridt

”Det sker eksempelvis, at sigøjnerne udser deres ofre på gaden ved at afmærke med kridtstreger på ryggen. Det giver mere overblik, når de arbejder i et team og muliggør, at de slipper bort med byttet første gang. Især når det drejer sig om ældre borgere, kan de hurtigt være væk fra politikredsen, før tyveriet opdages eller anmeldes,” siger han.

 

I en af de omtalte sager omfavnede en sigøjner en pensionist som tak for, at hun viste vej til et apotek, men i virkeligheden ombyttede vedkommende et smykke på den 87-årige kvinde ifølge Metroxpress. Tricktyverier er generelt i fremdrift i Danmark, hvorfor en portion sund skepsis er tilrådeligt for alle aldersgrupper.
”Faktisk er unge borgere også hårdt ramt, da tyvene udsøger sig naive ofre med omsættelige, synlige smartphones. Helt generelt bør man være skeptisk over for fremmede, som ikke er gode til dansk eller engelsk. Man bør ikke lade dem komme for tæt på, selvom de eksempelvis fremviser et Krak-kort og spørger om vej. Synlige punge og telefoner bør også altid dækkes til,” forklarer Sunny Cagara.

 

Anmeldelser af taske- og lommetyverier er steget 43 procent fra 2009 til 2012. Der er desværre tale om en generelt høj vækst inden for tricktyveri med forskellige metoder i Danmark.

 

Læs mere om tricktyverier på Sunny Cagaras hjemmeside www.tricktyveri.dk

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…