Afghansk kvinde fra Greve døde i planlagt mordbrand – nu er der faldet dom

Der blev ikke givet ved dørene, da retten i Roskilde i går, tirsdag, afsagde dom i den opsigtsvækkende mordbrand fra Greve, hvor den 26-årige afghansk føde Nilab Shahkor blev brændt ihjel som en levende fakkel, og hvor alle de tre tiltalte blev kendt skyldige.

 

Således idømte retten den 30-årige Faruk Rooma, som er pakistansk statsborger, lovens strengeste straf, livsvarigt fængsel og udvisning for bestandig, medens hendes to medhjælpere, hendes 19-årige nevø, Aafaq Alam Khan og hans ven, den 17-årige Noureddine El Yousfi, fik henholdsvis ti og syv års fængsel.

 

Alle tre ankede på stedet dommen til frifindelse. (JP/Ritzau)

 

På grund af de nu dømtes ophidsede og lettere voldelige familier, der under sagen ind i mellem røg i klammeri med hinanden, blev retsmøderne under stort politiopbud afholdt i Holkbæk, da sikkerheden ikke var tilstrækkelig i Roskilde.

 

Fredag den 14. september 2012 i Greve

Den 22. juni sidste år blev den 26-årige afghanskfødte amerikanske statsborger, Nilab Shahkor, gift i et arrangeret ægteskab med sin afghanske fætter, Marshei Ghafouri, der er bosiddende i Danmark.

 

Parret slog sig ned i en tredjesals lejlighed i Gersagerparken 177 i Greve, og her mistede den nygifte kvinde efter kun tre måneders ægteskab livet under ualmindeligt brutale og bestialske omstændigheder.

 

Fredag den 14. september først på eftermiddagen trængte en kvinde og to unge mænd ind i lejligheden, hvor hun var alene hjemme. Medens de to mænd holdt fast i den skrækslagne kvinde, overhældte hendes pakistansk medsøster og, skulle det senere vis sig, rivalinde hende og lejligheden med benzin og satte en tændstik til.

 

Under den eksplosionsagtige brand, der opstod, lykkedes det de nu to dømte unge mænd at komme ud af lejligheden, medens den pakistanske kvinde måtte springe ud af et vindue med kjolen i flammer. Hun blev i bevidstløs tilstand indlagt på et hospital med svære kvæstelser og forbrændinger på armene.

 

Var blevet viet af en imam på en parkeringsplads i Ringsted

Under retsmøderne har den nu livstids- og udvisningsdømte Faruk Rooma oplyst, at hun siden maj 2001 havde været hemmeligt gift med den myrede kvindes mand.

 

Læs også
Ambrin får 11.000 kr. i kontanthjælp hver måned – derfor bliver hun i Danmark, selv om hun hellere ville bo i Pakistan

Giftemålet havde fundet sted på en parkeringsplads i Ringsted, hvor en imam viede dem. Mandens familie måtte ikke vide noget om ægteskabet, og hun var blevet rasende og havde fået et chock, da han den 22. juni efter familiens ordre pludselig blev gift med sin kusine fra USA.

 

Tiltalte: manden bestilte branden og mordet

I retten forklarede den pakistanske kvinde, at det var manden til den dræbte, Marshei Ghafouri, der havde bestilt branden og mordet.

 

Branden for at få forsikringerne udbetalt og mordet for at blive fri af familien, hævdede hun og forklarede, at hun havde følt sig presset til at arrangere branden og drabet.

 

”Jeg var psykisk presset. Han truede med at fortælle mine brødre, at vi var blevet hemmeligt gift, og han truede med at gå efter mine børn,” sagde hun følge Ritzau.

 

Ligeledes skulle den myrdede kvindes mand have instrueret hende i, hvordan hun skulle undgå overvågningskameraer og hvor, hun skulle købe benzinen.

 

Da opgaven havde forekommet hende uoverskuelig at løse alene, havde hun overtalt sin nevø og en af hans kammerater til at hjælpe sig. Blandt andet med at blænde overvågningskameraerne med sort spraymaling.

Læs også
19-årig pakistansk kvinde blev voldtaget – så blev hun dømt til døden ved stening for hor og ægteskabsbrud

 

Havde modtaget telefontrusler og mistet nøgler

Medens lejligheden brændte og hans nygifte hustru omkom i flammerne, ophold ægtemanden, Marshei Ghafouri, sig i Oslo.

 

Efter mordbranden udbredte han sig velvilligt og vidt og bredt til pressen. Han fortalte blandt andet, at parret havde modtaget telefontrusler, samt at der havde været indbrud i lejligheden i forbindelse med, at han havde mistet sine nøgler.

 

Der var blevet sat en ny lås i, men også nøglerne til denne lås havde han mistet allerede dagen efter.

 

Brudesum til en værdi af 150.000 kroner stjålet

Han fortalte ligeledes efter branden og drabet, at hustruens brudesum var blevet stjålet under et indbrud. Det drejede sig ifølge Marshei Ghafouri om smykker, guld og kontanter til en samlet værdi af 150.000 kroner.

 

Hvornår det skulle være sket, havde han ingen anelser om. Det var et tilfælde, fortalte han, at han og hustruen en aften opdagede, at værdierne var forsvundet.

Læs også
Sabatina gjorde oprør mod islam – en fantastisk beretning om hendes kamp for frihed

 

Alle tre nægter sig skyldige i branden

Under retsmøderne har alle tre dømte nægtet sig skyldige i ildspåsættelsen. Den 30-årige pakistanske kvinde hævder, at det var hendes nevø og hans ven, der overhældte 26-årige Nilab Shahkor med benzin og satte ild til.

 

Det faktum, at der var gået ild i hendes kjole, har hun bortforklaret med, at hun først var kommet ind i lejligheden i det øjeblik, branden opstod og da hun ville ud, var låsen i døren smækket i, så hun var nødt til at hoppe ud af vinduet.

 

Omvendt hævder hendes nevø og hans ven, at fasteren var alene i lejligheden, og at der var hende alene, der satte ild til både Nilab Shahkor og lejligheden.

 

Den forklaring afviste anklageren med den begrundelse, at der skulle mere end én person til for at holde den unge kvinde stående, medens hun blev overhældt med benzin, samt det kun kunne have været fasteren, der antændte benzinen., da hun var den eneste, der var blevet brandskadet.

 

Ud over mordbrand og ildspåsættelse blev alle tre desuden kendt skyldige i røveri af særlig grov karakter. (EB/JP/Ritzau/Den Korte Avis)

 

Læs også
Mordbrandstifter fra Aalborg flygtede med ild i tøjet

Livsvarigt fængsel er ikke fængsel for livstid

Det er nu anden gang, en kvinde er blevet idømt livsvarigt fængsel, efter at straffen i 1950 blev indført som lovens strengeste straf.

 

I øvrigt bortset fra bortset fra Militær Straffelov, hvor dødsstraffen først blev afskaffet i 1978.

 

Den første kvinde, der blev idømt livsvarigt fængsel, var børnelægen Elisabeth Wæver i 1996. Der var også her tale om et jalousidrab, hvor børnelægen var blevet forelsket i en gift mand, der afviste hende.

 

Efter at have bedøvet mandens kone, satte hun i jalousi ild til parrets hus i Rønne, hvor både mandens kone og to børn på syv og fire år omkom i flammerne.

 

Elisabeth Wæver blev løsladt i 2010 efter at have afsonet 14 år af sin dom på livsvarigt fængsel, og det svarer nogenlunde til normen for straflængde, da livtidsdømte i Danmark gennemsnitligt afsoner 16 år.

 

Efter 12 års afsoning kan en livstidsdømt anmode Kriminalforsorgen om prøveløsladelse. Bliver det afslået, hvilket det normalt gør, kan næste ansøgning om prøveløsladelse først indgives to år senere. Altså efter 14 års strafafsoning.

Læs også
Hamza var med i kriminel indvandrerbande i Danmark, så flygtede han til Pakistan – nu trygler han danskerne om hjælp til at komme tilbage

 

Politimorderen Palle Sørensen sad i 33 år

Der er dog undtagelser fra tommelfingerreglen om prøveløsladelse efter gennemsnitlig 16 års fængsel. Alt afhængig af en individuel vurdering, kan en livtidsfange komme til at tilbringe rigtigt mange år i fængsel.

 

Det gælder således politimorderen Palle Sørensen, som i september 1965 skød og dræbte fire politifolk. Han nåede at afsone 33 år og 8 måneder, inden han i maj 1999 blev prøveløsladt i en alder af 71 år. Han lever nu som pensionist i Valby.

 

I øjeblikket afsoner i alt 25 fanger en livstidsdom. Et antal, der med livstidsdommen i går over den 30-årige pakistanske kvinde, Faruk Rooma, nu kommer op på 26.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…